Til Canada ved et lykketreff

Jorunn oppdaget lille Bishop’s University i Québec ved en ren tilfeldighet, og har ikke angret et sekund på at hun dro. — Studentmiljøet her er veldig inspirerende, og Canada har høy kvalitet på undervisningen.

Snøkledde fjell ved en innsjø

Jorunn Charlotte Matthiessen

Studieland: Canada
By: Sherbrooke
Studiested: Bishop’s University 
Studium: Internasjonale studier (bachelor) 

Ung, smilende kvinne med svart hatt og kappe holder et vitnemål

En tilfeldighet

— Jeg vil helt klart anbefale Canada som studiested for norske studenter, forteller Jorunn Charlotte Matthiessen, som tok bachelorgraden sin i Sherbrooke.

Hun studerte i Halifax da hun ved en tilfeldighet kom over Bishop’s University. Hun kontaktet skolen og bestemte seg for å søke på internasjonale studier. Det har hun ikke angret på.  

— Canada er et veldig spennende land, og det ligner på Norge på flere måter. Kvaliteten på høyere utdanning i Canada er veldig god, så derfor holder alle universitetene høy standard. 

Kvinne står ved en elv med fjell i bakgrunnen

Et inspirerende studiemiljø

Bishop’s University er et lite universitet som ligger i Sherbrooke, halvannen time utenfor Montréal. Byen ligger i den fransktalende provinsen Québec, men hele universitetet er engelskspråklig. Jorunn tok en grad bestående av internasjonale studier, spansk og politikk. Hun synes studiemiljøet var veldig inspirerende.

— Universitetssystemet i Canada gjør at man har en fleksibel fagsammensetning, og man kan ofte skreddersy graden sin selv, sier hun. — Med små klasser fikk alle studentene veldig god oppfølging og tilbakemeldinger. Alle professorene mine kjente meg godt, og hilste alltid på meg på campus. Det var veldig hyggelig! De var veldig imøtekommende og alltid opptatt av å hjelpe studentene til å oppnå akademisk fremgang. 

I tillegg til studieprogrammet fikk Jorunn være en del av universitetets delegasjon i Model UN i New York City. 

— Det var veldig inspirerende å være i FNs hovedforsamling, og vi hadde det veldig gøy hele uken. VI hadde også med oss en professor fra Spania, som underviste ved Bishop’s gjennom en utvekslingsavtale de har med Valencia. I tillegg til å lære masse om FN, fikk jeg også tett oppfølging i spansk hele sommeren!

Kvinne går på en gangvei foran en murbygning

Universitetet ble grunnlagt i 1843 for å kunne tilby en klassisk liberal arts-utdanning i Canada. Med færre enn 2 500 studenter og små klasser skapes et dynamisk og interaktivt læringsmiljø hvor det er lett å komme i kontakt med professorer og medstudenter. Universitetet har over 500 utvekslingsavtaler verden over, noe som bidrar til et internasjonalt studiemiljø.

Basketball i øverste liga 

For Jorunn var sosiale aktiviteter en viktig del av studiene ved Bishop’s. Universitetet har over 100 klubber og foreninger du kan delta på ved siden av studiene. Dette er en god måte å bli kjent med andre studenter på og oppleve noe nytt. Jorunn brukte mye av fritiden på å spille basket på skolelaget.  

— Vi spilte i den øverste ligaen i Canada og mot andre universiteter i Québec. Det innebar mye trening, og det var veldig gøy å få reise rundt i provinsen å se nye steder. Utenom trening og kamp, er Bishop’s kjent for å være en veldig sosial og festglad skole, så det ble noen turer til skolens bar og utested. Skolen arrangerer ofte festligheter for studentene i forbindelse med Halloween, St. Patrick’s Day og skolens årlige moteshow.  

Jorunn bodde nær skolen i en leilighetsbygning sammen med en venninne på basketlaget, og syntes det var veldig lett å finne et rimelig bosted i nærheten av universitet.

Muligheter for fremmedspråk

Jorunn er glad for å ha studert i akkurat Québec. 

— Selv om undervisningen er på engelsk, kan det å bo i en fransktalende provins gi deg gode muligheter til å lære fransk. Selv om du ikke studerer på fransk, kan du lære deg språket hvis du deltar i lokalmiljøet og prøver å bruke noen gloser i hverdagen.

Det er en bonus at du kan lære deg et fremmedspråk i tillegg til å få en god utdanning! 

— Jorunn Charlotte Matthiessen

Bro over brusende elv i skog om høsten
Park med mennesker og et tårn som stikker opp i bakgrunnen

Drømmer du om utlandet?

Finn ut mer om studier i Canada!