Bo og leve i Belgia

Når du har kommet inn på et studiested i Belgia er det på tide å begynne å tenke på selve flyttingen. Hvordan skal du finne bolig, og opprette bankkonto, for eksempel? Få hjelp av ANSA her!

Bolig

Studentbolig kan være et trygt sted å starte, og ofte er det rimeligere enn å leie privat. Prisene varierer avhengig av størrelse på rommene, og om du ønsker eget bad eller kjøkken. Det vanligste er å ha eget rom, men dele kjøkken, stue og bad med andre studenter. Denne type bolig kalles «kots». Gjennomsnittsprisen er rundt 270 EURO i måneden.

Du finner informasjon om studentbolig på universitetets hjemmeside.

Privat leiebolig

Om du heller ønsker å leie bolig privat har du to muligheter: finne bolig selv på nett eller gjennom kjente, eller ved hjelp av en utleiemegler. Sistnevnte er dyrere, men kan være en trygghet om du ikke kjenner til boligmarkedet i byen din. Leieprisene er avhengig av hvor du studerer. I Brussel er prisene høye, men mindre i byer som Ghent eller Leuven er det billigere.

Det er vanlig med ett års binding, og ved signering er det vanlig at man betaler depositum.

Aktører for utleie av bolig

En ung mann sitter ved en kanal i Ghent i Belgia

Registrering i Belgia

Om du skal bo i Belgia lenger enn tre måneder er du pliktig til å registrere deg i kommunen din. Ofte har universitetet informasjon om hvordan du går frem for å gjøre dette.

Du må medbringe følgende dokumenter: pass, passbilde, bevis på studieopptak, bevis på inntekt (dette kan du få hos Lånekassen), og bevis på helseforsikring. Du må også registrere en adresse.

Du vil først motta et «Annex 19», som er et midlertidig bevis på at du har startet registreringen. Når bostedet ditt er godkjent vil registreringen fullføres, og du vil da motta et ID-kort.

Bank i Belgia

VISA-kort blir akseptert de fleste steder, så mange velger å bruke sitt norske kort under oppholdet i Belgia. Om du ønsker å opprette en belgisk bankkonto – for eksempel hvis du får en deltidsjobb – er det enkleste å møte opp i din nærmeste bankfilial. Universitet har ofte avtale med banker, og kan hjelpe deg med å finne en bank med gunstig studentavtale.

Telefon og internett i Belgia

Du kan bruke ditt norske telefonselskap som vanlig i Belgia om du har et abonnement med EU/EØS inkludert uten ekstra kostnad. Om du ønsker å skaffe deg belgisk telefonnummer er populære operatører Proximus, Base og Orange.

De mest brukte internett-operatørene er Telenet, Proximus og Orange. Du må ofte kjøpe internett selv om du leier leilighet.

To sykler står parkert på en brosteinsgate i Liege i Belgia

Offentlig transport i Belgia

Belgia har god offentlig kollektivtransport, og de fleste byer har et bra nettverk av buss, t-bane og trikk. Det er også svært vanlig å sykle i byene.

Belgia har et effektivt togsystem og ligger midt i det Europeiske høyhastighetstog nettverket. Brussel er bare litt over en time unna Paris. Amsterdam, London, og Cologne er heller ikke langt unna.

Helsehjelp i Belgia

Universitetet er ofte et godt sted å starte om du trenger helsehjelp. Mange universitet har egne helse-senter med leger tilgjengelig, men om ikke skal de ha en god oversikt over lokale leger og klinikker.

Om du mottar støtte fra Lånekassen beholder du vanligvis medlemskapet ditt i den norske folketrygden, og du skal dermed kunne benytte deg av det offentlige helsetilbudet i studielandet ditt på lik linje med de lokale innbyggerne. Dette betyr i praksis at det som er gratis for landets innbyggere også skal være gratis for deg. Hva som er gratis og hva som må betales for varierer fra land til land. For å benytte deg av dette må du ha et Europeisk helsetrygdekort (også kjent som HELFO-kort).

Det finnes i midlertidig noen unntak, og du er avhengig av et gyldig medlemskap i den norske folketrygden for at helsetrygdekortet skal være gyldig. Vær spsielt obs på egne regler hvis du skal studere i Norden eller tar deg lønnet arbeid i studielandet.