Bo og leve i USA

Få all praktisk informasjon du trenger før du tar turen over dammen og blir student i USA. Lurer du på hvordan du oppretter bankkonto i USA, eller mobilabonnement? ANSA guider deg gjennom alt dette og litt til.

Bolig

Ved flere universiteter i USA er det obligatorisk å bo i studentbolig (dorms) på campus første året dersom du skal ta hele bachelorgraden i USA. Da ordnes alt gjennom skolen, og du kan flytte inn med en gang du kommer.

Å bo i studentbolig er veldig sosialt, og er ofte lurt i starten av oppholdet for å bygge nettverk og få nye venner. Boligene er i tillegg ofte på universitetsområdet slik at du har kort vei til forelesninger. Som hovedregel er dorms billigere enn rom i private boliger, også.

Private boliger

Flere studenter velger å bo «off-campus» etter hvert i oppholdet. Å bo privat er ofte roligere og romsligere – men det er også ofte dyrere, og kan være lenger unna universitetsområdet. I motsetning til studentboligene betaler man strøm, vann, internett o.l. i tillegg til selve husleien.

Det er vanlig å bruke craigslist for å finne bolig, og det tilsvarer til en viss grad norske Finn.no. Men det er dessverre mye svindel, så vær obs på å aldri lei en leilighet uten å ha sett den først.

Pass også på at du har en gyldig kontrakt og at du fyller ut statement of condition sammen med huseier når du flytter inn – dette er for å forsikre deg mot uheldige situasjoner senere. Det er vanlig å betale depositum tilsvarende en til to måneders husleie, men depositumet skal ikke overstige en sum tilsvarende tre måneders husleie. Pass også på å ha skriftlig bevis på når og hvor mye du betalte i depositum.

Registrering

For å studere i USA trenger du visum. Du søker om F-visum når etter du er tatt opp på en gradsutdanning i USA (bachelor, master og doktorgrad), eller semester- eller årsstudium der du ikke er knyttet til noe universitet hjemme. Du må også i de fleste tilfeller dokumentere at du har økonomiske midler til å studere ved universitetet ditt.

Bankkonto i USA

Det er en fordel å skaffe seg amerikansk bankkonto ettersom ting er litt annerledes i USA. Her brukes fortsatt sjekker, og det er ikke like mye overføring online som hjemme i Norge. Husleie betales for eksempel ofte med sjekk. Amerikansk bankkonto kan også være en fordel hvis du får jobb i USA, da de enten gir deg lønn gjennom en sjekk eller et «direct deposit» som går rett inn på kontoen din. Det vanligste for studenter er å åpne en ”Cash Account”. Det fungerer som en normal debit-konto hvor du får et bankkort, og kan gjøre innskudd, uttak samt utføre diverse nettbanktjenester ved behov. Det er helt kostnadsfritt å åpne en ”cash account”.

Det letteste er for mange å åpne en konto i en bank på campus – mange universitet har nemlig dette i USA. Hvis ikke velger du heller en stor bank i byen du er i. Det kan være en god ide å sjekke tilbudene fra de forskjellige bankene, da de ofte har gunstige avtaler for studenter i starten av ett nytt skoleår. De fleste bankene vil kreve at du medbringer følgende dokumenter når du skal opprette en ny konto:

  • Student ID-kort
  • Pass og visumpapirer
  • Amerikansk adresse
  • Letter of Acceptance (bevis på inntak til studiestedet) fra det aktuelle universitet

En annen populær måte å betale for seg i USA er «venmo«, og fungerer litt som Vipps i Norge. Du må ha ett Amerikansk debit card for å bruke Venmo gebyrfritt.

Nasjonale studentkort (ISIC)

Alle skoler i USA gir studenter studentkort («The International Student Identity Card» eller ISIC). Kortet gis ofte ut på campus i starten av året, og gir rabatt på kollektivtransport, museum, streaming-tjenester, og reiser – for eksempel.

Om du ikke har fått utdelt studentkort kan du også bestille det på nett.

Telefon og internett i USA

For å kjøpe telefonabonnement er det viktig å medbringe både pass og visumpapirer. Vær obs på at ikke alle telefonselskaper kan tilby dekning på norsk kjøpte mobiler, så pass på å fortelle butikkselger om dette, og test telefonen, før du betaler. De mest vanlige abonnementene er «pay-as-you-go», hvor du betaler for det du bruker med penger du betaler inn på forhånd. Et annet alternativ er en «payment plan» med frie ringeminutter og sms, og valgt datapakke på alt fra 500mb til 10gb.
Når det gjelder internett er dette inkludert i de aller fleste mobilplaner – veldig likt som i Norge. Trenger du derimot internet i leilighet så er det beste å finne ut av hvilke selskaper som eksisterer i ditt område. Hør med utleier eller medstudenter.

Offentlig transport

Transport i USA er veldig forskjellig fra by til by. På østkysten i storbyene som New York og Boston er vanlig med kollektivtransport som metro og buss. Kommer du til vestkysten, eller midt i landet, er dette ikke tilbudet like bra, og mange velger derfor heller å leie eller kjøpe bil. Skal du være lenge i USA kan dette være et godt alternativ.

Over hele USA kan du bruke Lyft og Uber.

Helsehjelp i USA

De fleste universitet i USA har egen legeordning på skolen. Disse er det lettere å få time hos enn hos fastlege, og de er ofte lokalisert på campus. Du finner informasjon på ditt universitets hjemmeside.

Utover dette er det svært viktig å ha en god privat helseforsikring i USA.

Kvinne med brunt, langt hår leser i en bok

Har du innspill til bo og leve-sidene?

Del dine beste tips fra ditt studieland! Det gjør at ANSA kan lage bedre bo og leve-sider, og er til stor hjelp for kommende utenlandsstudenter.