Verdenspolitikk i kontrastfylte Devon

Henriette dro til England for å studere internasjonale relasjoner. — Stedet var ukjent, studiet var ukjent og menneskene var ukjente. Det eneste som var kjent, var språket. 

Grønt landskap med regnbue i bakgrunnen og et gammelt tårn

Henriette Sandstå
Studieland: England
By: Exeter, Devon
Studiested: University of Exeter
Studium: Internasjonale relasjoner (bachelor)

Ung, smilende kvinne med blondt hår i lyseblå genser

Inn i det ukjente

— Dagen jeg skulle sette meg på flyet til England kom plutselig. Planen om utenlandsstudier hadde lenge vært så vag og ligget så langt fram i tid. Jeg hadde ikke klart å forberede meg på at nettopp i dag var dagen.

Henriette tok et av sine hittil største valg i livet da hun satte seg på flyet til England. Hun skulle starte på en treårig utdannelse langt hjemmefra.

— Stedet var ukjent, studiet var ukjent og menneskene var ukjente. Det eneste som var kjent, var språket, sier hun.

Å lære om verden ute i verden

Henriette tenkte at en bachelor i internasjonale relasjoner burde tas i utlandet.

— Det er ikke så mye internasjonalt ved Oslo, så derfor dro jeg til University of Exeter i Devon. Universitetet er ikke så kjent i Norge, men det rangeres som et av Storbritannias beste for politiske og samfunnsfaglige studier. Jeg gledet meg til å utvikle engelsken min og kaste meg inn i den akademiske verden. Jeg var spent på å lære mer om det jeg var mest interessert i — verdenspolitikk og de store spørsmålene. 

Regnbue bak en by sett gjennom vindu med regn på

Verdenspolitikk og et flerkulturelt hjem

Av de ca. 18 000 studentene ved University of Exeter, er nesten 8000 internasjonale studenter. Det påvirket studiemiljøet, mener Henriette.

— Å studere her ga meg følelsen av å være en del av noe større. Det var som om jeg hadde hele verden like utenfor døren. Det var en miks av nasjonaliteter og kulturer som til tider gjorde det lett å glemme at jeg befant meg i England. Det første året i Exeter bodde jeg sammen med to briter, to kanadiere, to fra Hong Kong og én fra Frankrike. Du får det ikke mer internasjonalt enn det! 

Studenter på campus ved universitetet i Exeter
Elvi Exeter med gamle bygninger

Exeter er en fredelig by med vakker natur. Du finner ikke en finere by i Sør-England på en solskinnsdag i mai. Da mister du alle bekymringer om kommende eksamener, da er Exeter på sitt beste. Men når vinterstormene herjer som verst i januar, og du nettopp har startet på et nytt semester, da er det vanskelig å huske hvor vakkert det er her når solen titter frem. 

Verdt strevet

Henriette opplevde at semestrene i England var intense.

— Det er ikke til å legge skjul på at semestrene var stressende og krevende. De varte i 10-12 uker, og i løpet av den tiden skulle vi levere et solid antall essays, forberede oss til timer, og samtidig lese til eksamen som ble holdt rett etter juleferien og i mai. 

Hun ville likevel ikke vært hardkjøret foruten.

— Er du engasjert og har valgt et studium du brenner for, slik jeg gjorde, er semestrene både overkommelige og lærerike. Ja, det er dager da du ikke forstår hvordan du skal få levert alle essayene. Ja, det er dager da du tenker at alt håp er ute. Men så får du en god karakter tilbake, eller tenker på alt du har lært i løpet av de siste ukene, og da er alt strevet verdt det!

Bilde av pensumbok i verdenspolitikk

Å følge drømmen

Å være student, uansett om det er i England eller Norge, handler om pågangsmot, disiplin og viljestyrke. Gjennom sin utdannelse har Henriette ikke bare tilegnet seg akademisk kunnskap om verden, politikken, menneskene i den og relasjonene dem imellom, men som utenlandsstudent har hun også fått testet sine egne grenser og pushet seg så langt som overhodet mulig.

— Jeg har tatt steget ut av min egen komfortsone og bevist at jeg klarer å stå på egne ben, forteller hun.

— I tillegg hjelper det å ha en drøm. En drøm om at utdannelsen skal ta deg et sted. En drøm om at erfaringene dine fra utlandet skal gi deg noe tilbake, utenom et skyhøyt studielån. Jeg har en drøm om at min utdannelse i internasjonale relasjoner skal gi meg en meningsfull og givende jobb i framtiden. Jeg har store planer, drømmer og engasjement for min egen framtid, og det er bare jeg som står i veien for at alt skal kunne realiseres.

Bare ved å sette meg på flyet beviste jeg at jeg er selvstendig, at jeg tør å ta dristige valg, og at jeg tør å følge drømmene mine. Og det er noe jeg personlig både er stolt og glad over at jeg gjorde! 

— Henriette Sandstå
Steinstrand med klippe og overskyet himmel