Dame tegner på modelltegning med lupe i hånden

Ingeniørstudier i Frankrike

Frankrike er kjent for ingeniørutdannelsen sin. Utdannelsen kombinerer et solid teoretisk grunnlag med praktisk erfaring, og skolene har tette forbindelser med arbeidslivet. For norske studenter finnes det et tilrettelagt program ved INSA i Toulouse.

Om utdanningen

Utdanningen varer i enten tre eller fem år. I det første tilfellet rekrutterer skolene via opptaksprøver etter to års høyere utdannelse. I det andre tilfellet rekrutterer de via opptaksprøver rett etter videregående skole. Noen av skolene har nå tilbud om toårige mastergrader.

Undervisningsspråk er for det meste på fransk, men det finnes også tilbud på engelsk.

Finn ingeniørstudier i Frankrike

Frankrike har over 250 ingeniørhøyskoler. De fleste er offentlige, og ligger under universitetene, men du finner også uavhengige offentlige ingeniørskoler. Tilbud på engelsk finner du særlig ved de private skolene.

Alle skolene blir kontinuerlig kontrollert av Commission des Titres d’Ingénieurs, som har som ansvar for å godkjenne utdanningen.

Du kan bruke nettsidene til La Conférence des directeurs des écoles françaises d’ingénieurs  for å finne fram i jungelen av skoler.

Opptakskrav

Søknadsprosess

Hva koster det å studere i Frankrike?

Offentlig utdanning er subsidiert av den franske stat og derfor billigere enn studier ved private læresteder, hvor skolepengene kan ligge på 5000 euro og oppover per år. I tillegg til skolepenger må du betale en studentavgift på 100 (CVEC).

€ 170

Bachelor ved offentlige universiteter

€ 243

Master ved offentlige universiteter

€ 5000+

Bachelor og master ved private universiteter

Finansiering

Private læresteder tar skolepenger mens studier på fransk ved universitetene er gratis.

For å få støtte fra Lånekassen må du som hovedregel ha Generell studiekompetanse og statsborgerskap.

Lånekassen gir kun støtte til studier som er offisielt godkjent. Når du har funnet en skole du vil studere ved, må du derfor sjekke om den er godkjent.

Moderne og gammelt museumsbygg side ved side

Jeg har kommet inn på en skole i Frankrike— hva nå?

Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.