Undervisningen foregår for det meste på spansk, men det finnes en god del programmer med undervisning på engelsk. Businessfag, Arkitektur, Internasjonale Relasjoner, Tannlege, Veterinær, Sykepleie og Medisin er blant de utdanningene som finnes på engelsk. Lånekassen støtter inntil 12 måneder med språkkurs.

Utdanning i Spania 

Bachelorgraden heter Gradoog varer tre til fire år. KunGrado Oficialer godkjent for støtte av Lånekassen.Grado Propio er ikke støtteberettiget. Noen studier med betegnelse Título Superior Oficial kan være støtteberettiget men må dobbeltsjekkes med Lånekassen i hvert tilfelle. 

Doble grader (PCEO Grado) som går over fem år er vanlige i Spania og du kan fordype deg like mye i to fag. 

Mastergraden heterMásterog har en varighet på et til to år. Kun Máster Oficial er støtteberettiget av Lånekassen.  

Undervisningen i enkelte regioner foregår delvis på regionens eget språk. Barcelona for eksempel kan du forvente at lærerne underviser delvis på katalansk. 

Søknadsperiode avhenger av hvilken region du søker til, men er åpent som regel mellom midten av juni til begynnelsen av juli. Private universiteter har rullerende opptak. 

 

 

Hvor kan jeg studere?

For å finne frem til godkjente utdanninger i Spania kan du bruke denne søkemotoren til det spanske utdanningsdepartementet:

Med disse søkemotorene finner du frem til utdanninger med undervisning på engelsk:

Ta gjerne en titt på denne rankinglisten over spanske universiteter når du skal velge studier. 

Lær deg spansk i Spania!

Skal du begynne på en utdanning i Spania, men mangler spanskkunnskapene? Eller liker du bare språket så godt at du har lyst til å studere det? Mulighetene er mange - og du kan få støtte fra Lånekassen. 

Her kan du lese mer om mulighetene for å lære deg spansk i Spania

Opptak og søknadsprosess

Slik søker du på private universiteter 

De fleste norske studenter velger private universiteter i Spania til tross for høyere skolepenger på grunn av enklere søknadsprosess. Private universiteter har sine egne opptakskrav som du finner på skolens hjemmesider.  

 • Søk online eller ta kontakt med universitetet 
 • Ta skolens opptakstest (mange godtar også den amerikanske SAT testen
 • Du må ofte legge ved motivasjonsbrev, referanser og CV 
 • Intervju (enten på skolen eller via Skype) 
 • Betale for å reservere studieplass 

Slik søker du på offentlige universiteter 

Offentlige universiteter har ingen fagkrav, men det kreves veldig høyt karaktersnitt på enkelte utdanninger. Fag som medisin, tannlege og internasjonale relasjoner krever høyere snitt enn en norsk seks. Den eneste måten å forbedre karakteren på er gjennom tester i fag relaterte til studiene du søker, som for eksempel biologi og kjemi for medisinstudier. Testene heter «pruebas de competencia específica». Testene foregår på avansert spansk i Spania og vil derfor være vanskelige for mange norske studenter.   

Søker du på andre fag enn helsefag og internasjonale relasjoner har du gode sjanser for å komme inn på offentlige universiteter på grunn av den fordelaktige omregningen av ditt snitt til spansk.  

Finn ditt spanske karaktersnitt (heter nota de corte på spansk)

(regn ut snittet ditt)

Her kan du sjekke fjorårets snitt på alle utdanninger i Spania.

Få omregning av karaktersnittet ditt via UNED 

Når du søker på offentlige universiteter må du vise til ditt spanske karaktersnitt. UNED validerer vitnemålet ditt, regner ut ditt spanske snitt og lagrer den online slik at universitetene kan verifisere dine karakterer for opptak. Hvis du allerede har vitnemålet ditt kan du starte prosessen. Får du vitnemålet i slutten av juni kan det ettersendes, men du må starte prosessen med UNED før du søker på universitetene (preinscripción). 

 • Lag deg en bruker på UNEDassis og bruk passnummeret ditt under other ID number.  
 • Fyll ut skjema og klikk continue. Du vil få en e-post med en lenke for å verifisere din konto. Klikk på lenken og lag deg et passord. 
 • Logg deg inn på din UNED profil og fyll ut skjema. Velg språk og under Form Processing velg Individual processing.        
 • Velg at du har studert i Noruega og under Type of Studies velg Secondary studies in Anex I of the regulation.   
 • Under offer of accreditation services hakk av kun for Qualification for Admission to Spanish University.   
 • Gå til Online Payment og betal 105€. Få en kopi av kvitteringen. 

Send kopien av kvitteringen og de følgende dokumenter til UNED: 

 • Kopi av passet ditt 
 • Kopi av vitnemål med notarialbekreftelse.  
  (du trenger ikke å sende karakterutskrift fra 2. og 3.vgs. Kun vitnemålet på norsk eller engelsk, evt. spansk)  

Dokumentene sendes i posten til: 

UNEDasiss  
Calle Juan del Rosal, 14 (CIUDAD UNIVERSITARIA)  
28040 MADRID.  
España  

Når søknaden din er ferdig behandlet vil UNED publisere ditt spanske snitt under din profil. 

Her finnes en video som forklarer prosessen (på spansk).

Slik søker du - Preinscripción

Du søker på offentlige universiteter i søknadsperioden fra midten av juni til begynnelsen av juli (varierer avhengig av hvilken region universitetet tilhører). Dette steget heter «Preinscripción» på spansk og lenken til søknadsportalene er kun åpne i søknadsperioden. Her finner du lenker til alle regionale opptakskontorer i Spania. Merk at hvis du vil f.eks. søke universiteter både i Valencia, Barcelona og Madrid må du søke gjennom tre forskjellige portaler som har hver sine egne frister. Du kan søke flere studier i hver region.  

Når du gjennomfører søknaden blir du bedt om å opplyse om ditt spanske karaktersnitt eller Calificación de Admisión, som det heter på spansk. Skriv inn ditt spanske snitt. Universitetene vil sjekke snittet ditt på profilen din på UNED.

Matriculación

Noen dager etter søknadsfristen vil du få svar på om du har fått opptak. Dersom du ønsker studieplassen må du registrere deg hos universitetet innen få dager, dette heter Matriculación på spansk. Du må selv følge med på hvilke frister som gjelder.

Slik søker du på mastergrad 

Du trenger en bachelorgrad for å kunne søke mastergrad. Enkelte programmer setter spesifikke fagkrav til bachelorgraden og du må kontakte det aktuelle lærestedet i hvert enkelt tilfelle for informasjon om dette. 

Du søker direkte til universitetene, både offentlige og private. Søknadsfristene varierer fra mars til august, men som regel er søknadsfristene på de engelskspråklige studieprogrammene tidligere enn på de spanskspråklige, gjerne allerede i februar, med flere opptaksrunder. Søknadsskjema finnes på lærestedets nettsider og du blir ofte bedt om å sende: 

 • Vitnemål fra bachelor oversatt til spansk eller engelsk, avhengig av programmet. 
 • Motivasjonsbrev 
 • Anbefalingsbrev 

 

Søk gjennom en agent

Du kan også søke gjennom en norsk agent som samarbeider med enkelte studiesteder i Spania. Følgende agenter er etisk godkjente av ANSA.

Hva er en agent? Les mer på vår informasjonsside om agenter.

Søknadsportaler til offentlige universiteter

Offentlige universiteter i Spania åpner for søknader i juni og juli for studier med oppstart mot slutten av september.

I Spania er det regionale og ikke nasjonale opptak på studiestedene. Søknadsfristene varierer derfor fra region til region. Her er en oversikt over de mest populære regionene i Spania å studere i:

Madrid

Her kan du registrere deg og søke på offentlige universiteter i Madrid mellom 11. juni og 2. juli 2018. 

Barcelona

Her kan du registrere deg og søke på offentlige universiteter i Katalonia mellom 5. juni og 2. juli 2018. 

Valencia

Her kan du registrere deg og søke på offentlige universiteter i Valencia mellom 11. juni og 6. juli 2018. Linken aktiveres når søknadsperioden starter.

Andalucia

Her kan du registrere deg og søke på offentlige universiteter i Andalucia mellom 22. juni og 5. juli 2018. Linken aktiveres når søknadsperioden starter.

Merk deg at dette kun gjelder for de offentlige universitetene i Spania. Private universiteter har sine egne frister eller rullerende opptak. Til tross for at det ofte er fra åtte til ti ganger så dyrt ved de private universitene i Spania, er det her de fleste nordmenn studerer.

Finansiering

Offentlige universiteter koster mellom 1000€ og 2000€ per år. 

Private universiteter koster mellom 8000€ og 24000€ per år. 

Nyttige lenker

Velg Spansk er en informasjonsportal om det spanske språket og høyere utdanning i Spania.

Spansk Kultur er en portal for kultur, vitenskap og det spanske språket i Norge. Her finner du informasjon relatert til spansk film, gastronomi, visuell kunst og populærvitenskap.