Ung kvinne med stor lue, grå jakke og jeans står i et landskap med snø

Bo og leve i Sverige

Når du har kommet inn på et studiested i Sverige er det på tide å begynne å tenke på selve flyttingen. Hvordan skal du finne bolig, og må du egentlig folkeregistrere deg i nabolandet? Les alle våre tips her!

Bolig

Når du skal flytte til Sverige er det viktig å starte jakten på bolig tidlig, spesielt om du skal flytte til Stockholm. Det er et presset boligmarked i hovedstaden, og det kan derfor være vanskelig å finne leilighet. Om du har mulighet kan det være lurt å møte opp personlig på visninger.

Når du skal leie bolig i Sverige er det viktig å vise aktsomhet i leiemarkedet og være klar over at det finnes falske utleiere. Les alltid leiekontrakten nøye.

Studentbolig

Studentboligene leies ut av lokale aktører, så hver studentby har egne aktører som driver boligene. All informasjon om registrering, kø og ventetid finner du på det respektive universitetets hjemmeside. Men under finner du en rask oversikt.

I Stockholm søker du studentbolig gjennom SSSB. Vær forberedt på lang kø – så still deg i køen så tidlig som mulig.

I Göteborg søker du studentbolig gjennom SGS studentbostäder. Registrer deg så snart du vet at du vil studere i Gøteborg, da SGS også er basert på et kronologisk køsystem. Du kan stille deg i kø før du har søkt studie, men du får ikke leilighet med mindre du har kommet inn. Innflytting er i juli-august for høstterminen, og januar-februar for vårterminen. For å beholde køplassen må du logge inn en gang i halvåret. 

I Lund og Malmø kan du som student bo på en av «nasjonene», som er som er små samskipnader for ulike skoler. De tilbyr bolig for sine medlemmer. Akademiska Föreningens Bostäder er et annet alternativ. Foreningen eier ca. 20.000 bosteder i Lund og omegn. Om du er ny student er det viktig at du registrerer deg som ”Novisch”, som betyr at du er ny i byen, og dermed kommer først i køen.

I studentboliger er vann og varme som regel inkludert, men strøm kan komme utenom.

Privat leiebolig

De fleste finner privat leilighet gjennom Blocket, venner og kontakter, eller facebook-grupper. Et tips er å søke etter studieby og stikkord som «lägenheter», «uthyres», «sökes», eller «hyresrätt».

Det er vanlig å betale 3 måneders leie i depositum. Før leiekontrakten signeres av både leietaker og utleier, er det viktig å ikke ha betalt inn noe depositum eller forskuddsbetalt husleie. Husk alltid å spare på kvitteringene for innbetaling av husleie.

Andre boutgifter som strøm, vann og varme er ofte inkludert om man leier på det private markedet.

Aktører for utleie av bolig i Danmark

SSSB (studentbolig Stockholm)

SGS studentbostäder (studentbolig Göteborg)

Studentlund (studentboliger i Lund og Malmø)

Akademiska Föreningens Bostäder

Studentboliger i Sverige (Info Norden)

Blocket

Boplats

Bostadsportal

HSB

Byggvesta

Boopoolen

Registrering i Sverige

Når du studerer i Sverige får du et opptaksnummer fra universitetet som i mange tilfeller fungerer som et svensk personnummer, men stort sett er det mest praktiske (og nødvendige, hvis du skal bli boende i mer enn 12 måneder) å skaffe seg et ordentlig svensk personnummer. Det eneste du trenger å gjøre er å ta med deg pass og leiekontrakt til det svenske Skatteverket. Vær obs på at det ofte er kø, så beregn god tid. 

Det kan også være praktisk å skaffe seg et svensk ID-kort. Dette koster rundt 400 SEK, og gjør det betydelig lettere å skaffe svensk bankkonto, hente ut resepter og pakker på posten, med mer.

Bankkonto i Sverige

Mange norske studenter i Sverige velger å beholde norsk bankkort, da det ofte er gebyrfritt uttak i utlandet. Men det er noen fordeler med svensk bankkonto også, spesielt om du skal bo i Sverige over enn lengre periode, jobbe ved siden av studiene, eller ønsker bruke swish (svensk vipps).

E-legitimasjon i Sverige

E-legitimasjon fungerer på lik linje som norsk Bank-ID, og brukes til innlogging i nettbank og på offentlige nettsider. Du får ofte automatisk e-legitimasjon når du oppretter konto i en svensk bank. Om dette ikke er tilfelle, kan du søke om et svensk ID-kort som nevnt over – da får du også automatisk e-legitimasjon. Under finner du noen av de største bankene i Sverige.

Telefon og internett i Sverige

Det kan være lurt å sjekke om ditt norske abonnement fungerer like greit i Sverige. Mange aktører tilbyr fritt bruk i Norden. Men om det viser seg å være enklest og billigst med et svensk abonnement finnes det mange ulike telefonselskaper i forskjellige prisklasser å velge mellom. Prosessen med å skaffe seg det fungerer helt likt som i Norge.

Mange operatører for telefon tilbyr også TV og internett, som i Norge. Med Telia kan man for eksempel få NRK og TV2! Tele2, tidligere Comhem, har også bra TV- og bredbåndsavtaler, og har en egen studentavtale om du har studentkort.

Offentlig transport i Sverige

Ulike trikk-, buss-, og togselskaper kjører i ulike regioner i Sverige. De ulike selskapene har egne apper hvor du kan kjøpe billetter, likt i Norge.

Under finner du lenker til mer informasjon om kollektivtransport og reisekort i Sverige.

Helsehjelp i Sverige

Nordiske statsborgere har rett til nødvendige helsetjenester i Sverige. Dette gjelder uavhengig av om du er folkeregistrert i Sverige eller ikke, så lenge du har ditt europeiske helsetrygdkort.

Om du er folkeregistrert i Sverige, har du dessuten rett til å motta helsetjenester og få planlagt behandling i Sverige, på lik linje med svenske innbyggere.

Les mer om dine rettigheter i lenkene under.

Kvinne med brunt, langt hår leser i en bok

Har du innspill til bo og leve-sidene?

Del dine beste tips fra ditt studieland! Det gjør at ANSA kan lage bedre bo og leve-sider, og er til stor hjelp for kommende utenlandsstudenter.