Du kan studere nesten hva som helst i Frankrike om du lærer deg fransk først. Lånekassen tilbyr støtte til språkkurs for å forberede fransken til videre studier. Vil du studere til ingeniør finnes det et tilbud om studier tilrettelagt for norske studenter uten krav om at du behersker språket flytende på forhånd. Vil du studere på engelsk finnes det flest tilbud innen fagområdet business.

Utdanning i Frankrike

Høyere utdanning i Frankrike tilbys ved 67 offentlige universiteter og over 500 høyskoler.  

Du finner tilbud innen de fleste fagretninger og på alle nivåer. Den treårige licence (bac + 3) tilsvarer en bachelorgrad, hvor årene tituleres L1, L2, og L3. Mastergraden er toårig.

Det finnes også kortere fagutdannelser og en rekke spesialiserte utdannelser innen eksempelvis arkitektur, kunstteater eller film. 

 

Hvor kan jeg studere?

Finn frem til studier på fransk 

Kart-oversikt over alle utdanningsinstitusjoner i Frankrike og hvor mange studenter som ble tatt opp høsten 2018.

Finn frem til studier på engelsk 

Utdanning i Frankrike er i all hovedsak på fransk, men tilbudene på engelsk øker, særlig innen fagområdet Business. 

Finn frem til bachelor- og mastergrader på engelsk: Campus France 

Opptakskrav og søknadsprosess

Opptakskrav 

Skal du søke deg til studier Frankrike er det viktig at du setter deg inn i hvilke opptakskrav som gjelder for det faget du ønsker å studere, samt hvordan du søker opptak til studiet. Vi anbefaler deg å starte forberedelsene tidlig og være ute i god tid når du skal søke om studieplass. 

Ved universitetene er studiene som oftest åpne; for internasjonale studenter er det krav om B2-nivå eller høyere i fransk. 

For studier ved høyskolene er det ofte et krav om opptakstest eller intervju. Egne fagkrav avhengig av studieretning. Søker du deg til kreative studier som kunst og arkitektur vil du måtte vise frem arbeidsprøver i tillegg til å delta på intervju. Ta kontakt med lærestedet for nærmere informasjon om hvilke opptakskrav de har. 

Slik søker du studier i Frankrike 

Bachelorgradsstudenter søker gjennom det samordnede opptakssystemet Parcoursup som åpner midt i januar mnd. I perioden mellom januar og mars kan du registrere deg, samt legge inn studieønskene dine.

Se en detaljert video om hvordan du fyller ut søknaden under "Parcoursup" lenger ned. 

Om du skal søke på en mastergrad, må du søke direkte til universitetet. Sammen med søknaden er det vanlig å kreve oversatt vitnemål, motivasjonsbrev og CV. 

Søk studier i Frankrike gjennom en agent 

Du kan også søke gjennom en norsk agent som samarbeider med enkelte studiesteder i Frankrike. Følgende agenter er etisk godkjente av ANSA. 

 
Hva er en agent?Les mer på vår informasjonsside om agenter

 

Søknadsfrist

Til bachelor kan du søke fra midten av januar til midten av mars for studiestart på høsten. Søknadsfrist for studier på masternivå kan variere fra universitet til universitet. 

 

 

Bachelor

Opptak til bachelorgrad i Frankrike (licence) forutsetter generell studiekompetanse.  

Studier på lavere grad ved universitetene er stort sett åpne. Det betyr at alle som søker kommer inn. Det forekommer likevel opptaktsbegrensning på veldig populære studier så man bør ta kontakt med studiestedet for å få bekreftet sine muligheter for opptak.  

Mastergrad

For å søke på en mastergrad må du ha en fullført bachelorgrad. Som her hjemme er det enkelte fag som krever at man har relevant bachelor/bakgrunn, mens andre grader tar inn studenter med annen bakgrunn også.  

Utveksling

Du kan ta en del av din norske utdanning i Frankrike ved å bruke en avtale via ditt norske universitet eller høyskole. Ta kontakt med ansvarlig for studieprogrammet du går på eller med internasjonalt kontor ved skolen for å finne ut hvilke utvekslingsavtaler som finnes. 

Du kan reise på utveksling til Frankrike selv om du ikke er tilknyttet et norsk lærested. Ta direkte kontakt med skolen du ønsker å søke deg til i Frankrike og hør om de kan ta deg inn som "guest student" eller "free mover" for et semester eller et år. 

Lær deg fransk

 

Du kan få støtte fra Lånekassen til kortere språkkurs eller lengre språkkurs

Les mer om språkkurs i Frankrike på Lær fransk i Frankrike

 

Språkkrav 

Søker du til et franskspråklig program må du vanligvis dokumentere språkkunnskapene sine ved hjelp av en språktest eller diplom.  

Les mer om testene DELF, DALF og TCF på nettsidene til CIEP 

TCF 

Dersom du ønsker å ta TCF ved Institut français her i Norge, og ikke har meldt deg opp til test i det du fyller ut søknaden, må du gjøre dette innen påmeldingsfristen i medio mars for testen som holdes i april. Ta direkte kontakt med Institut français i enten Oslo eller  Stavanger for informasjon og påmelding. 

DELF/DALF 

DELF-testene avholdes i mai og juni, med påmeldingsfrist i begynnelsen av mai. 

Hvor god er fransken din?  

·         Ta en test på TV5 Monde

Veiledning om studier i Frankrike

Digital drop-in for Frankrike, vår/sommer 2019

 Noter datoene; mer informasjon og påmeldingslenke kommer


Torsdag 31.januar: Sciences Po sine regionale bachelorprogrammer. En student ved programmet i Reims deltar og svarer på spørsmål. 
klokken 16.00-17.00 Arrangementet er avholdt

Onsdag 13. februar holdes det temakveld om studier i Frankrike i Storgata 19 i Oslo. Arrangementet begynner klokken 18 og streames på Facebook

Torsdag 28.februar
: Parcoursup (samordna opptak i Frankrike)
Arrangementet er avholdt.

Torsdag 28.mars: Ingeniørstudier i Toulouse. Sigrid Andresen, student ved INSA Toulouse deltar og svarer på spørsmål.
Påmelding via Check-in

Torsdag 4.april: Språkkurs i Frankrike
Påmelding via Check-in

Torsdag 2.mai: Business på engelsk i Toulouse. Inger Mørken fra Studier i Utlandet deltar og svarer på spørsmål.
klokken 15.00-16.00

Torsdag 9. mai: Språkkurs i Frankrike. Janne Myrhaug fra Language Abroad deltar og svarer på spørsmål.
klokken 15.00-16.00

Torsdag 6. juni: Finansiering av studier i Frankrike. Hedevig Anker fra Ankers Legat deltar og svarer på spørsmål.
klokken 15.00-16.00

 
Torsdag i september: Digital avreisekaffe

Finansiering

Gratis studier, men utdanningen må være godkjent. Velger du å studere på fransk ved en offentlige studieinstitusjon i Frankrike vil programmet være tilnærmet gratis. Men, for å få støtte fra Lånekassen må lærestedet være akkreditert, og utdanningen lede fram til en grad som inngår som en del av den franske gradsstrukturen (en diplôme national eller en diplôme d’état).

Ikke godkjent utdanning. Dersom graden som deles ut er en diplôme universitaire (DU) eller interuniversitaire (DIU) betyr det at graden er lokal og ikke nasjonal - du vil dermed ikke kunne få støtte fra Lånekassen.

Godkjent mastergrad. De godkjente mastergradene vil være de som heter Diplôme visé par l'Etat; Grade de master.

Mer enn 40 forskjellige grader. Frankrike la om til den europeiske modellen bachelor, master og doktorgrad i 2004. Likevel eksisterer det fremdeles mer enn 40 forskjellige grader innen utdanningssystemet deres. Ta nærmere kontakt med Lånekassen om du ønsker å ta en grad som ikke går under licence eller mastergrad.

Hvordan finne frem til det som er godkjent. For å finne støtteberettigede studier og studiesteder, bruk Lånekassens egen søkemotor. Her finner du oversikt over skoler og grader som Lånekassen har gitt støtte til de siste tre årene.

Les mer om finansiering fra Lånekassen på ANSA.no.

Andre aktuelle stipender. Ankers legat deler hvert år ut mellom 25-50 000 NOK fordelt på 8-15 stipender til studenter som skal studere i Frankrike. Formålet med stipendet er å bidra til forståelsen for Frankrike i Norge. Også den som skal studere på engelsk i Frankrike kan søke.

Slik søker du! Parcoursup.

Parcoursup

-for deg som skal søke til det første året av høyere utdanning i Frankrike.

Parcoursup er det franske svar på Samordna opptak og som EØS-borgere skal norske statsborgere søke gjennom denne portalen.

Hvor finner jeg svar på spørsmål jeg har rundt det å søke via Parcoursup?
-Les vår FAQ med ofte stilte spørsmål
Parcoursup2019 FAQ.pdf

Hvordan går jeg frem for å søke?
- Steg for steg forklaring av selve søknaden for 2019 kommer!

Søknadsfrister
  • 25. februar: Bachelor i Statsvitenskap, søknadsfrist ved Sciences Po for dem som vil ha intervju i Oslo.
  • 14.mars: Bachelor i Frankrike, frist for å registrere seg i Parcoursup
  • 15. april: Ingeniør i Toulouse, frist for å søke til INSA
  • 15. april: Franskkurs i Caen, frist for årskurs.
  • juni: Bachelor eller master ved Toulouse Business School, frist.
  • 1. september: Stipend til Frankrike, frist Ankers Legat
  • En mnd før programmet starter: Språkkurs ved  private språkskoler, ca. frist for kurs med oppstart hver mandag. Men søk så tidlig dersom du trenger støtte fra Lånekassen!

 

 

Foto: Moyan Bren