Enten om du er student i Canada eller tenker på å bli det, kan du finne nyttig informasjon om det å bo og leve i Canada her.

Bank

Det kan være lurt å åpne en bankkonto i byen du studerer i fordi det koster 2-3 CAD hver gang du tar ut kontanter i minibanken. Det finnes mange banker og velge mellom når du skal åpne konto, men de mest vanlige er Scotia Bank, HSBC Canada og RBC Royal Bank.

Om du ønsker å opprette bankkonto tar du med deg pass og studentvisum til ditt nærmeste bankkontor. Her hjelper de deg med å sette opp en konto (vanligvis en studentpakke) og forteller deg litt om hvordan det fungerer og hvilke behov du har.

Det er mest vanlig å starte med et debitkort, som ikke fungerer på helt samme måte som et visakort. Debitkort kan ikke brukes ved netthandel og fungerer ikke utenfor Canada. Men, denne løsningen er som oftest gratis for studenter og svært enkel hvis du ønsker å ha et ekstra kort uten å alltid bære rundt på norske bankkort. Når du skal sette inn penger på ditt nye studentkort kan du enten ta ut kontanter i minibanken fra ditt norske kort, eller du kan overføre penger direkte fra din norske bank. Dette koster vanligvis mellom 100-200 kr, så det kan lønne seg å ta ut kontanter siden dette ofte bare koster et par dollar.

Om du jobber i Canada vil du som oftest få utbetalt lønn i banksjekker eller direkte inn på din chequing account. Om du mottar sjekker kan de løses inn i minibanken eller hos ditt lokale bankkontor.

Bolig

I Canada er det vanlig å leie leiligheter enten på campus eller utenfor. Første året på universitet er tilrettelagt slik at man bor på dorms på campus sammen med flere førsteklassinger. Dette er en god løsning hvis man ikke er helt klar for å flytte inn for seg selv, og gjør gjerne overgangen fra Norge mye lettere. Det beste stedet å se etter leiligheter er på Craigslist, men universitetene har sine egne boligsider, og mange har også Facebook-grupper.

Når man ser etter bolig på nettet må man passe på svindel. Om noen sier at nøklene vil bli tilsendt eller ikke har muligheten til å møte deg personlig er det som regel ikke troverdig.

Videre er det alltid lurt å sjekke ut flere leiligheter før man bestemmer seg, og gjerne være ute i god tid før. De fleste huseiere vil gjerne møte deg og da kan det ofte være en utfordring å ikke være kanadier. Ofte vil man se bankutskrifter på at man kan betale leie og at man har en inntekt. Da kan det være lurt å fikse et bevis på dette fra banken din eller Lånekassen i Norge. Noen huseiere ønsker kanskje å se referanser om tidligere boforhold, da holder det gjerne med en referanse fra en tidligere jobb eller skole.

Hver provins har forskjellige bokontrakter, men denne må alltid skrives under på, enten du leier direkte fra en huseier eller subletter en leilighet av en privatperson. I British Columbia, for eksempel, har ikke huseier lov til å be om mer enn halvparten av månedlig leie i depositum. Boligprisene varierer veldig fra by til by, og man kan finne leiligheter fra 400 CAD til 1500 CAD i mnd. 

Telefon og internett

Simkort og mobilabonnement i Canada er dyrt sammenlignet med hva man er vant med i Norge, og ligger på ca 40-90 CAD i mnd. De vanligste mobiloperatørene er Fido, Rogers og Bell. Når du kommer til Canada kan du dra på kontorene til en av disse, som vanligvis er å finne i sentrum og ved de fleste kjøpesentere. De største operatørene pleier også å komme innom universitetene ved skolestart. Da får du muligheten til å tegne kontrakt, få ditt eget tlf nummer og simkort. Dette er svært enkelt og alt du trenger og ta med er passet ditt. Du kan selv velge hvor mange ringeminutter, SMS og data du vil ha hver mnd. Et godt tips er å starte ganske lavt da det er WIFI de fleste steder, og da kan du heller øke mengden senere. Kontantkort er til salgs i de fleste dagligvarebutikker men vil være veldig dyrt i lengden. Om du skal hjem i lange ferier kan du fryse abonnementet uten å betale noe ekstra. WIFI er tilgjengelig på de fleste restauranter og utesteder, og også på de fleste campuser. På dorm rommet ditt har du internett tilgang fra en ethernet kabel, men du kan kjøpe ruter og lage ditt eget trådløse nett.

Transport og frakt

Canada har et svært godt kollektivtilbud, spesielt i de største byene. Det går busser, skytrain og trikker svært ofte og de fleste universiteter tilbyr det man kaller uPass. Dette er et transitkort som gir deg gratis tilgang til all lokal kollektivtransport hver måned.

Siden Canada er et utrolig stort land så koster det en del å ta fly innenfor landet. Fra Vancouver til Montreal må du fort opp i 500-600 CAD tur-retur. Andre alternativer innenfor din egen provins er å ta Greyhound, et nordamerikansk busselskap som har mange avgangstider daglig over hele USA og Canada.

Mange studenter velger også å kjøpe seg bil, noe som kan lønne seg i mange tilfeller, for eksempel om man studerer i en av provinsene med svært lange avstander som Alberta, Manitoba eller Saskatchewan, om man vil utforske Nord-Amerika, eller om man vil stå på ski i Whistler hver helg. Du kan finne gode biler fra 1000 CAD og oppover, men du må også regne med 100-200 CAD i forsikring hver mnd. Ditt norske førerkort er gyldig i Canada.

Nasjonale studentkort

Hvert universitet gir ut personlige studentkort med bilde og studentnr. Dette gjelder likevel ikke som legitimasjon i Canada. Som oftest blir bare pass eller førerkort regnet som gyldig legitimasjon, ikke ditt norske bankkort. Om du ønsker å få canadisk legitimasjon besøker du bare ditt nærmeste immigration office eller søker om provincial ID på nettet.

Jobb under studiene

De fleste universiteter tilbyr internships og betalte stillinger gjennom året. Minstelønn i Canada varierer fra provins til provins, men kan ligge på alt fra 10.25 CAD til 22 CAD i timen. Det er ingen problem å skaffe seg jobb under studiene hvis du har gyldig studentvisum. I 2014 ble lovene endret slik at du også kan jobbe utenfor campus opptil 20 timer i uka under semestrene og fulltid i feriene.

Når man søker på jobber i Canada er det vanlig å legge ved et resume og cover letter. Mange universiteter har egne sider for jobber på campus som er svært lurt å sjekke ut i starten av skoleåret og om sommeren. Co-op er noe som de fleste canadiske universiteter i tilbyr, og det er da et integrert jobbeår som en del av din bachelor. Dette er svært populært blant ingeniør og businesstudenter, men alle fakulteter har dette tilbudet. Under Co-op jobber du for et firma hvor de trenger den kompetansen du kan tilby fra det du studerer, og dette er en fult betalt jobb som varer i 8-12 mnd. Etter studiene dine vil de fleste co-op bedrifter kunne tilby deg en fast jobb videre, og det er ingen problem å jobbe i Canada etter du har fullført studiene dine så lenge du søker om arbeidstillatelse. 

Nyttige lenker

 

Bannerfoto: Lake Louise. Av Bill Evitts.