Stadig flere studenter fra hele verden oppdager Polen som studieland. Også nordmenn som studerer andre fag enn medisin burde åpne øynene for Polen, Norges tiende viktigste handelspartner. De har både rimelige levekostnader og et godt utvalg av studier på engelsk, særlig innen økonomi, politikk, ingeniørfag og arkitektur.

Om utdanningen

Bachelorgraden i Polen kalles licencjat og går over tre eller fire år. Mastergraden kalles magister og tar mellom halvannet til to år.

I Polen kan du ta en hel grad på polsk eller engelsk. Er du student i Norge allerede, kan du reise på utveksling til Polen, enten gjennom en avtale fra lærestedet ditt eller ved å lage din egen avtale.

Les om Erasmus+ på ANSAs nettsider

 

Lær deg polsk i Polen!

Studier på polsk i Polen er tilnærmet gratis, også for nordmenn. Dersom du ønsker å studere på polsk i Polen er det mulig å ta språkkurs ved universitetene. Du vil kunne få støtte fra Lånekassen til språkkurs, enten som et kortere kurs rett før studiestart eller kurs på inntil et helt år.

Les om polskkurs ved Universitetet i Warszawa

Studieåret

Det akademiske året ved polske universiteter består vanligvis av to semestre, hver på 15 uker. Høstsemesteret starter i begynnelsen av oktober og varer til midt i februar avbrutt av to ukers juleferie og en ukes vinterferie i februar. Vårsemesteret starter midt i februar og varer til slutten av juni med en ukes ferie til påske. Flere universiteter har programmer hvor det er mulig å søke seg til vårsemesteret.

Hvor kan jeg studere?

Bruk søkemotoren Go! Poland for å finne en utfyllende liste over alle universitetene i Polen, eller nettsiden Study in Poland for å finne fram til bachelorgrader på engelsk. For deg som snakker polsk kan du bruke nettsiden Wybierz studia

Opptak og søknadsprosess

Opptakskrav til studier i Polen

Opptakskrav er generell studiekompetanse og eventuelle fagkrav, avhengig av hvilket studium du søker. Dersom du skal studere på polsk vil du bli bedt om å dokumentere kunnskaper i språket. Skal du studere på engelsk kan det være de ønsker at du har tatt enten TOEFL eller IELTS engelsk-test.

Les mer om engelsktester på ANSAs nettside om språktester.

Slik søker du

Gå inn på nettsiden til det universitetet du ønsker å søke. Du søker direkte til universitetet. De fleste universitetene har elektronisk søknad. Logg deg inn og fyll ut skjemaet. Noen skoler vil også at man printer ut et skjema etter registrering og sender inn.

Generelt er dette noen av papirene du kan komme til å bli bedt om å sende inn:

  • Generell studiekompetanse for bachelorgradsstudenter og relevant bachelorgrad for mastergradsstudenter
  • Passbilder
  • Kopi av passet
  • Dokumentasjon på helseforsikring

Du kan også bli bedt om å betale en avgift for å søke.

Til mastergraden er det ikke uvanlig med opptakstester og intervju som en del av opptaksprosessen.

Apostille - godkjenning av vitnemål

Søkere til polske universiteter kan bli bedt om et stempel som kalles apostille som er legalisering av papirene dine. Du kan lese mer om dette på ANSAs nettside om vitnemål og attester

Søknadsfrister

Søknadsfristene varierer fra studiested til studiested, fra april til rett før studiestart i september/oktober.

Søk gjennom en agent

Noen skoler, spesielt de med helseutdanning på engelsk, har agenter i Norge du kan søke gjennom. Følgende agenter har samarbeid med universiteter i Polen:

Hva er en agent?

 

Finansiering

Hovedregelen er at Lånekassen gir støtte til studier ved læresteder som er godkjent av utdanningsmyndighetene i Polen. Studiene må være på universitets- eller høyskolenivå, og foregå på heltid (gi minst 30 ECTS i semesteret).

Studiene er tilnærmet gratis hvis du vil studere på polsk, mens du kan regne med å betale mellom 50 000 og 150 000 NOK i skolepenger i året hvis du skal studere på engelsk.

Les om hva du kan få i støtte fra Lånekassen på ANSAs nettsider om finansiering

På Lånekassens nettsider kan du finne en oversikt over skoler i Polen som Lånekassen har gitt støtte til de siste to år. 

Foto: Niko Trinkhaus