Hånd som holder den andre hånden

Psykologistudier i Tyskland

Psykologi er et populært fag i Tyskland. Utdanning innen psykologi tilbys på bachelor og masternivå, samt som PhD. Alene på bachelornivå finnes det rundt 150 studietilbud. Du kan studere psykologi ved universiteter (Universitäten) og høyskoler (Hochschulen/Fachhochschulen). Faget undervises i de fleste tilfeller på tysk og du kan få støtte til språkkurs i forkant av utdanningen.

Om utdanningen

Dersom du vil bli psykolog i Tyskland, må du først ta en bachelor i psykologi. Denne har normalt en varighet på tre år. Deretter må du bygge på med en toårig master i Klinische Psychologie eller Klinische Psychologie und Psychotherapie. Merk deg at det er færre universiteter som tilbyr klinisk master enn generelle bachelorgrader. Det kan derfor være klokt å ta bachelorgraden din ved et lærested som også tilbyr klinisk mastergrad. Dette er fordi de fleste læresteder prioriterer egne bachelorgradstudenter ved opptak til master. Utdanning på offentlige lærersteder i Tyskland er gratis.

Etter avsluttet mastergrad følger en videreutdanning til Psychologischen Psychotherapeuten. Utdanningen har en varighet på tre til fem år avhengig av om du studerer på fulltid eller deltid. Under utdanningen får du prøve deg med egne pasienter, både alene og under veiledning.

Finn psykologistudier i Tyskland

Bruk søkemotoren Hochschulkompass for finne frem til aktuelle læresteder. Her haker du av for om du vil studere på bachelor- (Grundständing) eller masternivå (Weiterführend). Du kan også hake av for ønsket studieby.

Technische Universität Dresden og Philipps-Universität Marburg regnes som to av landets ledende universiteter innenfor psykologi ifølge den årlige CHE-rankingen i Tyskland.

Opptakskrav bachelor

Opptakskrav master

Søknadsprosess

Godkjenning

Finansiering

På Lånekassens sider om utdanning i utlandet kan du se hva du kan få i stipend og lån.

Lånekassen gir kun støtte til studier som er offisielt godkjent. Når du har funnet en skole du vil studere ved, må du derfor sjekke om den er godkjent.

I tillegg til finansiering fra Lånekassen finnes det også ulike statsstipend og skolestipender det går an å søke på.

Gate i Tysk landsby

Jeg har kommet inn på en skole i Tyskland — hva nå?

Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.