Hele verden i filmbyen Berlin

For Ada ble Berlin den perfekte studiebyen. I Tysklands mangfoldige hovedstad er det alltid noe å oppdage, spesielt for en kultur- og filminteressert nordmann. — Det bor folk her fra hele verden! Det er mye nytt å prøve, både av mat og studentvennlige aktiviteter.

Lyst slott med parkanlegg

Ada Kristine Monstad

Studieland: Tyskland
By: Berlin
Studiested: Freie Universität Berlin
Studium: Kina-studier (bachelor) 

Ada Kristine Monstad foran slott

Et selvsagt valg

Oslojenta Ada hadde bodd i Tyskland og Sveits da hun var liten. Senere tok hun videregående ved den tysk-norske skolen i Oslo. Da hun skulle begynne på Kina-studier, var det ikke aktuelt å ta graden i Norge. Det måtte bli Tyskland.

— Det var naturlig for meg å dra til Berlin for å studere, siden jeg kan tysk og hadde lyst til å oppleve noe nytt. Tyskland er et utrolig interessant land, med masse fine byer og utrolig flott natur!

Elven Spree i Berlin

Alene i en ny by

I starten syntes Ada det var skummelt å flytte til et annet land. Selv om hun hadde bodd i Tyskland som liten, var det annerledes å flytte dit som voksen, helt alene.

— Etter hvert som tiden gikk og jeg ble kjent med landet og med byen og lærte å stå på egne ben, var det egentlig veldig kult. Jeg liker å oppdage nye kulturer, være med mennesker og snakke med dem. Og Berlin er jo noe for seg selv. Det er en interessant by med massevis av kulturarrangementer som passer bra for studenter, og masse god mat! Folkene her er kanskje litt direkte, men man blir veldig fort vant til det.

Mangfoldige Berlin

For tiden bor Ada i bydelen Charlottenburg. Her, vest for byens største park, Tiergarten, og i hjertet av det tidligere Vest-Berlin, ligger også det majestetiske slottet som bydelen er oppkalt etter.

— Jeg synes Charlottenburg er et skikkelig fint nabolag. Det er veldig grønt her, men det er også en god byfølelse.

Og nettopp variasjon og mangfold er noen av grunnene til at så mange studenter faller for Berlin.

— Berlin passer bra for folk som liker å oppdage nye kulturer, fordi det bor folk her fra hele verden! Det er mye nytt å prøve, både av mat og studentvennlige aktiviteter. Byen passer også bra for folk som liker litt spenning. Det skjer veldig mye her, så det er en fordel å trives med litt høyt tempo.

Charlottenburg slott med vann i forgrunnen

Alltid noe å oppdage

Noe av det Ada liker best å gjøre i Berlin, er å dra på kulturarrangementer med vennene sine. Hun oppsøker gjerne filmfestivaler eller litteraturkvelder med høytlesning, og trives med å gå turer i byen.

— Det er varierte omgivelser her, med skog og grøntområder, og jeg er glad i å bare oppdage nye steder i byen. Det finnes så mange gode restauranter og nye pop-up-butikker!

Filmraushpalast

Berlin er perfekt for den som er glad i film. I tillegg til den kjente filmfestivalen Berlinale, finnes det en rekke mindre kjente festivaler og mange uavhengige kinoer med andre kinoprogrammer enn det som vises på de største kinoene. På den måten kan du oppdage filmer du ikke hadde kommet over ellers. De fleste kinoene viser filmer på engelsk, men husk å sjekke om de er markert med tysk dubbing eller undertekst.

Å studere Kina i Tyskland

Ada synes det er spennende å ta Kina-studier i Berlin.

— Studiet er godt sammensatt. Vi lærer språk samtidig som vi lærer om den kinesiske kulturen og området rundt. Det er krevende, med massevis av nye gloser å lære hver uke, men det beste med akkurat det er at man får veldig mestringsfølelse etterpå! Dessuten er samholdet mellom studentene veldig godt her.

Trygghet og selvstendighet

Ada har lært mye av å studere i utlandet, både faglig og om seg selv.

— Jeg står mer på egne ben nå, og har blitt mer trygg på meg selv og det å finne ut av ting på egen hånd.

Hun oppfordrer aller som er nysgjerrige på utenlandsstudier om å kaste seg ut i det.

Ikke nøl, bare gjør det! For du lærer bare ved å flytte, og du blir mer selvsikker av å bo i utlandet.

— Ada Kristine Monstad

Ada Kristine Monstad skriver i en bok på en parkbenk

Foto av kinosal: Kinokompendium

Offisielt bygg i by ved elv som svinger seg. Båter i elva.

Drømmer du om utlandet?

Finn ut mer om studier i Tyskland!