Studier i Storbritannia

I Storbritannia finnes det en rekke gode universiteter.

Publisert: 25.08.2014 - Oppdatert: 26.01.2017

Om utdanning i Storbritannia

Storbritannia kan by på mange universiteter av høy kvalitet. Med over 300 universiteter er det lurt å bruke tiden godt på å finne det rette for deg, enten du skal ta en bachelor, master, PhD eller reise til Storbritannia på utveksling. 

Bachelorgrad (undergraduate) tar som regel tre år i England, Wales og Nord-Irland. I Skottland tar det fire år. Mange universiteter tilbyr såkalte sandwich degrees, som innebærer et praksisår som en del av utdanningen, slik at en bachelorgrad tar fire år, eventuelt fem år i Skottland.

Taught Master er den vanligste typen mastergrad, som vanligvis er bygget opp med undervisning, oppgaveinnleveringer og eksamener de første ni månedene.

Master of Research Degree er en forskningsbasert mastergrad hvor det er lagt opp til at studenten arbeider med en omfattende masteroppgave under veiledning av en vitenskapelig ansatt. En Master of Research Degree ligger ofte til grunn for videre studier på doktorgradsnivå.

Doktorgraden i Storbritannia tar normalt rundt tre år. Studieopplegget ligner mye på Master of Research Degree. 

Les også Utdanning i verden sin side om studier i Storbritannia.

Hvor kan jeg studere?

Bruk søkemotoren til det britiske samordnaopptak UCAS, for å finne frem til de aller fleste ulike bachelorgrader. Gjennom UCAS kan du søke på inntil fem studieprogrammer med en enkel søknad.

Bruk søkemotoren til UKPASS for å finne frem til mastergrader.

Du kan sammenligne studieprogrammer fra forskjellige universiteter ved å bruke UNISTATS.

Opptakskrav

Vi anbefaler deg å starte forberedelsene tidlig og være ute i god tid når du skal søke studieplass. Husk at opptakrav kan variere mellom ulike universiteter. Vanlige opptakskrav kan være:

Omregning av karakterer fra videregående skole

Dette er en veiledende omregningstabell for A-levels, UCAS tariff points og karakterer på videregående skole.

A-level

UCAS Tariff points

Norge

AAA

360

6

AAB

340

5

ABB

320

5

BBB

300

4

BBC

280

4

BCC

260

3

CCC

240

3

Omregning av karakterer fra bachelor

Minimumskravet er at du har en bachelorgrad eller tilsvarende og ofte er det et karakterkrav i tillegg. Universitetene ber ofte om en upper second-class honours degree (2:1) eller et lower second-class honours degree (2:2).

First class (1st)

70 - 100 prosent

A

Upper second-class (2:1)

60 - 69 prosent

B

Lower second-class (2:2)

50 - 59 prosent

C

Third class

40 - 49 prosent

D

 

0 - 40 prosent

F

 

Slik søker du

Du søker på bachelorgrader gjennom søkeportalen UCAS. Følg vår steg for steg veiledning til UCAS-søknaden.

Til mastergrad søker du direkte til skolen.

Svar på søknaden din

Når du får svar varierer fra skole til skole. Har du søkt innen 15. januar får du som regel svar i god tid før sommerferien, de første begynner å få svar allerede i slutten av februar. Går du siste året på videregående eller mangler du for eksempel språktest vil du først få en såkalt conditional offer. Du vil da få endelig tilbud om plass, kalt unconditional offer, etter at du har sendt inn vitnemålet ditt og/eller språktesten.

UCAS Extra (resttorget) kan være løsningen for deg som har sagt nei takk til alle tilbud du har fått fra britiske universiteter eller fått avslag fra alle fem universitetene du har søkt på. Gjennom UCAS Extra kan du søke på ett og ett kurs. Du kan søke gjennom UCAS Extra frem til 30. juni.

Søk gjennom en agent

Det finnes flere agenter som samarbeider med enkelte britiske universiteter. Ta gjerne kontakt med en eller flere av dem for å få personlig hjelp med søknaden din:

Hva er en agent? Les mer på vår informasjonsside om agenter.

Søknadsfrist

Søknadsfrister for bachelorstudier:

  • 15. januar: Briter og EU-borgere
    Vi anbefales alle å søke innen denne fristen.
  • 24. mars: Diverse kunstfag, se UCAS
  • 30. juni: Internasjonale studenter (inkludert nordmenn)
  • 15. oktober året før studiestart: Oxford, Cambridge og fagene medisin, veterinær og tannlege (gjelder uansett nasjonalitet). 
    Vær oppmerksom på at du ikke kan søke til både Oxford og Cambridge samtidig og at du må sende egen søknad på nett, i tillegg til UCAS-søknaden.

Mastergrader har rullerende opptak nesten frem til studiestart. Det anbefales å søke tidlig.

Skolepenger og finansiering

Studenter fra Norge må betale høye skolepenger i Storbritannia (overseas/international fees), og da gjerne mellom 100 000 – 300 000 NOK per år, avhengig av studie og studiested. 

Du kan få støtte til alle utdanninger som fører til en bachelor- eller mastergrad. Det blir ikke gitt støtte til BTEC, Higher National Diploma, Foundation Year eller ettårige diploma-utdanninger på lavere grads nivå i Storbritannia. Det blir heller ikke gitt støtte til første året av toårig Foundation Degree.

Du kan få støtte til alle utdanninger som fører til en bachelorgrad og mastergrad. 

Les mer om finansiering fra Lånekassen på ANSA.no.

Foto: