Enten du allerede er student der eller skal bli, finner du her informasjon om det å bo og leve i Slovakia.

Bank

Det er flere store banker i Slovakia, bant annet Tatra Banka, Postbanken, UniCredit Slovakia, Slovak savings bank. De har ulik praksis, men for å opprette konto krever de at du tar med deg et pass. Noen banker krever også at du bringer med deg et Studentkort, Adressebevis eller visum, og papirer på at du studerer ved Universitetet.

Bolig

Både i Kosice og i Martin tilbyr skolen bolig i internat like ved campus. Dette er dorms hvor man deler rom med en annen, og deler bad med etasjen sin. Felles kjøkken finnes i første etasje. Ikke mange nordmenn velger å benytte seg av dette, de fleste danner egne kollektiv eller leier leiligheter uavhengig, men det er absolutt til å anbefale: billige priser, og en fantastisk god måte å bli integrert på!

I Martin kan du finne leiligheter på nett. Du kan også få hjelp gjennom selskapet GoDilio som har som formål å hjelpe internasjonale studenter med det de skulle trenge. Det finnes også flere byråer i Martin som du kan oppsøke, og disse er svært behjelpelige. Du bør imidlertid være obs på at leieprisen du får tilbudt ikke er for høy. Vi ønsker ikke at studentene skal presse prisene i byen opp, og skvise slovakerne ut av boligmarkedet.

I Kosice er det vanligst å oppsøke byråene som man finner i hovedgata, og be om hjelp der. Ellers finnes det også leilighetsgrupper på Facebook, hvor byråene legger ut prospekter etterhvert som de får inn nye leiligheter.

Telefon og internett

Det er to selskaper som er aktuelle for studenter i Slovakia å benytte seg av. Det er Orange og O2. Hos dem kan du både kjøpe kontantkort, eller tegne et abonnement. Kjøper du kontaktkort kan du enkelt fylle på kortet via minibank.

Internettleverandørene i Slovakia er Gaya og Martico (i Martin). I Martin er det varierende hvilket leverandør ditt boligkompleks kan benytte seg av, som oftest er det bare en av dem, men dette vil leverandøren selv opplyse om dersom de ikke kan levere til din bolig. I enkelte boliger er det relativt ustabilt nett på grunn av ledningsnettet. I Kosice benytter de fleste seg av T-Home, men det finnes også andre leverandører for de som bor utenfor byen.

Transport og frakt

Flyplasser som er mest brukt for å reise til Slovakia er i Krakow, Wien, Praha eller Budapest.

Fly til Martin

Studerer du i Martin er de mest brukte reiserutene til og fra Polen. Både Krakow (Norwegian og Ryanair) og Katowice (WizzAir) flyr til Norge. Kollektivtransporttilbudet mellom Slovakia og Polen er dårlig, derfor benytter de fleste studentene seg av drosje til flyplassen. Det finnes reisegrupper hvor man kan sette seg opp på en liste med kameratkjøring, slik at man kan dele utgiftene seg imellom.

Fly til Kosice

Studerer du i Kosice er det vanligst å fly til Budapest, for så å ta tog eller bestille taxi til Kosice. 

Man kan også ta flyet til Krakow og bruke transfer-taxiene; Tigerexpress, Cracow rocketmail eller Krakowairporttransfer (oppsøk skranken på flyplassen). Turen tar ca 3,5 timer. Fra budapest bruker man transfer Cassovia eller Airtrans. Dette tar ca 3 timer.

Jobb under studiene

Det er veldig uvanlig å jobbe under studiene i Slovakia. Man har stort sett ikke behov for en inntekt utenom fra ferie-jobbing, da man greier seg på lånet fra lånekassen og sommerjobblønna. Dersom man har mulighet og tilbud til å jobbe på hjemmekontor har man imidlertid tid til dette.

 

Husk å melde deg inn i ANSA og holde medlemskapet ditt aktivt i studieperioden!

 

Foto: Canva/RudyBalasko