Offisielt bygg i by ved elv som svinger seg. Båter i elva.

Studier i Tyskland

I Tyskland får du noe for enhver smak, og på denne siden kan du lese litt mer om hvorfor dette er et smart studievalg som regjeringen anbefaler og næringslivet etterspør mer av.

Utdanning i Tyskland

Tyskland har noen av de beste og eldste universitetene i verden og er verdensledende innen mange felt. Du kan studere bachelorgrad, mastergrad, dra på utveksling og ta språkkurs. Slik som i Norge kan du studere på et universitet, eller en høyskole (Hochschule/ University of Applied Sciences).

Det finnes studier både på tysk og på engelsk. Profesjonsstudier som medisin, tannlege, sykepleie, farmasi og veterinær er som regel på tysk.

I Tyskland er skoleplassen gratis. Slik som i Norge er de fleste universitetene og høgskolene i Tyskland offentlig eid og derfor gratis for både tyske og internasjonale studenter. Man betaler bare en administrasjonsavgift tilsvarende semesteravgiften i Norge. I tillegg er det billigere å bo og leve som student i Tyskland enn i Norge.

For å finne frem til studier bruker du søkemotoren til det tyske nettstedet DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst).

Søk opp studier i Tyskland

Et utvalg fag i Tyskland

Dette er bare et utvalg av studier, det finnes mange muligheter i Tyskland.

Opptakskrav

Bachelor

Master

Søkeprosess

Berlin skyline

Studenthistorier

Medisin i verdensmetropolen Berlin

Les mer

Finansiering

Hva koster det å studere i Tyskland?

Akkurat som i Norge er de fleste utdanningsinstitusjoner i Tyskland gratis. De fleste universitetene og høyskolene i Tyskland er offentlig eid og derfor gratis for både tyske og internasjonale studenter. Man betaler riktignok en administrasjonsavgift tilsvarende semesteravgiften i Norge. Summen er på et par tusen kroner i semesteret, avhengig av studiested og delstat.

Det finnes også private utdanningsinstitusjoner i Tyskland, men de utgjør bare 10 prosent av alle skolene. Privatskolene koster mellom 26 000-40 000 euro i året, avhengig av grad og studiested.

Reiser du på utveksling kan du få stipend for å reise til et tysk lærested.

Hvor høye er levekostnadene?

Det er rimeligere å bo og leve som student i Tyskland enn i Norge. Dagligvarer, kaféturer og kinobilletter koster som regel en god del mindre. Det er generelt dyrere i sør og vest i Tyskland.

For å få et estimat på hvor mye det koster å bo og leve Tyskland, kan du bruke denne kalkulatoren for å sammenligne levekostnader i ulike byer.

Visum

Norske borgere trenger ikke visum for å reise innen EU/EØS.  Som EØS-borger har du rett til å oppholde deg i et annet EØS-land for en periode på opptil 90 dager, så lenge du har et gyldig identitetskort eller pass. Dersom du planlegger å oppholde deg i Tyskland i over 90 dager må du registrere deg hos tyske myndigheter (Einwohnermeldeamt) innen 14 dager. Du vil vanligvis få informasjon fra universitetet ditt om hvordan du kan gå frem.

Fant du ikke det du lette etter?

Da kan du ta kontakt med oss i Forum eller avtale en en-til-en veiledning med en studieveileder. Du kan også melde deg på webinar.

Gate i Tysk landsby

Jeg har kommet inn på en skole i Tyskland — hva nå?

Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.