En ung mann med svart jakke og rød ryggsekk ser utover alpene i Sveits

Bo og leve i Sveits

Få all praktisk informasjon du trenger før du flytter for å studere i Sveits!

Bolig

De fleste universitetene i Sveits tilbyr egne studentboliger for internasjonale studenter. Pris varierer basert på standard og størrelse. De billigste alternativene er rom i store studentboliger, men man kan også finne studio eller egne leiligheter. Etterspørselen er stor, så sett deg på venteliste så raskt du kan.

Du finner mer informasjon om tilbud og pris på universitet sin hjemmeside.

Private boliger

Å leie privat leilighet i Sveits kan være en utfordring, særlig i de store byene som Zürich og Genève. Etterspørselen er stor, noe som gjør tilbudet begrenset og prisene høye. På leiemarkedet finnes alt fra rom hos familier, bofellesskap (veldig populært) til store leiligheter. Ofte kreves et depositum på én eller to måneder – derfor er det viktig å ha alle papirer og kontrakter i orden.

Utleieselskaper kan også brukes, men de tar som vanlig et stort gebyr. Ofte kan det være nødvendig med en garantist. Hvis du ikke kjenner noen i Sveits som kan stille som garantist for deg finnes det firmaer som tilbyr denne tjenesten.

Et annet alternativ er å finne leilighet gjennom facebook-grupper eller Erasmus-grupper. Det kan lønne seg å gjøre noen søk på studieby og universitet på facebook, eller sjekke ut om universitetet har et eget forum på sine nettsider.

Aktører for utleie av bolig i Sveits

Bilde av et torg og en kirke i Sveits

Registrering i Sveits

Som norsk student i Sveits må du registrere deg hos myndighetene (Einwohnerkontrolle, «Residents’ Registration Office») innen 14 dager etter ankomst. Dette gjøres i person på ditt lokale kontor. Du trenger ikke bestille time i forkant, men møt gjerne opp tidlig på dagen for kortest ventetid. Du må ha med følgende:

  • Pass og to passbilder
  • Opptaksbevis fra studiestedet ditt
  • Dokumentasjon på bosted i Sveits (leiekontrakt eller bevis på midlertidig bosted)

Vær oppmerksom på at noen kontor krever betaling ved registrering. Kostnad for registrering er mellom CHF 100 and CHF 400.

Bankkonto i Sveits

Å åpne bankkonto i Sveits er heldigvis lett. De fleste store bankene har kundeprogram for studenter med lokale fordeler og rabatter. For å opprette bankkonto trenger du pass, studiebevis, fast bostedsadresse, og bekreftelse på at du er registrert i kommunen.

Vær oppmerksom på at noen banker har oppstartsgebyr og/eller månedlige gebyrer, ofte mellom 10 og 20 CHF. Post Finance er gratis, men her får du ikke Visa eller MasterCard – kun et Post Finance-kort som kan brukes de fleste steder Sveits.

Telefon og internett i Sveits

Mobiltelefoni i Sveits er utbredt og godt. Du kan velge mellom kontantkort og abonnement. Nettverket er også godt utbygget, og du får 4G nesten overalt.

De fleste mobiloperatører tilbyr også internettløsninger. Gratis trådløst nett finnes på alle universiteter, de fleste spisesteder og ellers i det offentlige rom.

En trikk kjører bortover gaten i Zurich, Sveits

Offentlig transport i Sveits

Alle de store byene har eget offentlig transportsystem som inkluderer buss, trikk, tog og ferger. Under finner du en oversikt over alle transportmidler i ulike byer i Sveits.

Togtilbudet i Sveits er upåklagelig. Togene er punktlige, går ofte, og er faktisk relativt billige. SBB, CFF og FFS er nasjonale togselskap som tilbyr ulike billetter og kort etter behov. Nettverket for tog videre til Europa er også omfattende og godt.

Alle universiteter og høyskoler har egne studentkort som gir deg studentrabatt på offentlig transport. Kontakt ditt universitet om du ikke mottar dette ved studiestart.

Helsehjelp i Sveits

I tillegg til gjennom forsikringen har også universitetene som regel god informasjon om lokal helsehjelp på sine nettsider. Ofte står informasjon om legehjelp i området, og kontaktinformasjon til både nødnummer og lokal legevakt.

Kvinne med brunt, langt hår leser i en bok

Har du innspill til bo og leve-sidene?

Del dine beste tips fra ditt studieland! Det gjør at ANSA kan lage bedre bo og leve-sider, og er til stor hjelp for kommende utenlandsstudenter.