
Studier i Tyskland
I Tyskland får du noe for enhver smak, og på denne siden kan du lese litt mer om hvorfor dette er et smart studievalg som regjeringen anbefaler og næringslivet etterspør mer av.
Utdanning i Tyskland
Tyskland har noen av de beste og eldste universitetene i verden og er verdensledende innen mange felt. Du kan studere bachelorgrad, mastergrad, dra på utveksling og ta språkkurs. Slik som i Norge kan du studere på et universitet, eller en høyskole (Hochschule/ University of Applied Sciences).
Det finnes studier både på tysk og på engelsk. Profesjonsstudier som medisin, tannlege, sykepleie, farmasi og veterinær er som regel på tysk.
I Tyskland er skoleplassen gratis. Slik som i Norge er de fleste universitetene og høgskolene i Tyskland offentlig eid og derfor gratis for både tyske og internasjonale studenter. Man betaler bare en administrasjonsavgift tilsvarende semesteravgiften i Norge. I tillegg er det billigere å bo og leve som student i Tyskland enn i Norge.
For å finne frem til studier bruker du søkemotoren til det tyske nettstedet DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst).
Søk opp studier i Tyskland
Bachelorgrad
En bachelorgrad i Tyskland tar tre år.
Mastergrad
Mastergraden kan variere fra ett til to år.
Visste du at du kan reise på utveksling til utlandet ett semester eller ett år mens du studerer ved et norsk studiested?
Et utvekslingsopphold er en fantastisk mulighet til å få utenlandserfaring i løpet av graden, lære deg et språk eller ta fag som ikke tilbys ved ditt studiested i Norge. Du kan reise med eller uten utvekslingsavtale.
Med utvekslingsavtale
En utvekslingsavtale er en avtale mellom ditt lærested i Norge og ett eller flere tyske læresteder. Ta kontakt med ansvarlig for studieprogrammet ditt eller med internasjonalt kontor ved lærestedet ditt for å finne ut hvilke utvekslingsavtaler som finnes.
Uten utvekslingsavtale
Du kan dra på utveksling selv om studiestedet ditt ikke har utvekslingsavtale dit du ønsker. Ta direkte kontakt med skolen du ønsker å søke deg til og hør om de kan ta deg inn som guest student eller free mover for ett semester eller år.
For at fagene skal godkjennes i utdanningsplanen din må ditt norske lærested forhånds- og ettergodkjenne fagene.
Det finnes også private utdanningsinstitusjoner i Tyskland. De utgjør ca. 10 prosent av alle skolene. Privatskolene koster mellom 26 000-40 000 euro i året, avhengig av grad og studiested.
Reiser du på utveksling kan du få stipend for å reise til et tysk lærested.
Opptakskrav
Bachelor
For å søke opptak til en bachelor ved et tysk universitet eller en høyskole, må du ha fullført og bestått videregående skole. Du må passe på at vitnemålet ditt blir oversatt til tysk, ofte kan din videregående skole bistå med dette.
Du kan også forhøre deg med lærestedet eller søkeportalen om du får bruke engelske oversettelser i stedet. Mange læresteder godkjenner engelske oversettelser av vitnemålet ditt så lenge de kommer direkte fra din videregående skole og har signatur og stempel fra skolen. Du bør også legge med en norsk kopi av vitnemålet med rett kopi stempel (også fra din vgs).
Noen program har konkrete opptakskrav for norske søkere. Dette gjelder blant annet:
- Ingeniør
- Informatikk
- Realfag
- Medisin
- Farmasi
Du kan finne disse opptakskravene på siden uni-assist.de – Check university admission.
Utover de fagene nevnt ovenfor, vil det ikke være nasjonale fagkrav slik som i Norge. Du må sjekke ut fagkrav på lærestedets hjemmesider under Zulassung eller Zulassungsvoraussetzungen.
Er studiet på tysk, kreves det også C1/C2 nivå i tysk som du viser gjennom å legge ved en godkjent språktest når du søker.
Eksempler på studier på med krav om tysk C1 nivå:
- Medisin (Humanmedizin)
- Tannlege ( Zahnmedizin)
- Farmasi (Pharmazie)
- Veterinær (Veterinärmedizin)
Ikke glem at norske tilleggspoeng (realfag, alder osv.) bare gjelder i Norge.
Det stilles vanligvis krav om språktest. For deg som skal studere på tysk, kan du for eksempel ta Testdaf (Test Deutsch als Fremdsprache). Denne tysktesten godkjennes av alle universiteter og høyskoler. Dersom du skal studere på engelsk, kan du ta TOEFL- eller IELTS-testen.
For deg som vil ta et språkkurs i forkant av utdanningsgraden din, kan du få støtte til dette av Lånekassen. Dersom du allerede har kommet inn på en utdanning og kun trenger noen uker med oppfriskning av tysken, kan du se om Lånekassens støtte til korte språkkurs kan være noe for deg. Dersom du kan lite tysk eller ingenting, og har en intensjon om å studere i Tyskland, kan du få støtte til lengre språkkurs (dette kan også være flere kortere etter hverandre) på opp til ett år! Les mer om dette under punktet Finansiering lenger ned på siden.
Master
For å søke på en mastergrad må du ha en faglig relevant bachelorgrad. Utover dette kan det enkelte lærested sette egne opptakskriterier, eksempelvis fagkrav, opptakstest eller praksis i forkant av studiet.
Søkeprosess
Søknadsfristene i Tyskland varierer mellom februar til nærmere studiestart.
De fleste studier bruker likevel følgende frister:
15. juli til vintersemesteret. Vintersemesteret varer fra oktober til mars.
15. januar til sommersemesteret. Sommersemesteret varer fra mars til slutten av juli.
For studier uten spesielle opptakskrav og plasser for alle kan fristen være senere på året. For andre studier der selve opptaksprosessen kan ta tid vil det være tidligere.
Sjekk nøye på lærerstedets nettsider hvilken frist som gjelder deg.
Mange læresteder ønsker at du søker til dem direkte. Dette er vanligvis gratis. Nettsøknaden finner du på lærestedets hjemmesider, samt en mal på hvilke dokumenter de ønsker. Her vil det også stå om dokumentene skal skannes inn i søknaden eller sendes med post.
Andre lærersteder ønsker at du søker via en søknadsportal, som for eksempel Uni-Assist eller DoSV. Det er lærerstedet ditt som vil kunne fortelle deg hvor og på hvilken måte du skal søke.
Ofte krever universitetene et stempel som kalles for apostille på dokumentene. Det er Statsforvalteren som gir apostillestempel.
180 høyskoler og universiteter vil at du søker gjennom nettportalen til uni assist. Du søker online, og kan skanne inn og laste opp etterspurte dokumenter, men du må også sende inn papirene per post. Du kan søke på flere skoler og du får svar fra alle. Det koster 75 EUR å søke på den første skolen. Søker du på flere, betaler du ytterligere 30 EUR per skole.
Søknadsportalen Hochschulstart.de er mest kjent som samordna opptak for medisin, tannlege, veterinær og farmasi. Men stadig flere læresteder knytter seg opp mot en egen søknad på denne siden, som for eksempel jus og psykologi. Selve søknadsplattformen heter Dialogorientierten Serviceverfahren von Hochschulstart, populært kalt DoSV.
Søknadsportalen finnes også på engelsk og flere læresteder har utarbeidet egne bruksanvisninger for hvordan du skal fylle det ut.
Du kan reise til Tyskland selv om du ikke kan tysk! På DAAD sin søkemotor kan du finne både bachelor og masterprogram på engelsk. Særlig på masternivå er utvalget av studier på engelsk stort.
De aller fleste mastergrader har kun opptak til vintersemester, men det finnes også mastergrader som begynner til sommersemesteret. Forhør deg med lærestedet om søknadsfrister da disse kan variere.
Du søker direkte til lærestedet. Du finner informasjon om søknad under Bewerbung.
Finansiering
For å få støtte fra Lånekassen må du som hovedregel ha Generell studiekompetanse og statsborgerskap.
Lånekassen gir kun støtte til studier som er offisielt godkjent. Når du har funnet en skole du vil studere ved, må du derfor sjekke om den er godkjent.
Om du reiser til et lærested i Tyskland for utveksling kan du få stipend gjennom EUs utvekslingsprogram Erasmus+. Stipendet ligger på 410 euro per måned (skoleåret 2023/2024).
Jansons Legat gir støtte til studieopphold i utlandet, når dette vil ha betydning for mottakerens fremtidige virksomhet eller utdanning. Det blir særlig lagt vekt på at utdanningen kan få betydning for næringsvirksomhet i Norge, herunder håndverk og kunsthåndverk.
Det gis kun stipend til følgende fagområder:
- økonomi og administrasjon
- teknologi
- markedsføring
- jus
- håndverk og utøvende kunst
I Legathåndboken finner du en oversikt over en rekke stipender for nordmenn innen utdanning.
Du kan få støtte (stipend og lån) til språkkurs hvis du planlegger å ta en hel grad i Tyskland.
Krav til kurset:
- Må være på minst 3 måneder (opptil 12 måneder)
- Kurset må være på et universitet eller en språkskole med offentlig akkreditering
- Ha minst 15 undervisningstimer per uke
- Avsluttes med en godkjent språktest
Godkjente språktester i Tyskland er følgende:
- Goethe-Zertifikat
- DSH (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang)
- TestDaF (Test Deutsch als Fremdsprache)
- Telc (The European Language Certificates)
Hva koster det å studere i Tyskland?
Akkurat som i Norge er de fleste utdanningsinstitusjoner i Tyskland gratis. De fleste universitetene og høyskolene i Tyskland er offentlig eid og derfor gratis for både tyske og internasjonale studenter. Man betaler riktignok en administrasjonsavgift tilsvarende semesteravgiften i Norge. Summen er på et par tusen kroner i semesteret, avhengig av studiested og delstat.
Det finnes også private utdanningsinstitusjoner i Tyskland, men de utgjør bare 10 prosent av alle skolene. Privatskolene koster mellom 26 000-40 000 euro i året, avhengig av grad og studiested.
Reiser du på utveksling kan du få stipend for å reise til et tysk lærested.
Hvor høye er levekostnadene?
Det er rimeligere å bo og leve som student i Tyskland enn i Norge. Dagligvarer, kaféturer og kinobilletter koster som regel en god del mindre. Det er generelt dyrere i sør og vest i Tyskland.
For å få et estimat på hvor mye det koster å bo og leve Tyskland, kan du bruke denne kalkulatoren for å sammenligne levekostnader i ulike byer.
Visum
Norske borgere trenger ikke visum for å reise innen EU/EØS. Som EØS-borger har du rett til å oppholde deg i et annet EØS-land for en periode på opptil 90 dager, så lenge du har et gyldig identitetskort eller pass. Dersom du planlegger å oppholde deg i Tyskland i over 90 dager må du registrere deg hos tyske myndigheter (Einwohnermeldeamt) innen 14 dager. Du vil vanligvis få informasjon fra universitetet ditt om hvordan du kan gå frem.
Fant du ikke det du lette etter?
Da kan du ta kontakt med oss i Forum eller avtale en en-til-en veiledning med en studieveileder. Du kan også melde deg på webinar.

Jeg har kommet inn på en skole i Tyskland — hva nå?
Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.