To unge kvinner på sykkel i en gate i Nederland

Bo og leve i Nederland

Når du har kommet inn på et studiested i Nederland er det på tide å begynne å tenke på flyttingen. Hvordan skal du finne bolig, og hvor registrerer man seg? Les ANSAs tips her!

Bolig

Å skaffe seg et sted å bo som internasjonal student har blitt utfordrende i Nederland. En av årsakene til dette er boligmangel: det er for få boliger i forhold til antall studenter, og nederlandske myndigheter har derfor i 2023 bremset opptaket av internasjonale studenter. Dessverre betyr dette at universiteter ikke kan tilby studentleiligheter til alle internasjonale studenter, spesielt i store byer som Amsterdam, Hag, Rotterdam og Groeningen.

Men selv om det har blitt mer utfordrende å skaffe seg bolig i Nederland er det selvsagt ikke umulig. Sjekk universitetenes egne hjemmesider for mer informasjon om tilbud, og sett deg på venteliste så raskt du kan. Det vil alltid være en fordel å utforske disse mulighetene før du ser på privatmarkedet, både grunnet prisnivå, konkurranse, og integrering i studentmiljøet.

Private boliger

Om du ikke får utdelt studentbolig er privat bolig et godt alternativ. Mange velger å leie sammen med venner, andre studenter, eller rom i et eksisterende kollektiv. Det er vanlig å leie et midlertidig rom på AirBnB, The Social Hub, hostel eller lignende i starten mens man går på visninger.

Å leie et rom (kamer) i Nederland koster mellom 300 og 700 EUR, men det er mulig å søke om bostøtte (huurtoeslag). Om du kvalifiserer for dette vil den nederlandske stat subsidiere rundt 150 – 200 EUR i måneden av husleien.

Ofte er internett, TV, gass, og elektrisitet inkludert i husleien i Nederland.

Ung mann med rød skjorte står foran sykler i Amsterdam

Sliter du med å finne bolig i Nederland?

ANSA Benelux kan hjelpe deg! ANSA-styret består av dyktige tillitsvalgte som selv studerer i ulike byer i Nederland, og som kjenner godt til boligmarkedet i de store byene.

Registrering i Nederland

Dersom du skal du bo i Nederland i mer enn fire måneder må du registrere deg i kommunen du bor i. Når du har gjort det vil du motta et nederlandsk personnummer: Burgerservicenummer (BSN).

For å folkeregistrere deg må du bestille time på ditt nærmeste rådhus (Gemeente), enten via telefon eller på nett. Du må ha med pass, dokumentasjon på studieopptak fra universitetet, leiekontrakt, og fødselsattest. Vær obs på at ikke alle leiligheter gir deg lov til å registrere deg på boligen – så sjekk dette i forkant. Å registrere seg i Nederland er gratis.

Når du har mottatt BSN kan du opprette bankkonto, benytte deg av helsetjenester, og søke om økonomisk tilskudd i Nederland.

Flere byer i Nederland har «Student Registration Days» fra slutten av august til slutten av september. Du vil da kunne registrere deg enkelt gjennom universitetet ditt.

Bank i Nederland

Det er viktig å ha en nederlandsk bankkonto, VISA blir nemlig ikke akseptert overalt.

Det er lett å åpne en bankkonto i Nederland, og mange tilbyr engelsk språk på nettsider og i app. For å åpne konto er det enkleste å møte opp i din nærmeste filial. Ta med pass, bekreftelse på bostedsadresse (for eksempel leiekontrakt), og ditt BSN-nummer. Har du ikke BSN-nummer enda? Flere av bankene gjør unntak, og du kan krysse av for å registrere BSN-nummer senere. De tre største bankene i Nederland finner du under.

Telefon og internett i Nederland

Om ditt norske abonnement har fri roaming i EU/EØS, kan det hende det ikke lønner seg å bestille nederlandsk abonnement. Men om du skal bo der lenge og ikke har en gunstig plan fra før kan det være en fordel.

For å starte opp nederlandsk abonnement må du ha med dokumenter som ID, bankdetaljer, og bankkort. Vodafone, T-Mobile, Lebara, and KPN er populære selskap.

Mange leiligheter har internett inkludert i leieprisen. Om ikke er det lett å ordne selv, og fungerer på samme måte som i Norge: du bestiller på nett og får router tilsendt i posten. Du kan bestille fra Tele2, Ziggo, KPN, og T-Mobile.

Sykler står foran en kanal i Nederland

Offentlig transport

Den vanligste, billigste, og enkleste måten å komme seg rundt i byene i Nederland er med sykkel. Det er sykkelbutikker overalt, men vi anbefaler å kjøpe en brukt sykkel og investere i en god lås (det er dessverre veldig vanlig med sykkeltyveri).

Nederland er et lite land, og med offentlig transport kan du komme deg nesten hvor som helst i landet på relativt kort tid. Det er også mulig å ta toget eller buss til utlandet, og byer som London, Paris, Berlin og Brussel er ikke langt unna!

I Nederland heter billettsystemet «OV Chipkaart», og det er lurt å opprette en konto for å ha oversikt over billetter og forbruk. Du kan kjøpe e-billett på nett, eller fysiske billetter på de gule automatene på stasjonene. Du kan også bruke contactless med debitkort, kredittkort eller telefon.

Det er flere flyplasser i Nederland, og hovedflyplassen er Schiphol som ligger 20 minutter unna Amsterdam.

Helsehjelp i Nederland

Om du mottar støtte fra Lånekassen beholder du vanligvis medlemskapet ditt i den norske folketrygden, og du skal dermed kunne benytte deg av det offentlige helsetilbudet i studielandet ditt på lik linje med de lokale innbyggerne. Dette betyr i praksis at det som er gratis for landets innbyggere også skal være gratis for deg. Hva som er gratis og hva som må betales for varierer fra land til land. For å benytte deg av dette må du ha et Europeisk helsetrygdekort (også kjent som HELFO-kort).

Det finnes i midlertidig noen unntak, og du er avhengig av et gyldig medlemskap i den norske folketrygden for at helsetrygdekortet skal være gyldig.