
Studier i Sverige
Som norsk student i Sverige slipper du å betale for utdanning som er offentlig. Du vil raskt bli vant til å studere på svensk. De fleste lærestedene lar dessuten norske studenter skrive norsk på innleveringer og eksamener.
-
Finn utdanning
-
Søke bachelorgrad
-
Svenske karakter
-
Svenske fagkrav
-
Søknadsfrist
-
Lær mer om studier i Sverige på webinar!
Utdanning i Sverige
Bachelor
Bachelorgraden i Sverige kalles kandidat eller bachelor, og tilbys på det som kalles grundnivå. Profesjonsutdanninger som medisin, tannlege, psykolog og veterinær tilbys som enhetlige programmer med egne titler.
Program eller kurs
Du kan velge mellom å studere et program (en grad) som består av forhåndsbestemte kurs, eller selv sette sammen frittstående kurs dersom du ønsker noe som er litt mer fleksibelt.
Mastergrad
Mastergraden kalles avancerad nivå og går over to år. Det finnes også kortere utdanninger på masternivå. Disse kalles magister og er ettårige.
Hvordan finne utdanning i Sverige?
Høyere utdanning
Du finner frem til fag og aktuelle læresteder innen høyere utdanning på nettsiden til Studera.nu
Fagskole
Ønsker du å gå på en svensk fagskole finner du informasjon om dette på nettsidene til Yrkeshogskolan.se. Du vil få støtte fra Lånekassen til fagskoleutdanning i Sverige som er «CSN-berättigat» altså støtteberettiget av svensk lånekasse.
Hva du vil studere?
Her er noen populære studier i Sverige, men det finnes mange flere fag vi ikke har skrevet om.

Dra på utveksling!
Visste du at du kan reise på utveksling til utlandet ett semester eller ett år mens du studerer ved et norsk studiested?
Et utvekslingsopphold er en fantastisk mulighet til å få utenlandserfaring i løpet av graden, lære deg et språk eller ta fag som ikke tilbys ved ditt studiested i Norge. Du kan reise med eller uten utvekslingsavtale.
Med utvekslingsavtale
En utvekslingsavtale er en avtale mellom ditt lærested i Norge og enn eller flere amerikanske læresteder. Ta kontakt med ansvarlig for studieprogrammet ditt eller med internasjonalt kontor ved lærestedet ditt for å finne ut hvilke utvekslingsavtaler som finnes.
Uten utvekslingsavtale
Du kan dra på utveksling selv om studiestedet ditt ikke har utvekslingsavtale dit du ønsker. Ta direkte kontakt med skolen du ønsker å søke deg til og hør om de kan ta deg inn som guest student eller free mover for ett semester eller år.
For at fagene skal godkjennes i utdanningsplanen din må ditt norske lærested forhånds- og ettergodkjenne fagene.
Søknadsfrister for studier i Sverige
17. april for opptak til høstsemesteret
16. oktober for opptak til vårsemesteret.
Det kan være mulig å søke senere hvis det fortsatt er ledige plasser.
Merk!
Søknadsfristene for studier på engelsk samt for formgivnings- og kunstfag kan være annerledes. Sjekk lærestedenes nettsider.
Søke bachelorgrad i Sverige
Opptakskrav
Du må ha fullført og bestått videregående skole for å søke høyere utdannelse i Sverige. Med norsk generell studiekompetanse oppfyller du også kravene om engelsk og svensk for grundläggande behörighet
Noen studier krever at du har tatt bestemte fag for å få opptak, det vi på norsk kaller spesielle opptakskrav. Dette kalles särskild behörighet på svensk.
Eksempel på fagkrav er dersom du skal studere medisin hvor du må ha ekstra matematikk og realfag i tillegg. Skal du studere økonomi må du ha ekstra matte. Dersom det stilles krav om Engelsk 6 for särskild behörighet vil dette oppfylles dersom du har faget Engelsk 1 fra vg2 på vitnemålet. Har du ikke Engelsk 1 kan du undersøke med lærestedet du skal søke til om det er greit at du tar en test i engelsk som alternativ.
Dersom du mangler et eller flere fagkrav, kan du ta det/dem opp og legge dem på et eget kompetansebevis. Merk at du da vil havne i kvote II hvor det vanligvis er høyere snitt. Fag du tar opp for fagkrav vil ikke telle med i snittet.
Regn ut ditt rene norske snitt (uten realfagspoeng, alderspoeng eller andre tilleggspoeng) – kun karakterpoeng)
1) Du finner frem til snitt på Studera.nu
2)Skriv inn navn på studiet du vil vite noe om i det rosa feltet og trykk søk. Husk å skrive på svensk.
3) Filtrer søkeresultatet så du sitter igjen med en liste over lærestedene som har tilbud om «ditt» studium.
4) Trykk deretter på navnet på programmet og «antagningsstatistik». Der finner du en tabell (vanligvis) med oversikt over hvilket svensk snitt som har vært for utdanningen de siste årene. Om det er opptak både vår og høst vil du se snitt for begge terminene. De forskjellige kvotene for opptak står nedover. Det er vanligst for norske søkere å bli tatt opp i kvoten BI. (Se forklaring under.)
Tre søkekvoter
Du kan søke i 3 ulike kvoter. Eventuelle fagkrav gjelder i alle kvotene.
Alle søker i kvote BI, mange søker samtidig i kvote HP via Högskoleprovet.
- BI: Kvote 1 handler om snitt fra førstegangsvitnemål. Norske tilleggspoeng for alder osv. teller ikke, men du vil automatisk få svenske poeng for utlendinger.
- BII: Kvote 2 er en kvote for dem som har forbedret karaktersnitt på Komvux i Sverige. Nordmenn havner i denne kvoten dersom de har tatt opp fag de mangler til fagkrav. Det er snittet fra førstegangsvitnemål som teller også i denne kvoten.
- HP: Er du usikker på om snittet ditt holder for å komme inn i kvote 1? Da kan du ta en opptakstest og søke med resultatene fra denne testen. Ca 1/3 av studieplassene tildeles etter resultater fra Högskoleprovet. Prøven avholdes ved en rekke læresteder i Sverige to ganger årlig. Dersom du gjør det dårlig på testen, vil universitetene i stedet se på karaktersnittet fra videregående. Du kan lese om oppmelding og tidspunkt for Högskoleprovet her. På denne lenken kan du forberede deg gjennom å øve med tidligere högskoleprov.
For mer hjelp til forberedelser, se også hpguiden.se
TOEFL-test
Dersom du mangler engelsk som fagkrav for å søke på ønsket utdanning, kan du sjekke skolen du skal søke deg til om du kan ta en engelsktest, for eksempel Toefl. Resultatene fra Toefl-testen skal sendes direkte fra testsenteret (www.ets.org) til Antagning.se.
Merk at du oppfyller kravet til studiekompetanse i Sverige med engelsk fra vg1. Men om det er krav om engelsk 6 som fagkrav må du ha engelsk fra vg2 (Engelsk1) eller evt. Toefl-test.
Engelsk fra vg1 dekker engelsk-kravet for studiekompetanse i Sverige. Men dersom det kreves Engelsk 6 for faget du skal studere, vil du måtte ta enten Engelsk 1 eller engelsk språktest i tillegg.
—
Hvordan sende inn søknaden?
Du søker via Antagning.se som er Sveriges svar på Samordna opptak. Dersom du går på vgs. i det du søker kan du scanne inn førstegangsvitnemålet når du får det i slutten av juni.
- Gå inn på Antagning.se.
- Velg «logga inn», «skapa konto» og til slutt «NEJ jag har inte svenskt personnummer». Fyll ut personalia og mail.
Gå inn på antagningen.se sin forside
Her skriver du inn ønsket fag i søkefeltet, husk å skrive på svensk. Husk å spesifisere hvilken termin du ønsker å starte.
Du kan videre velge å hake av for :
- «Kurs/Program»: Kurs er enkeltemner, program er utdanningsgrader (bachelor og master).
- Universitet eller høyskole
- Utdanning på grundnivå er studier på bachelornivå, Avencerad nivå er på master.
- Hvilket fagområde du ønsker å studere
- osv.
Trykk «Lägg til» på alle utdanningene du vil søke på. Du kan søke på inntil 12 utdanninger.
Når du er ferdig med å søke på utdanninger trykker du på «Mina val» og «Påbörja anmälan». Prioriter så utdanningene dine i ønsket rekke følge.
Trykk deretter «Fortsätt».
På denne siden haker du kun av for det som gjelder deg.
- Ikke hak av for at du vil ha «studiemedel» (svensk studielån)
- Søk opp Norge i rullegardinmenyene dersom du har norsk vgs eller høyere utdannelse.
- På punktet under kan du hake av for at du vedlegger en scannet utgave av informasjonssiden i ditt norske pass, dersom dette gjelder deg, for å slippe betale søknadsavgift eller skolepenger
Denne funksjonen blir først tilgjengelig etter at du har sendt søknaden.
Last opp:
- Vitnemål
- Scannet utgave av informasjonssiden i passet ditt
- Dokumentasjon på høyere utdanning dersom du har det
Bruk originaldokumenter når du skanner de inn (i farge), og scann inn alle sidene av dokumentet. Alle dokumenter må være i PDF-format.
Navngi dokumentet for hva det er, for eksempel «norsk vitnemål». Ikke bruk Æ, Ø og Å.
Trykk «Skicka».
Du vil nå få en mail om at søknaden din er sendt.
For norske elever som søker samme år som de går i 3.klasse er frist for ettersending av vitnemålet er 5. juli.
Søke mastergrad i Sverige
Mastergraden kalles avancerad nivå og går over to år. Det finnes også kortere utdanninger på masternivå. Disse kalles magister og er ettårige.
Slik søker du på en mastergrad
Du må som regel ha en faglig relevant bachelorgrad for den mastergraden du søker på. En del læresteder krever at du skal ha tatt visse fag med et bestemt antall studiepoeng. Enkelte universiteter/høyskoler har opptakstester (for eksempel innenfor business-fag).
Til de fleste studier og læresteder søker du via Antagning.se.
Hvor høye er levekostnadene?
For å få et estimat på hvor mye det koster å bo og leve i Sverige, kan du bruke denne kalkulatoren for å sammenligne levekostnader i ulike byer.
For å få støtte fra Lånekassen må du som hovedregel ha Generell studiekompetanse og statsborgerskap.
Lånekassen gir kun støtte til studier som er offisielt godkjent. Når du har funnet en skole du vil studere ved, må du derfor sjekke om den er godkjent.
Offentlige læresteder i Sverige er gratis. Private skoler derimot kan kreve skolepenger. Lånekassen gir støtte til utdanning i Sverige så fremt lærestedet også er støttet av den svenske lånekassen, CSN.

Jeg har kommet inn på en skole i Sverige — hva nå?
Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.