Dame som sitter og ser på maleri i et museum
Hjem / Fag /

Kunst og designstudier

Vil du studere kunst eller design i utlandet? Rundt 400 norske studenter tar kunst og designutdanning i utlandet. Det er flest som studerer det i Nederland, Italia, Danmark, Australia og Storbritannia.

Om kunst og designstudier

Som kunstner utøver eller skaper du kunstutrykk som skal dekorere, vekke følelser, fortelle historier eller dele opplevelser.

En designer gir gjenstander og produkter form og funksjon.

Hvor kan jeg studere kunst og design?

Du kan studere kunst og design over hele verden. Som regel foregår undervisningen på landets eget språk, men Italia, Nederland og Tyskland er eksempler på land hvor du kan finne utdanninger også på engelsk. Hver kunstskole har som regel tilbud om flere typer kunst og design-fag. Du kan også finne designstudier ved arkitektskolene.

European League of Institutes of the Arts (ELIA) er en medlemsorganisasjon for utdanningsinstitusjoner innen kunst. Du kan bruke deres søkemotor for å finne studieinstitusjoner og kunstutdanninger både i Europa og andre land.

Les om kunst og designstudier i noen land, men du kan også velge andre land:

Godkjenning

Det kreves ingen formell godkjenning av utdanning i kunst. Det er opp til arbeidsgiver å vurdere utdanningen din. Kunstnertittelen er ikke beskyttet, noe som betyr at i utgangspunktet kan hvem som helst kalle seg kunstner.

Det du må passe på er at utdanningen er offisielt godkjent i studielandet for å få gyldige studiepoeng og støtte fra Lånekassen.

Finansiering

Abstrakt maleri i flere farger

Juvenarte

Juvenarte er ANSAs egen kulturmønstring for alle som har studert eller studerer kunst-, scene- og mediefag i utlandet. Utstillingen finner sted i Oslo hvert år.

Jobbmuligheter

Over halvparten av kunstnere arbeider som selvstendig næringsdrivende. Bare én sjudel av medlemmene til norske kunstorganisasjoner er fast ansatte, og én tidel er frilansere .

Kunstnere har ofte egne atelier eller i fellesskap med andre kunstnere. Kunstverkene selges via gallerier eller direkte fra kunstneren selv. Mange kunstnere er ansatt i skoleverket som lærere i forming og kunstfag. En kunstner kan også få i oppdrag å utføre et bestillingsverk fra bedrifter eller det offentlige. Mange kunstnere har andre jobber ved siden av.
(Kilde: utdanning.no)

Jobbmulighetene etter endt designutdanning avhenger av spesialiseringen, men kan inkludere jobber som grafisk designer, interiørdesigner, industridesigner, motedesigner, webdesigner, og mer. Designere kan arbeide i et bredt spekter av bransjer, inkludert reklame, mote, teknologi, arkitektur, film og mer.

En kunstner må ha kunstneriske evner, kreativitet og veldig god estetisk form- og fargesans samt sterk motivasjon og utholdenhet.

— Utdanning.no

Ofte stilte spørsmål

Ung mann sitter ved et skrivebord med flere PC-er

Ønsker du hjelp?

ANSA hjelper deg med å forstå søkeprosessen!