Medisin i verdensmetropolen Berlin

Martine dro til Berlin for å studere medisin ved et av Tysklands beste sykehus. – Jeg tenkte at om andre kan klare det, så kan vel jeg også gjøre det! 

Berlin skyline

Martine Sagen Nilssen
Studieland: Tyskland
By: Berlin
Studiested: Charité – Universitätsmedizin Berlin
Studium: Medisin

Ung kvinne i rød jakke smiler

Det første møtet med Berlin 

Martine elsket tysk på videregående, og visste allerede da at hun ville studere i Tyskland. Hun var også glad i naturfag, og etter hvert falt valget på medisin.

– Jeg tenkte at om andre kan klare det, så kan vel jeg også gjøre det! 

Noen uker før studiestart reiste hun ned for å begynne jakten på bolig.  

– Det var mange som tenkte likt som meg, så det var vanskelig å få napp. Men til slutt fant jeg en studentbolig med litt mindre sentral beliggenhet, forteller hun.

Utsikt over by med TV-tårn og bro

Alt på én gang 

Den første uken skulle alt skje på én gang. Det var mye nytt, med felles informasjonsmøter for nye studenter, registrering ved universitetet og mange arrangementer. Hun hadde første forelesning og første pasientmøte, og skulle samtidig bli kjent med alle de fire campusene til Charité, som lå spredt utover byen med opptil en times reisevei imellom. 

Som student i ny by, med nytt språk og nye måter å gjøre ting på, hadde Martine nytte av å møte andre ANSA-medlemmer. 

– Det var fint og trygt å møte norske studenter som ville ta en kaffe meg med og gi meg tips om alt jeg lurte på! 

Martine stortrivdes som student i Berlin. – Etter hvert som jeg ble bedre kjent med hovedstaden og visste hvor undervisningen til enhver tid skulle foregå, flyttet jeg mer sentralt. På den måten gikk det med mindre tid til transport hver dag.  

Studentidretten hadde mange aktivitetstilbud, og på fritiden drev Martine med dans. – Berlin er en by med uendelige muligheter, så jeg kjedet meg aldri! 

Skyline Berlin

Verdensmetropolen Berlin har innbyggere fra nesten alle verdens land. Byen er et viktig utdanningssenter og ligger i europatoppen innen kultur. Berlin tiltrekker seg nye kunstnere fra hele verden og huser noen av verdens fremste museer, teatre og operaer.

Annerledes undervisning

Charité er både universitet og sykehus, og fungerer også som medisinsk fakultetet til Humboldt Universität og Freie Universität.  Universitetet huser rundt 7000 studenter, hvorav mer enn 1200 er internasjonale. Sykehuset Charité har flere ganger blitt kåret til Tysklands beste sykehus.

Martine syntes det var kult å ha praksis ved et så anerkjent sykehus. Undervisningen var variert, med større forelesninger, mindre seminarer, enda mindre kliniske grupper og praksis.  

– Det som var litt annerledes, var at vi ikke fikk utdelt et konkret pensum. I stedet fikk vi læringsmål og stikkord som var knyttet til den enkelte modulen. Det var opp til hver enkelt av oss å finne ut hva vi vurderte som viktigst og hvordan vi tok til oss nødvendig informasjon. 

– Spør om hjelp og bruk språket

Martine er glad hun fulgte drømmen om å studere medisin i Tyskland. 

– Kom med et åpent sinn, og ikke vær redd for å spørre om ting du lurer på og bruke språket! De andre studentene på campus har noen år bak seg, og det går nesten kjappere å spørre dem om veien til forelesningen enn å google det selv. Som ny student i Berlin var jeg veldig nysgjerrig, men kanskje litt engstelig for tysken.

Ikke vær redd for å bøye et ord feil eller glemme høflighetsformen. Med øving blir du bedre, og tyskerne er veldig vennlige og forståelsesfulle!

— Martine Sagen Nilssen
Hvit betongbygning foran blå himmel