Noen drømmer om Paris, andre om Rivieraen; lave studiekostnader – og selvfølgelig, franskmenn sin tilnærming til l'art de vivre er bare noen av faktorene som trekker norske studenter til Frankrike.

Utdanning i Frankrike

Høyere utdanning i Frankrike tilbys ved 73 offentlige universiteter og over 500 høyskoler 

Du finner tilbud innen de fleste fagretninger og på alle nivåer – bachelor, master, PhD og utveksling. Det finnes også kortere fagutdannelser og en rekke spesialiserte utdannelser innen eksempelvis arkitektur, kunstteater eller film. 

Den treårige licence tilsvarer bachelorgrad, ofte kalt bac + 3, hvor årene tituleres L1, L2, og L3. Mastergraden er toårig.

Hvor kan jeg studere? 

Finn frem til studier på fransk 

Finn frem til studier på engelsk 

Utdanning i Frankrike er i all hovedsak på fransk, men tilbudene på engelsk øker, særlig innen fagområdet Business. 

Finn frem til bachelor- og mastergrader på engelsk: Campus France 

Slik søker du studier i Frankrike 

Bachelorgradsstudenter søker gjennom det samordnede opptakssystemet Parcoursup. For 2018 åpner portalen den 15.januar. I perioden mellom 22.januar og 13. mars kan du registrere deg, samt legge inn studieønskene dine.

ANSA utarbeider hvert år en steg-for-steg forklaring på søknadsprosessen til bachelorgrader i Frankrike. Denne legges her etter at Parcoursup har åpnet! 

Om du skal søke på en mastergrad, må du søke direkte til universitetet. Sammen med søknaden er det vanlig å kreve oversatt vitnemål, motivasjonsbrev og CV. 

Søknadsfrist 

Til bachelor kan du søke fra midten av januar til midten av mars for studiestart på høsten. Søknadsfrist for studier på masternivå kan variere fra universitet til universitet. 

Utveksling 

Du kan ta en del av din norske utdanning i Frankrike ved å bruke en avtale via ditt norske universitet eller høyskole. Ta kontakt med ansvarlig for studieprogrammet du går på eller med internasjonalt kontor ved skolen for å finne ut hvilke utvekslingsavtaler som finnes. 

Du kan reise på utveksling til Frankrike selv om du ikke er tilknyttet et norsk lærested. Ta direkte kontakt med skolen du ønsker å søke deg til i Frankrike og hør om de kan ta deg inn som "guest student" eller "free mover" for et semester eller et år. 

Karaktersystemet 

  • 16-20: Très bien (20 er beste karakter) 

  • 14-16: Bien  

  • 12-14: Assez bien 

  • 10-12: Passable (10 er laveste ståkarakter) 

  • 0-9: (Ikke bestått) 

I Frankrike brukes den øverste delen av skalaen relativt sjelden. Det hender at karakterer under 10 godkjennes for enkelteksamener dersom gjennomsnittskarakteren for hele modulen er over 10. 

Lær fransk med støtte fra Lånekassen 

Du kan få støtte fra Lånekassen til kortere språkkurseller lengre språkkurs. 

Les mer om språkkurs i Frankrike på Lær fransk i Frankrike. 

Opptakskrav 

Skal du søke deg til studier Frankrike er det viktig at du setter deg inn i hvilke opptakskrav som gjelder for det faget du ønsker å studere, samt hvordan du søker opptak til studiet. Vi anbefaler deg å starte forberedelsene tidlig og være ute i god tid når du skal søke om studieplass.  

For studier ved høyskolene er det ofte et krav om opptakstest eller intervju. Egne fagkrav avhengig av studieretning. Søker du deg til kreative studier som kunst og arkitektur vil du måtte vise frem arbeidsprøver i tillegg til å delta på intervju. Ta kontakt med lærestedet for nærmere informasjon om hvilke opptakskrav de har. 

Opptakskrav bachelor 

Opptak til en lavere grads universitetsutdanning (licence) forutsetter generell studiekompetanse.  

Studier på lavere grad ved universitetene er stort sett åpne. Det betyr at alle som søker kommer inn. Det forekommer likevel opptaktsbegrensning på veldig populære studier så man bør ta kontakt med studiestedet for å få bekreftet sine muligheter for opptak.  

Opptakskrav master 

For å søke på en mastergrad må du ha en fullført bachelorgradSom her hjemme er det enkelte fag som krever at man har relevant bachelor/bakgrunn, mens andre grader tar inn studenter med annen bakgrunn også.  

Nye regler for opptak til master 

Tidligere kom alle som hadde fullført en bachelorgrad automatisk inn på det første året av mastergraden, men man måtte søke for å komme inn på det andre året. Fra og med 2017 vil opptak til master skje på grunnlag av fullført bachelorgrad på samme måte som ellers i Europa.  

Språkkrav 

Søker du til et franskspråklig program må du vanligvis dokumentere språkkunnskapene sine ved hjelp av en språktest eller diplom.  

TCF 

Dersom du ønsker å ta TCF ved Institut français her i Norge, og ikke har meldt deg opp til test i det du fyller ut søknaden, må du gjøre dette innen påmeldingsfristen i medio mars for testen som holdes i april. Ta kontakt med Claude Ceselli ved Institut français i Oslo for informasjon og påmelding. 

DELF/DALF 

DELF-testene avholdes i mai og juni, med påmeldingsfrist i begynnelsen av mai. 

Hvor god er fransken din? 

Ta en test på TV5 Monde. 

Søk studier i Frankrike gjennom en agent 

Du kan også søke gjennom en norsk agent som samarbeider med enkelte studiesteder i Frankrike. Følgende agenter er etisk godkjente av ANSA. 

 
Hva er en agent?Les mer på vår informasjonsside om agenter          

Skolepenger og finansiering 

Velger du å studere på fransk ved en offentlige studieinstitusjon i Frankrike vil programmet være tilnærmet gratis.  Men, for å få støtte fra Lånekassen må lærestedet være akkreditert, og utdanningen lede fram til en grad som inngår som en del av den franske gradsstrukturen (en diplôme national eller en diplôme d’état). Dersom graden som deles ut er en diplôme universitaire (DU) eller interuniversitaire (DIU) betyr det at graden er lokal og ikke nasjonal - du vil dermed ikke kunne få støtte fra Lånekassen. 

De godkjente mastergradene vil være de som heter Diplôme visé par l'Etat; Grade de master.

Frankrike la om til den europeiske modellen bachelor, master og doktorgrad i 2004. Likevel eksisterer det fremdeles mer enn 40 forskjellige grader innen utdanningssystemet deres. Ta nærmere kontakt med Lånekassen om du ønsker å ta en grad som ikke går under licence eller mastergrad. 

For å finne støtteberettigede studier og studiesteder, bruk Lånekassens egen søkemotor. Her finner du oversikt over skoler og grader som Lånekassen har gitt støtte til de siste tre årene. 

Aktuelle stipender 

Ankers legat deler hvert år ut mellom 25-50 000 NOK fordelt på 8-15 stipender til studenter som skal studere i Frankrike. Formålet med stipendet er å bidra til forståelsen for Frankrike i Norge. Også den som skal studere på engelsk i Frankrike kan søke. 

Bo og leve i Frankrike 

Når du kommer til Frankrike vil du kanskje oppleve å ha spørsmål om hvordan du kan gå fram for å opprette en bankkonto og mobilabonnement, hva slags forsikring du trenger, hvordan du skal gå fram for å finne bolig og hvordan offentlig transport fungerer, for eksempel. I så fall bør du lese vår side om bo og leve i Frankrike. 

Flere av ANSAs medlemmer i Frankrike hjelper deg gladelig ved å svare på spørsmål om studier og studentlivet. Ta kontakt med en norsk student i Frankrike. 

Nyttige lenker 

Foto: Moyan Brenn