Når du har kommet inn på et studiested i Sverige er det på tide å begynne å tenke på selve flyttingen. Hvordan skal du finne bolig, melde deg inn i det svenske folkeregisteret, skaffe mobiloperatør og opprette bankkonto. Les ANSAs tips her og lær hva vi kan gjøre for deg under studiene!

Hvor skal du studere?

ANSA-landet ANSA Sverige har lokallag i Stockholm, Gøteborg og Lund. De har alle skrevet mer utfyllende bo og leve-guider for sitt område: Lund, Gøteborg, Stockholm

Bolig 

Når du skal flytte til Sverige for å studere er det viktig å starte jakten på bolig tidlig. I tillegg kan det være lurt å møte opp personlig på visninger. Mange studenter velger å leie leilighet sammen privat, men det finnes også andre bo muligheter, som for eksempel korridorsrom, eller studenthybler.

Når du skal leie bolig i Sverige er det viktig å vise aktsomhet i leiemarkedet og være klar over at det finnes falske utleiere. Les alltid leiekontrakten nøye, og sørg for om mulig å få en person med kjennskap til det svenske systemet til å lese gjennom avtalen før den signeres.

Studentbolig

Foruten om å leie privat er det også vanlig bland studenter å bo i korridor eller studentboliger.

Prisen for et korridorsrom eller studentbolig ligger rundt 2000-5000 svenske kroner i måneden, avhengig av størrelse, om strøm er inkludert eller ikke, og om rommet/boligen har eget bad/kjøkken. Størrelsen på de fleste korridorsrommene/studentboligene varierer fra 6 m2 til i overkant 30 m2.

Studentboliger tilbys i de fleste studentbyer i Sverige, etterspørselen er stor, så det er lurt å sette seg på venteliste tidligst mulig.

Studentboligene leies ut av lokale aktører, så hver studentby har egne aktører som driver dette. Informasjon om hvor man skal stille seg i kø, finner man på det respektive universitetets hjemmeside.

Leie eller eie bolig privat

Ett litt dyrere alternativ til korridorsrom eller studentleiligheter er å kjøpe eller leie på det frie boligmarkedet. Her vil prisnivået ligge noe høyere da studenter ikke har noen særfordeler fremfor andre.

Om man skal kjøpe bolig er det viktig å vær obs på at dette krever seriøs betraktning av låneordninger, forsikringer og forventet prisutvikling i boligmarkedet.

Pris for å leie på det private markedet vil variere fra sted til sted, og hvor i byene man ønsker å leie. Leie av rom eller leilighet på 20-35 m2 vil ligge mellom 3000-5000 svenske kroner i måneden

Finn bolig på nett

Det finnes mange ulike nettsider som legger ut boliger for leie eller du selv kan legge ut annonse om at du ønsker å leie. Noen nettsider er gratis å bruke mens andre tar betalt for å se kontaktinformasjonen på de nyeste annonsene.

Aktører for utleie av bolig

Viktig å vite ved leie av bolig

Ved leie av bolig i Sverige er det viktig å bruke sunn fornuft og unngå å inngå leieavtaler du ikke kjenner deg sikker på. Husk å signere kontrakt ved overtakelse av bolig. Det er anbefalt å bruke standarkontrakter.

Depositum

Det er vanlig å betale 3 måneders leie i depositum. Før leiekontrakten signeres av både leietaker og utleier, er det viktig å ikke ha betalt inn noe depositum eller forskuddsbetalt husleie. Husk alltid å spare på kvitteringene for innbetaling av husleie!

Boutgifter

Andre boutgifter som strøm, vann og varme er ofte inkludert om man leier på det private markedet. I studentboliger er vann og varme som regel inkludert, strøm kan komme utenom.

Folkeregistrering / Svensk personnummer

Når du søker ved ett universitet i Sverige, får man ett opptaksnummer som i mange tilfeller fungerer som ett svensk personnummer. Skal du bo i Sverige lengre enn 12 måneder, er det nødvendig å skaffe ett ordentlig svensk personnummer. Det eneste du trenger å gjøre er å ta med pass og leiekontrakt til det svenske skatteverket for å registrere deg som bosatt i Sverige.

Det kan også være praktisk å skaffe seg et svensk id-kort, dette koster 400 SEK, og gjør det betydelig lettere å hente ut pakker på posten samt skaffe svensk bankkonto. Dette skal også være mulig med norsk pass.

E-legitimasjon

Fungerer på lik linje med norsk Bank-id, og brukes til innlogging i nettbank og offentlige sider som http://www.skatteverket.se/.

Slik skaffer du e-legitimasjon:

1. Gjennom din svenske bank

  • Hos de fleste svenske banker får du automatisk e- legitimasjon når du bestiller nettbank. Dette gjelder for Danske Bank, Handelsbanken, Ikano Bank, Länsförsäkringer bank, Nordea, SEB, Skandiabanken, Sparbanken Syd, Swedbank, Icabanken og Ålandsbanken.

2. E- legitimation via skatteverket

  • For å skaffe e-legitimasjon via skatteverket skal man søke om det svenske id-kortet (koster 400 SEK), dette kortet inneholder e-legitimation.

Bank

ANSA har et samarbeid med Danske Bank for ANSA-medlemmer med gebyrfri bank i utlandet, og man behøver egentlig ikke mer en denne.

Skal man derimot være i Sverige over enn lengre periode (mer enn 12 mnd), jobbe ved siden av studier, samt ved betaling av husleie, mobilabonnement, swish (svensk vipps) og lignende kan det være praktisk å opprette en svensk konto også.

Det finnes flere banker i Sverige, de største er:

  • Nordea
  • SEB
  • Svenska handelsbanken
  • Swedbank

 

Forsikring

I samarbeid med AIG har ANSA utarbeidet en komplett forsikringspakke for studenter i utlandet. ANSA Studentforsikring er skreddersydd for utenlandsstudentenes behov.

Som medlem i ANSA kan du kjøpe og benytte deg av vår studentforsikring. I pakken inngår blant annet innboforsikring i studielandet, sykeforsikring, 45 dagers reiseforsikring utenfor studielandet, dekning for risikosport, trygghet over hele verden, effektiv skadehjelp, 24-timers assistanse og raskt erstatningsoppgjør - alt til en studentvennlig pris.

Telefon og internett

Det finnes mange ulike telefonselskaper og abonnementer i forskjellige prisklasser som dekker ulike behov. Telia tilbyr blant annet abonnement med samme pris for hele Norden. Det finnes også flere telefonselskaper som tilbyr studentrabatter via http://www.studentkortet.se/.

I likhet med telefonabonnementer, finnes det flere selskaper som tilbyr internettpakker. Telia tilbyr internett og TV i samme pakke, der man blant annet kan få norske kanaler som NRK og TV2. ComHem har også bra TV og bredbånds avtaler, med bland annet en studentavtale gjennom http://www.studentkortet.se/.

Hva kan ANSA gjøre for deg?

Er du medlem av ANSA mens du studerer i Sverige, kan du benytte deg av vårt store nettverk i landet du bor og studere i, samt ANSAs nettverk verden over. Vi avholder ulike typer arrangementer som pubkvelder, quiz, julebord, 17. maifeiring, og mye mer.

ANSAs sosialrådgiver bistår i små og store saker

Under studietiden kan du kontakte vår sosialrådgiver dersom du har utfordringer med lærestedet, utleier eller Lånekassen, eller dersom du havner i en ulykke og blir syk eller skadet. Vår sosialrådgiver er der for deg om du trenger noen å prate med om små eller store utfordringer. Sosialrådgiver har taushetsplikt og dersom hun ikke kan hjelpe deg vil hun sette deg i kontakt med de rette instansene.