
Studier i Nederland
Nederland er et av landene i Europa med flest engelskspråklige utdanninger, også på bachelornivå. Skolepengene er svært lave og du kan studere på noen av verdens beste universiteter.
Finn ditt drømmestudium i Nederland
Nederland er et veldig populært land for internasjonale studenter og det finnes mer enn 2000 studieprogrammer på engelsk, noe som betyr at man kan studere nesten hva som helst på engelsk. For skoleåret 2021- 2022 var det ca. 115 000 internasjonale studenter som tok høyere utdanning i Nederland.
Bachelorgrad
Universitetsutdanning kalles WO på Nederlandsk og går over tre år (180 ECTS). Utdanning ved høyskolene kalles HBO, varer vanligvis i fire år (240 ECTS), og inneholder arbeidspraksis.
Semestrene strekker seg fra september til desember, og fra januar/februar til juni/juli. Det er vanligst å starte studiet i september, men på enkelte studier er det mulig å starte i februar.
Mastergrad
Masterprogrammer i ingeniørfag, realfag og landbruksfag er normert til to år, mens andre mastergrader varer ett år. Medisin er unntaket, det varer tre år etter endt bachelorgrad. Ved universitetene kan du velge mellom forsknings- eller akademisk mastergrad.
Semestrene strekker seg fra september til desember, og fra januar/februar til juni/juli. Det er vanligst å starte studiet i september, men på enkelte studier er det mulig å starte i februar.
Dette er bare et utvalg av studier, det finnes mange spennende muligheter i Nederland.
Visste du at du kan reise på utveksling til utlandet ett semester eller ett år mens du studerer ved et norsk studiested?
Et utvekslingsopphold er en fantastisk mulighet til å få utenlandserfaring i løpet av graden, lære deg et språk eller ta fag som ikke tilbys ved ditt studiested i Norge. Du kan reise med eller uten utvekslingsavtale.
Med utvekslingsavtale
En utvekslingsavtale er en avtale mellom ditt lærested i Norge og en eller flere amerikanske læresteder. Ta kontakt med ansvarlig for studieprogrammet ditt eller med internasjonalt kontor ved lærestedet ditt for å finne ut hvilke utvekslingsavtaler som finnes.
Uten utvekslingsavtale
Du kan dra på utveksling selv om studiestedet ditt ikke har utvekslingsavtale dit du ønsker. Ta direkte kontakt med skolen du ønsker å søke deg til og hør om de kan ta deg inn som guest student eller free mover for ett semester eller år.
For at fagene skal godkjennes i utdanningsplanen din må ditt norske lærested forhånds- og ettergodkjenne fagene.
Søk opp studier i Nederland
Opptakskrav
Bachelor
For å komme inn på et universitet i Nederland må du har generell studiekompetanse. Enkelte studier har spesifikke fagkrav. Se lærestedets hjemmeside for info om dette, f.eks under Entry requirements. Finner du ikke utfyllende informasjon, kontakter du lærestedets opptakskontor eller internasjonale kontor.
Dersom du skal studere ved et universitet (WO), kan det være krav om at du har gått studiespesialisering. Den som har studiekompetanse fra andre utdanningsprogrammer må undersøke direkte med lærestedet om de har det som skal til for å få opptak til studiet.
Anbefalingsbrev er en akademisk eller profesjonell referanse som en lærer, rådgiver eller arbeidsgiver skriver for deg. Til masterprogrammer ønsker skolene som regel anbefalingsbrev fra én til to lærere. Lærestedene ønsker ofte at personen som skriver anbefalingen for deg (anbefaleren), skal sende brevet direkte til skolen, enten per e-post eller vanlig post. Dette er fordi du ikke skal ha tilgang til å lese eller endre innholdet i anbefalingsbrevet.
Noen læresteder i Nederland krever at du skriver et motivasjonsbrev (statement of purpose/personal essay) som en del av søknadsprosessen. Her skal du begrunne hvorfor du søker deg til skolen og det aktuelle studieprogrammet. Motivasjonsbrevet skal være skreddersydd skolen du søker deg til, så ikke bruk samme motivasjonsbrev til flere skoler.
Skal du følge undervisningen på nederlandsk, krever de fleste læresteder at du har avlagt språktesten NT2 (Staatsexamen Nederlandsals tweede taal). Som regel kreves nivå II (som tilsvarer B2 i det europeiske rammeverket for språk, «CEFR»). Testen er delt inn i fire: en del som går på leseforståelse, en skriftlig del, en lyttedel og en muntlig del. Består du tre deler, er det mulig å ta opp den siste delen ved neste forsøk.
Testen kan bare tas i Nederland og den tilbys i seks byer: Amsterdam, Rotterdam, Rijswijk, Eindhoven, Utrecht og Zwolle. Testen arrangeres ukentlig og prisen er 90 EUR. Du må melde deg opp til testen seks uker på forhånd, resultatet vil du få seks uker etter eksamen.
Søker du opptak på et engelskspråklig studium, krever mange læresteder at du har tatt en språktest med en viss score. De vanligste testene er TOEFL og IELTS.
Universitetene i Leiden og Maastricht har egen språktest, kontakt dem direkte for mer informasjon.
Master
For å komme inn på en master, må du ha en relevant bachelorgrad. Ut over dette kan lærestedet ha egne opptakskrav som for eksempel opptakstest eller krav til bestemte fag du skal ha hatt i løpet av bachelorgraden din. Kontakt lærestedet for informasjon om dette dersom det ikke står på nettsidene deres.
Søkeprosess
Søknadsfristen varierer mye fra universitet til universitet. Noen studieprogrammer har søknadsfrist 15. januar, mens andre har i mars eller 1. mai.
Sjekk hvert enkelt læresteds nettside for informasjon om søknadsfrist, under Application process/admission/entry requirements.
Til noen læresteder søker du direkte via deres onlinesøknad. Til andre læresteder starter du søknadsprosessen via søkeportalen Studielink. Dette vil alltid stå godt forklart på lærestedets hjemmeside under application/admission/apply. På hjemmesiden vil det også stå søknadsfrist og når søknadsperioden starter.
Til private læresteder søker man vanligvis direkte.
Avhengig av lærested og program vil du kunne bli bedt om følgende ting i søknaden til master:
- Et motivasjonsbrev hvor du sier noe om din motivasjon for selve studiet
- Anbefalingsbrev fra professor, og evt. arbeidsgiver
- Kopi av vitnemål fra bachelorgrad (på engelsk)
- Resultater fra språktest
- CV
I Nederland deler man inn studier i åpne og lukkede studier. Fag som er veldig populære og har flere søkere enn studieplasser, f.eks medisin, kalles Numerus Fixus. Dette betyr to ting for deg; at det er tidlige søknadsfrister (vanligvis 15. januar) og at du skal gjennom et opptak. Åpne studier er åpne for deg så lenge du har opptakskravene, og du kan forholde deg til senere frister (hovedsakelig 1. mai).
Du kan søke maks fire studier i søkeportalen Studielink, og bare to såkalt «lukkede» studier per år. Unntaket er dersom du skal søke medisin, fysioterapi, tannpleier eller tannlege, da kan du kun søke på en skole. Dette betyr at dine andre valg må være «åpne» studier (eller la det står tomt). Hvilke studier som er lukkede, og hvor mange studieplasser som er tilgjengelig ved hvert studiested, offentliggjøres hvert år på www.duo.nl. Typisk lukkede studier er medisin, veterinærmedisin, psykologi og farmasi.
De fleste nederlandske læresteder har lagt ut veiledning til hvordan du fyller ut søknaden, men les også gjennom Studielinks egen Q&A før du begynner – der står det meste.
Finansiering
For å få støtte fra Lånekassen må du som hovedregel ha Generell studiekompetanse og statsborgerskap.
Lånekassen gir kun støtte til studier som er offisielt godkjent. Når du har funnet en skole du vil studere ved, må du derfor sjekke om den er godkjent.
Det finnes 2 studiesteder i Nederland som gir rett på utvidet stipend til betaling av skolepenger.
Per 20.08.2023 gjelder dette:
- University of Groningen
- Utrecht University
Du kan få ekstra stipend dersom du drar på utveksling gjennom en Erasmus+ avtale.
Høstens webinarer
Hva koster det å studere i Nederland?
I Nederland må du betale skolepenger ved både offentlige og private skoler. Skoleåret 23/24 koster studier ved offentlige læresteder 2314 EUR per år i skolepenger. Private skoler er dyrere.
Hvor høye er levekostnadene?
For å få et estimat på hvor mye det koster å bo og leve Nederland, kan du bruke denne kalkulatoren for å sammenligne levekostnader i ulike byer.
Fant du ikke det du lette etter?
Da kan du ta kontakt med oss i Forum eller avtale en en-til-en veiledning med en studieveileder. Du kan også melde deg på webinar.

Jeg har kommet inn på en skole i Nederland — hva nå?
Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.