Fransk flagg vaier i vinden

Språkkurs i Frankrike

Dersom du vil studere i Frankrike kan du få støtte fra Lånekassen til å ta språkkurs i inntil et år. Du som skal på utveksling fra en norsk høyskole eller universitet kan få et eget språkstipend.

Om utdanningen

Språkkurs kan vare fra en uke til et helt år. Du kan velge om du vil ta kurs ved et universitet eller en privat språkskole. Hvilket type kurs du bør velge avhenger av hvor selvstendig du føler deg, hvor mye fransk du snakker og hvor mye du ønsker å betale. Når du søker på språkkurs søker du rett til skolen du vil gå på og ikke via noen nasjonal plattform. Om du ønsker støtte fra Lånekassen er det viktig at du setter deg inn i Lånekassens regler om støtte til språkkurs.

Språkkurs ved et universitet

Er du av den selvstendige typen, som snakker litt fransk fra før er universitetskurs absolutt å anbefale da disse er billigere og studentkortet gir deg adgang til områder og aktiviteter hvor du kan omgås franske studenter. Takket være studentstatus vil du også få en del rabatterte priser på f.eks kulturelle tilbud og kollektiv transport. Det er også fullt mulig å ta nybegynnerkurs på universitet.

Språkkurs ved en privat språkskole

Om du føler du trenger litt mer hjelp og ikke har så mye fransk fra før kan det virke tryggere å velge en privat språkskole. Her kan du få hjelp til å finne bolig, du kan delta på aktiviteter, og du vil i større grad få tilpasset språkundervisningen til ditt nivå. De private språkskolene finnes for alle aldre. Undersøk gjerne med en av de norske agentene dersom du har spesielle ønsker for skolen du vil gå på. Se mer om agenter lenger nede på siden.

Finn språkkurs i Frankrike

Det finnes språkkurs over hele Frankrike. Du kan finne frem til de forskjellige typene språkkurs via Qualité Fle eller Campus France.

Kort språkkurs

Du kan søke om kort språkstipend fra Lånekassen dersom du har kommet inn på et godkjent fransk lærested, skal studere på fransk, og trenger et kortere intensivt språkkurs i forkant av studiene.

Kurset må vare i minst fire uker og du må ha minimum 15 undervisningstimer i uken.

Dette alternativet er spesielt aktuelt for deg som skal på utveksling fra et norsk lærested og som trenger en oppfriskning av språkkunnskapene før studiestart. Det er også en god mulighet for deg som har kommet inn på en helgrad og ønsker en måneds intensivt kurs før oppstart på studier. Ofte tilbyr universitetene språkkurs om sommeren.

Lengre språkkurs

Ønsker du å ta hele utdanningen din i Frankrike, kan du i få støtte fra Lånekassen til lengre språkkurs. Kurset kan vare i opp til ett år.

Du kan selv velge om du vil ta språkkurset ved:

  • Universitet
  • Alliance française
  • Privat språkskole

For alle kursene må opplæringen være på fulltid med minimum 15 undervisningstimer per uke og vare i minst tre måneder. Du må opplyse i søknaden til Lånekassen om hvilken grad du planlegger å ta etter språkkurset, og navnet på det franske lærestedet du planlegger å ta graden ved.

Tar du kurs utenom universitet må det lede frem mot en av språktestene DELF/DALF eller TCF. Du kan ta testen i Frankrike eller i Norge etter endt språkkurs.

Lær fransk ved et universitet

Mange av de franske universitetene tilbyr semesterkurs eller årskurs i fransk. Noen har fra og med nybegynnernivå (A1), mens andre krever at du allerede har B-nivå. Det er vanlig å gå opp ett nivå etter ett semester. Ofte vil du ha flere valgfag fra og med et høyere nivå som for eksempel politikk, økonomi, teater eller litteratur. Kursene avsluttes med eksamen og diplom.

Noen få av disse kursene vil også gi studiepoeng.

Siden det er så få plasser ved offentlig språkskoler i Paris, velger mange å gå på den private skolen CCFS (Cours de civilisation française de la Sorbonne). De har et bredt tilbud i både fransk språk og kultur. Det er også flere muligheter på andre offentlige universiteter utenfor bykjernen.

Søknadsprosess

Kostnader

Språkkurs og finansiering fra Lånekassen

Les mer på våre andre nettsider om språkkurs og finansiering fra Lånekassen. Selv om du velger å gå på en av skolene vi har listet opp her er det opp til deg selv å sjekke at kurset du velger dekker Lånekassens krav for støtte.

Moderne og gammelt museumsbygg side ved side

Jeg har kommet inn på en skole i Frankrike— hva nå?

Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.