
Visum
Før du kan flytte til ditt nye studieland må du sjekke om du trenger visum. Hvis du er usikker på reglene for studentvisum kan du kontakte studielandets ambassade i Norge.
Viktig om studentvisum!
- Du trenger ikke visum for å studere innen EU/EØS.
- Listen nedenfor omfatter kun de mest populære studielandene utenfor EU/EØS. Vurderer du å reise til et annet land? Husk å sjekke visumregler hos landets nærmeste ambassade.
Storbritannia
Etter at Storbritannia forlot EU må alle norske statsborgere søke visum om de skal studere i Storbritannia lengre enn 6 måneder.
Krav for å søke om studentvisum til Storbritannia
- Du må ha fått ubetinget (unconditional) opptak ved en godkjent utdanningsinstitusjon. Du må ha fått opptak i en grad/et kurs som er godkjent av den britiske stat.
- Du må ha fått tilsendt bekreftelse på opptaket fra utdanningsinstitusjonen. Bekreftelsen kalles Confirmation of Acceptance for Studies (CAS).
- Du må kunne vise til at du tilfredsstiller engelskkravene som stilles for studentvisum.
Du finner til enhver tid oppdatert informasjon om studentvisum til Storbritannia på GOV.UK/student.
Norske statsborgere trenger ikke å vise til at de kan finansiere studieoppholdet. Se hvilke andre land som også er unntatt dette kravet.
Søk om visum opptil seks måneder før
Du kan søke om studentvisum til Storbritannia opptil seks måneder før planlagt studiestart. Hvis du har et biometrisk pass kan du søke om visum på en smarttelefon.
Dersom du ikke har smarttelefon eller biometrisk pass, må du møte opp på et visumsenter. På grunn av stikkprøver kan det hende at du må møte opp på et visumsenter selv om du har smarttelefon og biometrisk pass.
Det er lurt å søke visum i god tid, slik at du får tid til å møte opp på et visumsenter dersom det blir nødvendig.
Pris for studentvisum til Storbritannia
- Avgiften for studentvisum til Storbritannia er GBP 363 per august 2023. For å få innvilget visum må du også betale for tilgang til sykehus og helsehjelp gjennom NHS. Denne tilleggsavgiften kalles immigration health surcharge.
- For studenter er prisen for immigration health surcharge GBP 470 per år for studier som varer i 6-12 mnd.
- Du må også betale GBP 235 for ekstra måneder på visumet før og etter selve studieperioden. Disse legges automatisk til på visumet ditt.
- Du kan betale for å få søknaden priotitert (svar innen 5 arbeidsdager). Dette koster ytterligere 500 GBP.
Priseksempler på studentvisum
- Eksempel 1: Studiet ditt varer i 12 måneder. Visumet ditt må starte én måned før studiestart og dekke hele studieperioden, samt fire måneder ekstra etter avsluttet studium.
- Visumet ditt varer dermed i 17 måneder totalt, og du må betale GBP 1068 i visumavgift og immigration health surcharge (363 + 470 + 235).
- Eksempel 2: Du skal ta en treårig bachelorgrad. Også her må visumet ditt starte én måned før studiestart og dekke hele studieperioden, samt fire måneder ekstra etter avsluttet grad.
- Visumet ditt varer i tre år og fire måneder. Du må betale GBP 2008 i visumavgift og immigration health surcharge (363 + (470 x 3) + 235).
NB! Du må betale for hele perioden du skal befinne deg i Storbritannia samtidig som du søker visum.
Behandlingstid
Det tar 3-6 uker for å få svar på søknaden om studentvisum til Storbritannia.
Har du ikke fått svar på prioritert søknad?
Om du har betalt for prioritert behandling og likevel ikke fått visumet ditt innen 5 dager, må du sjekke om du har blitt kontaktet av UKVI. Sjekk spamfilter på e-post og søknadsportalen.
Her kan du selv regne ut hvor mye du må betale (NQF level 7 er masternivå)
Husk å kjøpe studentforsikring i tillegg
Selv om immigration health surcharge gjør at du får tilgang til sykehus og helsehjelp gjennom NHS, anbefaler vi at du kjøper en egen studentforsikring i tillegg. På den måten er du som norsk student bedre sikret, også i saker ut over helserelaterte.
Dersom du er medlem i ANSA kan du kjøpe vår gunstige studentforsikring.
Nord-Amerika
Hold deg oppdatert om endringer i de amerikanske visumreglene
Merk at det kan skje endringer i reglene for studentvisum. Du finner alltid detaljert og oppdatert informasjon hos de amerikanske myndighetene:
1. Få tilbud om opptak fra et amerikansk lærested
Før du kan søke om studentvisum, må du ha fått opptak ved et amerikansk lærested.
2. Få tilsendt skjema fra lærestedet
- Skal du studere helgrad vil du få tilsendt et dokument som heter I-20.
- Skal du på utveksling heter dokumentet DS-2019.
Skjemaet du mottar er avgjørende for visumsøknaden fordi det viser at du er tatt opp på en amerikansk skole, og at du har tilstrekkelige midler til å betale for utdanningen din.
3. Fyll ut elektronisk søknadsskjema
Du må fylle ut et elektronisk søknadsskjema som heter DS-160. Du finner det på nettsiden til Travel.state.gov.
4. Book et visumintervju
Studentvisum krever et personlig intervju ved USAs ambassade i Oslo.
5. Forbered dokumenter
Ta med deg alle nødvendige dokumenter til visumintervjuet, inkludert:
- Passet ditt
- DS-160-søknaden
- Kvittering for betalte avgifter
- I-20/DS-2019-skjemaet
- Eventuelle andre dokumenter som kreves av visumtypen du søker om.
Les nøye om hva som kreves på nettsiden til Travel.state.gov.
6. Betal nødvendige avgifter
- Søknadsavgift på $160 må betales før søknaden behandles.
- SEVIS-avgift på $350 betales før intervjuet.
- Visa issuance fee på $434 må betales hvis du trenger visum for mer enn 16 måneder.
7. Delta på visumintervju
Møt opp på avtalt tidspunkt på USAs ambassade for å delta på intervjuet. Sørg for å kle deg pent og ha alle dokumenter klare.
Etter intervjuet vil visumsøknaden din bli vurdert, og du vil motta en beslutning om visumet ditt innen kort tid.
Vent med å bestille reise!
Pass på at du venter til visumet er innvilget før du bestiller reiser som ikke kan avbestilles. Du kan reise inn i USA når det er 30 dager eller mindre til studiet ditt starter.
Startdatoen for studiet ditt står i I-20/DS-2019-skjemaet ditt.
Spørsmål om søknaden?
Opphold kortere enn 6 måneder
Du trenger ikke studentvisum til studier i Canada kortere enn 6 måneder. Alle som reiser til Canada må likevel søke om Electronic Travel Authorization (etA). for å kunne reise inn i landet.
Visum for opphold lengre enn 6 måneder
Skal du studere i Canada i mer enn seks måneder, må du søke studentvisum digitalt hos Government of Canada.
Som en del av søknadsprosessen må du også gi biometrisk informasjon. Du vil etter å ha sendt inn søknad motta informasjon om at du må levere biometrisk informasjon på et av Canadas godkjente innsamlingspunkter. Du trenger ikke søke eTA når du søker studentvisum.
Obs! Er lærestedet i Québec, må du også søke Certificat d’acceptation du Québec (QAC) på nett i forkant av visumsøknaden din. Behandlingstid er ca. 20 arbeidsdager, og når søknaden er godkjent vil du få en elektronisk bekreftelse på epost fra immigrasjonskontoret i Québec (MIFI). Selve sertifikatet (QAC) vil du få i posten, men du kan bruke den elektroniske bekreftelsen fra MIFI i søknaden om studentvisum.
Disse dokumentene trenger du til søknaden
Husk å forberede skannede kopier av:
- Opptaksbrev fra lærested
- Fargekopi av gyldig pass
- Dokumentasjon på finansiering (Lånekassens garanti er nok)
- Passbilde
Om du skal studere i Québec legger du også til:
- QAC eller bekreftelse fra MIFI på godkjent QAC søknad
Du må betale en søknadsavgift (150 CAD) og en avgift for biometri (85 CAD) for å fullføre søknaden. Om du har gitt biometri til Canada tidligere kan du sjekke på Government of Canadas sider om den fortsatt er gyldig.
Biometrisk informasjon
Canada krever innsamling av biometrisk informasjon (fingeravtrykk og foto) for studentvisum. Det er ikke mulig å gi biometrisk informasjon i Norge, da Canada ikke har visumkontor i Norge. Du må levere inn biometrisk informasjon til et visumkontor i et annet land.
- Stockholm, Sverige: VFS Sverige
- Helsingfors, Finland: VFS Finland
- Reykjavík, Island: Den canadiske ambassade (bestilling per e-post til ambassaden)
- London, Storbritannia: VFS Storbritannia
Beregn god tid!
Det anbefales at du søker så snart du har fått opptaksbrev fra lærestedet. Den elektroniske søknaden har mange steg, så det er viktig å beregne god tid til å fylle den ut. Du må blant annet legge inn informasjon om deg selv, tidligere utdanning og reiser. Du kan også bli bedt om å fylle inn helseinformasjon og svare på sikkerhetsspørsmål.
Hvem behandler søknaden?
Søknaden behandles av High Commission of Canada i London, Canadas ambassade i Storbritannia (kalt High Commission blant land innen det britiske samveldet). Hvis du har spørsmål angående visumsøknaden din, kan du ta kontakt med visumkontoret direkte eller kontakte Canadas ambassade i Oslo.
Behandlingstid
Det kan ta opptil 9 uker før søknaden er ferdigbehandlet. ANSA tar forbehold om at behandlingstiden kan endre seg fra hva som står på våre sider. Du kan sjekke gjeldende status på immigrasjonssidene til Government of Canada.
Latin-Amerika
Norske borgere får et tre måneders turistvisum ved innreise i Argentina. For lengre opphold relatert til studier må du søke studentvisum ved den argentinske ambassaden i Norge.
Her finner du informasjon om hvordan du søker studentvisum i Argentina.
Norske borgere får et tre måneders turistvisum ved innreise i Brasil.
For opphold lengre enn tre måneder må du søke studentvisum ved den brasilianske ambassaden i Norge.
Les også informasjon om visum til Brasil på UiO.
Her finner du regjeringens reiseinformasjon for Brasil.
Norske borgere får et tre måneders turistvisum ved innreise i Chile. For lengre opphold relatert til studier må du søke student visum ved den chilenske ambassaden i Norge.
Les informasjon om hvordan du søker visum til Chile på UiO.
Her finner du regjeringens reiseinformasjon for Chile.
Dersom du skal oppholde deg i Costa Rica i mer enn 90 dager må du ha oppholdstillatelse. For å få oppholdstillatelse trenger du:
- Politiattest. Det kan ta flere uker å få behandlet søknad om politiattest.
- Fødselsattest (oversatt til spansk). Kontakt Skatteetaten for å bestille fødselsattest.
Costa Rica har ikke ambassade i Norge, for spørsmål rundt visumsøknader kontakt:
Her finnes reiseinformasjon for Costa Rica.
Du trenger visum ved innreise til Cuba. Du må søke om visum i god tid før avreise. Søknad og spørsmål om visum rettes til Cubas ambassade i Norge.
Les også regjeringens reiseinformasjon for Cuba.
Som norsk borger trenger du ikke visum ved innreise til Mexico dersom du skal oppholde deg i landet i mindre enn 180 dager.
For lengre opphold relatert til studier må du søke studentvisum ved den meksikanske ambassaden i Norge.
Les også regjeringens reiseinformasjon for Mexico.
Afrika
Alle internasjonale studenter som skal studere i Sør-Afrika må ha et studentvisum. Så snart du har fått opptaksbevis fra et lærested bør du ta kontakt med den sørafrikanske ambassaden i Oslo. Det koster rundt 500 kroner å få utstedt studentvisum. Har du alle dokumenter i orden når du leverer visumsøknaden på ambassaden, tar det ca. 14 dager før du får visumet.
Dette skal med i visumsøknaden:
- Pass
- Opptaksbevis
- Passbilde
- Bevis på at du har nok penger til ditt opphold i Sør-Afrika. Her trenger ambassaden bevis på at du har sparepenger, én støtteerklæring fra foreldrene dine eller papirer på mottatt lån og stipend fra Lånekassen.
- Lokal helseforsikring, for eksempel fra Momentum Health – merk at det anbefales at du har en studentforsikring i tillegg; les mer om ANSAs studentforsikring.
- Diverse attester hvis du er er/har vært gift
- Radiologisk rapport (ikke nødvendig dersom du har brev fra lege som bekrefter at alle røntgenbilder er normale).
- Medisinsk rapport
- Politiattest
- 455 kroner for betaling av studentvisum
NB: Dersom du ikke har returbillett fra Sør-Afrika tilbake til Norge, må du også betale et depositum på rundt 7 000 kroner til ambassaden.
Pass godt på kvitteringen, ettersom du får pengene tilbake når du kommer hjem til Norge igjen.
Oseania
Skal du studere i Australia i lengre enn tre måneder må du søke om studentvisum. Når du har takket ja til skoleplassen, vil du motta en såkalt Confirmation of Enrollment (CoE) fra skolen din. Dette er en bekreftelse overfor immigrasjonsmyndighetene at du er tatt opp ved et australsk lærested. Så snart du har mottatt CoE, kan du gå i gang med visumsøknaden.
- Alle studenter, uavhengig av studium, skal søke på visumet Student Visa (Subclass 500). NB: I selve søknadsskjemaet for visum står det Student Visa (500).
- Studentvisumet tillater deg å jobbe 40 timer i løpet av 14 dager.
Slik søker du
Du søker om visum digitalt.
- Første steg er å opprette en ImmiAccount. Her kan du legge inn og oppdatere personlig informasjon og passdetaljer, laste opp nødvendige søknadsdokumenter og sjekke behandlingstid for søknaden din.
- Du skal også skrive en tekst hvor du skal overbevise de australiske visummyndighetene at du faktisk planlegger å studere i Australia. På spørsmål om finansiering kan du velge Foreign Government og skrive inn det engelske navnet på Lånekassen; Norwegian State Educational Loan Fund og adressen deres, Postboks 450 Alnabru, 0614 Oslo, samt telefonnummer til sentralbordet deres.
Du kan tidligst søke på studentvisum 124 dager for studiestart. Behandlingstiden kan være inntil 31 dager, og derfor er det lurt å være ute i god tid. Det anbefales å ha et pass som er gyldig for hele oppholdet.
Det er den australske ambassaden i Berlin som behandler de norske visumsøknadene. Har du spørsmål rundt din visumsøknad kan du ta kontakt her.
Forsikring under studier i Australia
I Australia er det et krav at internasjonale studenter kjøper helseforsikringen Overseas Student Health Cover (OSCH). Er du norsk statsborger eller statsborger i et EØS-land og mottar støtte fra Lånekassen, slipper du å kjøpe denne forsikringen, fordi du er dekket gjennom medlemskapet i Folketrygden. Dersom du har behov for helsetjenester under studieoppholdet, kan du søke Helfo om refusjon i etterkant. Ved spørsmål om helseforsikring, laster du opp en kopi av passet ditt.
Pass på at du er godt nok forsikret!
Selv om du er dekket gjennom Folketrygden, anbefales det å kjøpe en egen studentforsikring. Som medlem i ANSA kan du kjøpe vår gunstige studentforsikring.
Du må ha studentvisum før du reiser til New Zealand.
Når bør jeg søke?
Søk om studentvisum med én gang etter at du har mottatt opptaksbrevet. Behandlingstiden kan være opp mot 5-6 uker i tillegg til postgang, og derfor anbefales det å starte så tidlig som mulig med prosessen.
Slik søker du
- Du søker visum gjennom Immigration New Zealand. Det er kontoret i London som behandler søknaden for norske stasborgere.
- Når du søker på visum må du normalt ha betalt skolepenger for minimum det første semesteret, noe som ofte er vanskelig fordi man ikke har fått studiestøtten fra lånekassen enda. Derfor kan du legge ved en foreløpig uttalelse om støtte fra Lånekassen som bevis på at du får midler til å betale skolepenger.
- Du må i tillegg betale en søknadsgebyr for visumsøknaden.
- Skal du studere lengre enn 24 måneder i New Zealand må du som regel søke om en vandelsatest.
- Husk å ha gyldig pass før du søker studentvisum.
Asia
Du må ha visum for å studere i Hong Kong. Ta kontakt med Hong Kongs immigrasjonsdepartement for å søke om visum. Du kan ikke søke om studentvisum før du har blitt tatt opp på en utdanning i Hong Kong.
Du må ha visum for å studere i India, og du kan søke hos den indiske ambassaden i Oslo. Før du kan søke må du ha opptaksbevis fra studiestedet i India.
For å studere i Israel trenger du et studentvisum (A/2).
Ta helst kontakt med ambassaden på consular@oslo.mfa.gov.il før søknadsprosessen starter.
Et A/2 visum tildeles studenter som fremskaffer følgende:
- En ferdig utfylt og undertegnet søknad om visum for innreise til Israel (last ned søknad om visum for innreise til Israel)
- To passbilder
- Opptaksbevis for studier ved en godkjent utdanningsinstitusjon i Israel
- Dokumentasjon på at studenten har økonomisk anledning til å betale for studier og opphold gjennom hele oppholdet i Israel
- Et reisedokument som er gyldig i minst ett år, dersom vedkommendes hjemland har en ambassade i staten Israel. Dersom det ikke finnes noen ambassade i Israel, må passet være gyldig for hele studieperioden og ytterligere seks måneder utover dette tidsrommet
- Hvis søkeren ikke er norsk statsborger kreves et dokument fra Folkeregisteret som viser at du bor i Norge.
1. Bli tatt opp ved et universitet i Japan
For å kunne søke om visum, må du først ha blitt tatt opp på et lærested i Japan.
2. Få et Certificate of Eligibility (COE)
Du må søke om et Certificate of Eligibility (COE) ved det lokale immigrasjonskontoret i Japan. Dette gjør du gjennom ditt japanske lærested. Det tar vanligvis 1-3 måneder å få et COE. Det er lærestedet i Japan som sender deg ditt COE.
3. Søk om visum hos ambassaden
Når du har både opptaksbrev og COE, er du klar til å søke om visum hos Den japanske ambassaden. Du finner informasjon om søknadsprosessen på Den japanske ambassadens hjemmesider.
Det tar vanligvis én uke fra du søker, til visumet er klart.
Har du spørsmål om studentvisum, kan du sende mail til ryouji@os.mofa.go.jp.
Hva må jeg ta med til ambassaden?
- Pass
- Søknadsskjema
- Passbilde
- COE – både originaldokumentet og en kopi
Du må ha visum for å studere i Kina. Ta kontakt med Kinas ambassade for å søke om visum. Du kan ikke søke om studentvisum før du har blitt tatt opp på en utdanning i Kina.
Du må ha visum for å studere i Malaysia. Ta kontakt med Malaysias ambassade i Sverige for å søke om visum. Du kan ikke søke om studentvisum før du har blitt tatt opp på en utdanning i Malaysia.
Du må ha visum for å studere i Singapore. Ta kontakt med Singapores ambassade for å søke om visum. Du kan ikke søke om studentvisum før du har blitt tatt opp på en utdanning i Singapore.
Du må ha visum for å studere i Sør-Korea. Ta kontakt med Sør-Koreas ambassade for å søke om visum. Du kan ikke søke om studentvisum før du har blitt tatt opp på en utdanning i Sør-Korea.
Du må ha visum for å studere i Thailand. Ta kontakt med Thailands ambassade for å søke om visum. Du kan ikke søke om studentvisum før du har blitt tatt opp på en utdanning i Thailand.

Ønsker du hjelp?
ANSA hjelper deg med å forstå søkeprosessen!