Vegg full av innrammede maleri

Kunst og design i Danmark

Vil du studere kunst eller design i Danmark? Danmark har lenge vært ledende i Norden på kunst og design, og det er ikke rart at norske studenter søker seg hit for gode utdannelser og ikke minst inspirasjon.

Finn kunststudier i Danmark

Du finner oversikt over utdanningene som tilbys via søkemotoren Ug.dk.

Akademisk kunstutdanning

Du kan ta en tradisjonell akademisk kunstutdanning ved tre læresteder i Danmark. Bachelor- og mastergrader tilbys ved:

Her får du en bred kunstbakgrunn og har muligheten til å prøve deg innen ulike kunstgenre som maleri, grafikk, skulptur og lignende. Du får undervisning i teori og kunsthistorie, men fokus ligger på ditt eget kunstnervirke.

Mange av skolene har tidlig søknadsfrist; for nøyaktig søknadsfrist, se skolens hjemmeside. Her vil du også finne informasjon om opptakskrav. Du blir vurdert på grunnlag av innsendte arbeider og intervju.

Det er ikke gratis å søke på kunstutdanning; det kreves søknadsavgift på mellom 500 og 750 danske kroner, avhengig av skole.

Design

Danmark er et populært studieland for designstudenter. Landet kan skilte med store designere som Arne Jacobsen og Poul Erik Tøjner, men også i dag skapes det spennende design innenfor ulike genre.

Designutdanning i Danmark tilbys ved

Her kan du velge studier innen keramikk og glass, møbeldesign, interiørdesign, tekstildesign, grafisk kommunikasjon, reklame, illustrasjon og multimedia. Utdanningen er 5-årig, og består av en 3-årig bachelorgrad og en 2-årig mastergrad (kandidat).

For å bli tatt opp, skal du løse en hjemmeoppgave og bestå en opptaksprøve. Hjemmeoppgaven utleveres av Danmarks Designskole. Søknadsfrist for opptak er 15. mars.

Grafisk design

Danmarks Medie-og Journalisthøjskole tilbyr bachelorgrader innen blant annet grafisk design. Opptaket er basert på innsendte arbeider og en opptaksprøve. Det blir plukket ut mellom 20 og 30 studenter hvert år. Søknadsfristen for å søke om opptak er 15. mars.

Design i kombinasjon med et annet fag

Det finnes også en rekke kombinasjonsutdanninger der du kan studere for eksempel arkitektur og design, design og innovasjon og annet spennende. Du finner de mange alternativene på den danske søkemotoren Ug.dk.

Hvordan søke studier i Danmark?

Les om søknadsprosessen på hvor hovedside om studier i Danmark.

Finansiering

På Lånekassens sider om utdanning i utlandet kan du se hva du kan få i stipend og lån.

I tillegg til finansiering fra Lånekassen finnes det også ulike statsstipend og skolestipender det går an å søke på.

Tre personer går oppover gaten i sentrum av skandinavisk by

Jeg har kommet inn på en skole i Danmark — hva nå?

Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.