
Økonomistudier i Tyskland
Tyskland er en av Norges absolutt viktigste handelspartnere. Her kan du studere på engelsk eller tysk ved noen av verdens beste læresteder. Offentlige økonomistudier i Tyskland er gratis.
Om utdanningen
Økonomistudier i Tyskland kan grovt deles inn i Betriebswirtschaft (bedriftsøkonomi) eller Volkswirtschaft (samfunnsøkonomi). Utdanningene kan tas på bachelor- og masternivå, og det finnes muligheter for PhD. Mange studier undervises på tysk, men det finnes en rekke studiemuligheter på engelsk også, spesielt innenfor bedriftsøkonomi (business). Offentlige studier i Tyskland er gratis.
Finn fagretning og lærested
Du finner frem til aktuelle læresteder via søkemotoren Hochschulkompass og DAAD.
Begge søkemotorene kan benyttes på engelsk. Dersom du trenger tips til valg av studieby, kan du lese om de forskjellige byene på study-in.de.
Det finnes svært mange gode skoler innenfor økonomistudier i Tyskland. Før du velger lærested kan du gjerne ta en kikk på den siste tilgjengelige CHE rankingen av læresteder og fag i Tyskland.
Videre kan du utforske de kjente akkrediteringsslistene EQUIS, AACSB eller AMBA. Skolene på disse listene holder høy internasjonal kvalitet og omdømme. De som innehar alle tre akkrediteringene omtales ofte som trippelakkreditert. Blant disse finnes for eksempel ESMT, Frankfurt School of Finance & Management og TUM School of Management.
Opptakskrav bachelor
Du finner informasjon om opptakskrav på lærestedets hjemmeside under Zulassung/Voraussetzungen. For å søke på en bachelorgrad må du ha generell studiekompetanse. Ut over dette kan det enkelte lærested sette egne opptakskriterier, for eksempel fagkrav, opptakstest eller praksis i forkant av studiet.
Det stilles vanligvis krav om språktest. For deg som skal studere på tysk, kan du for eksempel ta Testdaf (Test Deutsch als Fremdsprache). Denne tysktesten godkjennes av alle universiteter og høyskoler. Dersom du skal studere på engelsk, kan du ta TOEFL- eller IELTS-testen. Disse testene kan du lese om på ANSAs side om språktester. På nettsiden til lærestedet vil det stå hvilket resultat du må ha på språktesten du skal ta.
For deg som vil ta et språkkurs i forkant av utdanningsgraden din, kan du få støtte til dette av Lånekassen. Dersom du allerede har kommet inn på en utdanning og kun trenger noen uker med oppfriskning av tysken, kan du se om Lånekassens støtte til korte språkkurs kan være noe for deg. Dersom du kan lite tysk eller ingenting, og har en intensjon om å studere i Tyskland, kan du få støtte til lengre språkkurs (dette kan også være flere korte kurs etter hverandre) på opp til ett år! Sett deg godt inn i Lånekassens krav til støtte før du velger språkskole og kurs.
Opptakskrav master
For å søke på en mastergrad må du ha en faglig relevant bachelorgrad. Ut over dette kan det enkelte lærested sette egne opptakskriterier, for eksempel fagkrav, opptakstest eller praksis i forkant av studiet.
Søknadsprosess
Mange læresteder ønsker at du søker til dem direkte. Dette er vanligvis gratis. Nettsøknaden finner du på lærestedets hjemmesider, samt en mal på hvilke dokumenter de ønsker. Her vil det også stå om dokumentene skal skannes inn i søknaden eller sendes med post.
Andre lærersteder ønsker at du søker via en søknadsportal, som for eksempel Uni-Assist eller DoSV. Det er lærerstedet ditt som vil kunne fortelle deg hvor og på hvilken måte du skal søke.
Les mer om søknadsprosessen på vår hovedside for studier i Tyskland.
Finansiering
Det er gratis å studere ved offentlige læresteder i Tyskland, mens private tar skolepenger. Informasjon om kostnader finner du på lærestedenes hjemmesider under Studienbeiträge.
På Lånekassens sider om utdanning i utlandet kan du se hva du kan få i stipend og lån.
Lånekassen gir kun støtte til studier som er offisielt godkjent. Når du har funnet en skole du vil studere ved, må du derfor sjekke om den er godkjent.
I tillegg til finansiering fra Lånekassen finnes det også ulike statsstipend og skolestipender det går an å søke på.
Godkjenning
Du trenger ingen godkjenning av økonomiutdanning fra Tyskland. Om du likevel ønsker det, eller en arbeidsgiver krever norsk dokumentasjon på høyere utdanning, kan du søke om det på nettsidene til HK-dir.
Siviløkonomtittelen er i utgangspunktet forbeholdt studenter som har tatt master i økonomi og administrasjon i Norge. Econa skriver på sine sider at de ikke kan dokumentere at studenter som har sidetittel siviløkonom gjør det bedre eller dårligere i arbeidslivet enn kandidater med andre økonomisk-administrative mastergrader. Om utdanningen din gir deg siviløkonomtittel eller ikke bør derfor ikke være et kriterium ved valg av lærested i utlandet. Om du likevel ønsker å legge til tittelen i etterkant kan du søke om dette hos NHH.

Jeg har kommet inn på en skole i Tyskland — hva nå?
Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.