En mann med rød genser, svart bukse og røde sko går foran et informasjonsskilt med "Riga" i store bokstaver.

Bo og leve i Latvia

Når du har kommet inn på et studiested i Latvia er det på tide å begynne å tenke på selve flyttingen. Hvordan skal du finne bolig, og opprette bankkonto, for eksempel? Få hjelp av ANSA her!

Bolig

Studentbolig kan være et trygt alternativ, og ofte er det rimeligere enn å leie privat. Prisene varierer avhengig av størrelse på rommene, og om man har eget bad eller kjøkken. Det vanligste er å ha eget rom, men dele kjøkken, stue og bad med andre studenter.

RSU tilbyr også studenthotell. Du finner informasjon om studentbolig på universitetets hjemmeside.

Privat leiebolig

Når man flytter til Latvia er det vanlig å bo på et hotell eller hostel et par uker mens man finner seg leilighet.

Norske studenter i Riga bor vanligvis i gamlebyen (”Vecriga”), sentrum (”Centrs”) eller i ambassade-området (”Quiet center”).  De aller fleste bor i kollektiv sammen med andre studenter, både nordmenn og studenter med andre nasjonaliteter. Det er også mulig å bo alene, men dette er en del dyrere. Normalt sett vil leien i kollektiv ligge på mellom 250-400 euro, mens å bo alene vil koste fra 500 euro og oppover. Utilities (varme, vann, strøm etc.) er relativt dyrt i Latvia, og spesielt om vinteren. Disse varierer alt ettersom hvor mange som deler leilighet, og beliggenheten på leiligheten.

Det er mange som bruker Facebook-grupper for utleie av leiligheter, som for eksempel «Rental Apartment Market Riga», «Riga Student Apartment Riga», «RENT in RIGA» eller «Riga Student Market». Det er også en facebook-side for norske studenter kalt «Norske Studenter i Riga» hvor det tidvis dukker opp ledig rom i kollektiv.

Tårn fra et slott vises blant trær og skog

Registrering i Latvia

Om du skal bo i Latvia mer enn 90 dager er du pliktig til å registrere deg hos lokale myndigheter. Du vil da få et «residence permit» i form av et ID-kort.

Bank i Latvia

Det er strengt tatt ikke nødvendig å skaffe seg latvisk bankkonto. De fleste norske studentene bruker norske kort uten noen problemer. Hvis du ønsker latvisk bankkonto er populære valg SEB, Swedbank eller Nordea.

Telefon og internett i Latvia

De fleste norske telefonselskap kan brukes som vanlig i Latvia, siden mange abonnement har EU/EØS inkludert uten ekstra kostnad. Om du ønsker å skaffe deg latvisk telefonnummer er det vanlig å bruke Bite og Tele-2. 

De mest brukte internett-operatørene er LMT, Lattelecom, Balticom og Tele2. Noen utleiere ordner internett for leietakerne, mens andre forventer at det blir gjort på egenhånd. Internett er vanligvis inkludert på studentbolig.

Gate med fargerike hus i Riga

Offentlig transport i Latvia

Det offentlige transport tilbudet i Riga er veldig godt. I Riga er det tre forskjellige transportmidler; buss, trolleybuss (elektrisk) og trikk.

«Rigas Satiksme» heter kollektiv-selskapet i Riga. Busskort («etalons») inkludert studentrabatt får man av universitetet. Du kan også kjøpe kort, og fylle på, i kiosker eller butikker. De har også en app – men vær obs på at du ikke får studentrabatt der.

Taxi er relativt billig i Latvia, og mye brukt av studenter. De vanligste operatørene er Bolt og Yandex. Det lønner seg å bestille taxi gjennom appene.

Helsehjelp i Latvia

Universitetet er ofte et godt sted å starte om du trenger helsehjelp. Mange universitet har egne helse-senter med leger tilgjengelig, men om ikke skal de ha en god oversikt over lokale leger og klinikker.

Om du mottar støtte fra Lånekassen beholder du vanligvis medlemskapet ditt i den norske folketrygden, og du skal dermed kunne benytte deg av det offentlige helsetilbudet i studielandet ditt på lik linje med de lokale innbyggerne. Dette betyr i praksis at det som er gratis for landets innbyggere også skal være gratis for deg. Hva som er gratis og hva som må betales for varierer fra land til land. For å benytte deg av dette må du ha et Europeisk helsetrygdekort (også kjent som HELFO-kort).

Det finnes i midlertidig noen unntak, og du er avhengig av et gyldig medlemskap i den norske folketrygden for at helsetrygdekortet skal være gyldig. Vær spsielt obs på egne regler hvis du skal studere i Norden eller tar deg lønnet arbeid i studielandet.

Kvinne med brunt, langt hår leser i en bok

Har du innspill til bo og leve-sidene?

Del dine beste tips fra ditt studieland! Det gjør at ANSA kan lage bedre bo og leve-sider, og er til stor hjelp for kommende utenlandsstudenter.