Gamle bygg ved vannet i europeisk by

Studier i Polen

Stadig flere studenter fra hele verden oppdager Polen som studieland. Også nordmenn som studerer andre fag enn medisin burde åpne øynene for Polen, Norges tiende viktigste handelspartner.

Finn ditt drømme-studium i Polen

Du kan studere bachelorgrad, mastergrad, dra på utveksling eller gå på språkkurs i Polen.

Undervisningen foregår for det meste på polsk, men det finnes mange programmer med undervisning på engelsk, særlig innen helsefaglige studier.

Finn studier i Polen

Finn frem til studier på engelsk
Bruk søkefunksjonene du finner på nettsidene Go! Poland eller Study in Poland for å finne fram til studier på engelsk.

Finn frem til studier på polsk
Ønsker du å studere på polsk kan du bruke nettsiden Wybierz studia

Ung kvinne med solbriller sitter med utstrakte armer i en trebåt

Dra på utveksling!

Visste du at du kan reise på utveksling til utlandet ett semester eller ett år mens du studerer ved et norsk studiested? Et utvekslingsopphold er en fantastisk mulighet til å oppleve en annen kultur og lære språk. Du kan reise med eller uten utvekslingsavtale.

Opptakskrav og søknadsprosess

Generell studiekompetanse for søknad til studier på bachelornivå

For å søke opptak til en bachelorgrad ved et polsk universitet, må du ha fullført og bestått videregående skole.

Studier på masternivå (etter bachelor)

Ønsker du å ta mastergrad i Polen vil det være krav om at du har tatt relevant bachelorgrad (minimum 180 ECTS).

Oversette vitnemål

Du må oversette vitnemålet ditt til engelsk, eller polsk dersom universitetet krever dette.

Du får vanligvis oversatt vitnemålet ditt til engelsk på din videregående skole . Dersom du skal søke til master i Polen vil det følge med et «Diploma Supplement» med på engelsk med bachelor-vitnemålet ditt.

Dersom du trenger oversettelse til polsk kan du kontakte en statsautorisert translatør.

Fagkrav

Både den som skal søke bachelor og master kan møte krav om at man må ha tatt spesifikke fag for å få lov til å søke. Dersom universitetet ikke har opplyst om hvilke krav de stiller kan du sende en mail til opptaks-kontoret ved skolen og spørre.

Språkkunnskaper

Dersom du skal studere på polsk vil du bli bedt om å dokumentere kunnskaper i språket. Skal du studere på engelsk kan det være de ønsker at du har tatt enten TOEFL eller IELTS engelsk-test.

Søknadsprosess

Du søker direkte til det universitetet du ønsker å søke. De fleste universitetene har elektronisk søknad. Logg deg inn og fyll ut skjemaet. Noen skoler vil også at man printer ut et skjema etter registrering og sender inn.

Søk via en agent

Noen skoler, spesielt de med helseutdanning på engelsk, har agenter i Norge du kan søke gjennom. Agentene på lista under har samarbeid med polske universiteter. Sjekk deres nettsider for mer informasjon om søknadsprosess og opptakskrav.

Hva koster det å studere i Polen?

Studerer du på polsk ved offentlige læresteder i Polen vil studiene være gratis, enten du er norsk eller polsk statsborger.

For studier på private læresteder og for studier som er tilrettelagt på engelsk vil du måtte betale skolepenger. Skolepengene varierer, avhengig av hva du ønsker å studere men helsefaglige studier tilrettelagt på engelsk koster ofte fra 120 000 kroner og oppover i året.

Lånekassens sider om utdanning i utlandet kan du se hva du kan få i stipend og lån. For å få støtte fra Lånekassen må du som hovedregel være norsk statsborger og ha generell studiekompetanse.

Lånekassen gir kun støtte til studier som er offisielt godkjent. Når du har funnet en skole du vil studere ved, må du derfor sjekke om den er godkjent.

I tillegg til finansiering fra Lånekassen finnes det også ulike statsstipend og skolestipend det går an å søke på.

Hvor høye er levekostnadene

Det er rimeligere å bo og leve som student i Polen enn i Norge. Levekostnadene i hovedstaden Warszawa er 43 % lavere enn Oslo.

Visum

Norske borgere trenger ikke visum for å reise innen EU/EØS.  Som EØS-borger har du rett til å oppholde deg i et annet EØS-land for en periode på opptil 90 dager, så lenge du har et gyldig identitetskort eller pass. Etter 90 dager må du registrere deg lokalt. Du vil vanligvis få informasjon fra universitetet ditt om hvordan du kan gå frem.

Fant du ikke det du lette etter?

Da kan du ta kontakt med oss i Forum eller avtale en-til-en veiledning med en studieveileder, samt sjekke ut ofte stilte spørsmål og praktisk informasjon om å studere i utlandet.

Bo og leve i Polen

Palass ved vannet bak vakre busker

Jeg har kommet inn på en skole i Polen — hva nå?

Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.