To unge kvinner med solbriller sender slengkyss foran høyt tårn

Studier i Frankrike

Drømmer du om språkkurs i Montpellier, ingeniørstudier i Toulouse eller kanskje kunsthistorie i Lyon? I Frankrike finnes det massevis av spennende muligheter for norske studenter!

Finn ditt drømme-studium i Frankrike

Studietilbudene i Frankrike er tilnærmet uendelige om du lærer deg fransk, og det finnes også mange muligheter for deg som vil studere på engelsk. Lånekassen tilbyr støtte til språkkurs. Vil du studere til ingeniør finnes det et tilbud om tilrettelagte studier uten krav om å beherske språket flytende på forhånd. Finn ut alt du behøver å vite om både å søke på studier i Frankrike og å være student i Frankrike her!

Finn bachelor- og mastergrader på fransk i Frankrike

Du som vil studere på fransk finner bachelor-programmer gjennom portalene Parcoursup eller Onisep. Du finner master-programmer på fransk gjennom portalen Mon master

Finn bachelor- og masterstudier på engelsk

Studier i Frankrike finnes både på fransk og engelsk. De fleste tilbud på engelsk finner du på masternivå, men du finner også enkelte programmer på engelsk på bachelornivå.

De fleste norske studenter som studerer på engelsk i Frankrike, studerer statsvitenskap eller økonomi og administrasjon ved en høyskole (Grandes Ecoles). Det finnes flest engelskspråklige tilbud innen disse fagområdene.

Du finner en oversikt over studieprogrammer på Campus France. Der kan du for eksempel finne studieprogrammer ut fra region.

Hvor god må jeg være for å studere på fransk?

Etter full fordypning i fransk fra norsk skole ligger gjerne gjennomsnittseleven på nivå B1 etter felles Europeisk Rammeverk for språkopplæring. I dette rammeverket tilsvarer nivå A1 at du har helt enkle grunnkunnskaper og nivå C2 er «full mestring».

Franske universiteter vil vanligvis kreve at du har nivå B2 om du skal søke bachelorgrad, og nivå C1 for mastergrad. Om du lurer på hva det vil si å ha B eller C-nivå i fransk, kan du ta en test for å finne ut hvilket nivå du har akkurat nå. Dette er ingen offisiell test.

Ta språkkurs i Frankrike

Hvis du har lyst til å studere i Frankrike, men ikke kan fransk, kan du få støtte fra Lånekassen til å ta språkkurs i inntil ett år før du begynner på bachelorgraden. Du kan også ta språkkurs ved siden av bachelorgraden. Du velger selv om du vil ta språkkurs ved et universitet eller en privat språkskole.

Noen språkkurs tilbyr studiepoeng, men ikke alle. Det gir likevel rett til støtte fra Lånekassen om kurset oppfyller kriteriene.

Opptakskrav

Bachelor

Master

Søknadsprosess

Ung mann i hvit skjorte står mellom bokhyller og leser en bok

Bør du lære deg fransk?

Det er gode grunner til å lære seg fransk hvis du skal studere i Frankrike. For det første har du veldig mange flere studieprogrammer å velge iblant når du behersker språket. For det andre vil du få mye mer ut av studieoppholdet ditt hvis du kan kommunisere med innbyggerne. Du kan greie deg med engelsk i Paris, men skal du bo utenfor de største byene vil det være færre som kan kommunisere med deg på engelsk.

Franskkunnskaper er lurt på lang sikt

Det å kunne snakke fransk er ikke utelukkende bra under studietiden. Det å kunne flere språk er også nyttig i en jobbsøkerprosess! De fleste arbeidsgivere som leser CV-en din og ser at du har studert i Frankrike, vil nok forvente at du behersker i hvert fall noe fransk.

Mange av de store verdensorganisasjonene, som for eksempel FN, Europarådet, Verdensbanken, Leger uten grenser og Røde Kors, trenger medarbeidere med franskkunnskaper.

— Fransk i verden, 2019

Hva koster det å studere i Frankrike?

Offentlig utdanning er subsidiert av den franske stat og derfor billigere enn studier ved private læresteder, hvor skolepengene kan ligge på 5000 euro og oppover per år. I tillegg til skolepenger må du betale en studentavgift på 100 (CVEC).

€ 170

Bachelor ved offentlige universiteter

€ 243

Master ved offentlige universiteter

€ 5000+

Bachelor og master ved private universiteter

Hvor høye er levekostnadene?

Det kan være rimeligere å bo og leve som student i Frankrike enn i Norge, men det kommer mye an på hvor du skal studere og hva du sammenligner med. Levekostnadene i Paris er omtrent de samme som i Oslo. Sør-vest i landet, i Montpellier er det til sammenligning ca. 30 % billige å bo enn i Oslo.

Finansiering

Visum

Du trenger ikke visum for å studere i Frankrike. Du trenger heller ikke å registrere studieopphold hos myndighetene. I Frankrike kreves det derimot at du skal kunne identifisere deg på oppfordring fra politiet, så du må alltid ha med deg gyldig ID.

Fant du ikke det du lette etter?

Da kan du ta kontakt med oss i Forum eller avtale en en-til-en veiledning med en studieveileder. Du kan også melde deg på webinar.

Moderne og gammelt museumsbygg side ved side

Jeg har kommet inn på en skole i Frankrike— hva nå?

Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.