Drømmen om Spania går i oppfyllelse

Etter mange år fikk jusstudenten Einar endelig oppleve å leve i den spanske kulturen. I Granada, ved foten av fjellkjeden Sierra Nevada, fikk han seg venner, en spennende studiehverdag og et par kultursjokk.

Utsikt over Granada, Spania

Einar Abrahamsen Gregersen

Studieland: Spania
By: Granada
Studiested: La Universidad de Granada 
Studium: Master i rettsvitenskap (utveksling) 

En drøm går i oppfyllelse

Einar hadde hatt lyst til å dra på utveksling helt siden har var 13 år. Etter flere utsettelser og deretter stengte grenser under pandemien, gikk drømmen i oppfyllelse. Endelig kunne han reise til Spania. 

— Det var et sterkt øyeblikk å gå av toget i Granada. Jeg så opp på de snødekte fjellene i Sierra Nevada og tenkte: «Endelig har drømmen min gått i oppfyllelse. Her skal jeg bo!» 

Det er ikke tilfeldig at valget falt på akkurat Granada.

— Jeg er veldig glad i tapas og den spanske kulturen, og jeg ville bli kjent med landet og praktisere mitt favorittspråk. Granada er en utrolig vakker og historisk by som er kjent for sitt gode, internasjonale studentmiljø. Den anses også som verdens tapashovedstad, selv om det er noe intern uenighet om dette i Spania.

Snødekte fjell bak en gammel by

Den perfekte studentboligen

Før han reiste var Einar veldig spent på om boligen i Granada ville være bra nok. 

— Heldigvis fant jeg til slutt en fantastisk studentbolig. Boligen lå i bydelen Cartuja i utkanten av sentrum. De lokale spanske studentene skjønte ikke hvorfor jeg valgte å bo så langt unna alt, men jeg synes ikke det tok så lang tid å gå til verken campus eller sentrum. 

Han hadde eget soverom og bad, og et kjøkken som han delte med én annen student. Studentboligen hadde vaskeri, treningssenter, lesesal, biljard og TV-spill, og en døgnåpen resepsjon man hvor man kunne få hjelp. Mandag til fredag spiste han vegetarmiddag sammen med andre spanjoler i spisesalen, og på grunn av dette ble han kjent med flere spanjoler. 

— Det finnes flere slike studentboliger i Granada. De er veldig praktiske og trygge å bo i, men ulempen er at det er litt dyrere enn å leie privat.

Norske og spanske kulturforskjeller

Som mange andre utenlandsstudenter kjente Einar noen ganger på kulturforskjeller. 

— En ting som overrasket meg, var at universitetet publiserte karakterene våre sammen med fullt navn sånn at alle kunne se dem. Jeg gispet høyt i klassen da jeg fant ut av det for første gang! Norske jusstudenter er jo generelt ekstremt opptatt av at ingen skal få vite om karakterene deres, selv når de gjør det bra, så det var et skikkelig kultursjokk. 

—  Jeg opplevde også en flau episode da den en spansk venn av meg skulle introdusere meg for noen av venninnene sine. Jeg hadde glemt at i Spania hilser menn og kvinner med luftkyss ved begge kinn, så da jentene nærmet seg meg ble jeg helt perpleks og skjønte ikke hva som var i ferd med å skje. Vennen min beklaget på vegne av meg og fortalte dem at jeg bare var fra en annen kultur og ikke mente å være uhøflig!

Trapp med slangeskulptur

Populært universitet med godt studiemiljø

Einar opplevde studiemiljøet som veldig godt. La Universidad de Granada er et veldig populært sted for Erasmus-studenter, og det var mange utenlandsstudenter der. Det var også mange studentforeninger å engasjere seg i, også for en utvekslingsstudent. 

— Jeg ble kjent med noen i klassen, men det var ikke alltid så lett å møtes i en hektisk hverdag. Dessuten er timeplanen i Spania spredt utover hele dagen, fra åtte om morgenen til ti på kvelden. Det kunne være vanskelig å invitere venner på middag, for de kunne fortsatt være i forelesning.

La Alhambra, Granada, Spania

Granada er kjent for det spektakulære og enorme mauriske palasset La Alhambra, Spanias mest besøkte attraksjon etter La Sagrada Familia i Barcelona. Dette var maurernes siste utpost før de i 1492 ble kastet ut av hæren til de katolske monarkene Isabella og Ferdinand. Byen har dermed blitt et symbol på det selvstendige og katolske Spania.

Ski eller strandliv? Granada har begge deler

For Einar var Granada perfekt, både i størrelse og aktivitetstilbud. 

— Byen er omtrent på størrelse med Bergen. Den er stor nok til at det er nok å finne på, samtidig som det faktisk er mulig å gå til fots overalt uten at en trenger å ta kollektivtransport. Granada er flott for den som liker å stå alpint. Det er faktisk kun 30 minutter med buss til et flott skiannlegg i Sierra Nevada. Og foretrekker du stranden, er den bare 45 minutter unna. 

Ved siden av studiene likte Einar å vandre rundt i byen og ta inn omgivelsene. 

— Granada er virkelig et godt sted for å være turist i egen by! Jeg er veldig glad for at jeg fikk besøkt et tidligere kloster, og karnevalet i Cádiz var også utrolig morsomt. Det anbefales på det sterkeste! Det var også fint å besøke hekselandsbyen Sopórtujar.

— Ikke bare drøm. Studer i utlandet!

Før reisen og i starten av oppholdet ble Einar overveldet av alt det administrative som skulle ordnes, blant annet registering på utenlandskontoret. 

— Jeg greide å snu dette til noe positivt ved at jeg klarte å bli flinkere til å gjøre slike prosesser raskere. Jeg føler at jeg også har blitt flinkere til å ha en mer just do it-holdning til ting og til å faktisk leve mer etter det, selv om det kan virke skummelt og krevende. 

— Under oppholdet stiftet jeg bekjentskap med den lokale poeten Lorca. Spesielt ett av diktene hans ble min favoritt. Han skriver: “Vendrán las iguanas vivas a morder a los hombres que no sueñan.” Det betyr “De levende iguanene kommer for å bite dem som ikke drømmer”. 

Jeg visste ikke på forhånd om jeg ville klare å få venner eller bestå alle fagene på utveksling, men alt gikk bra!

Jeg angrer i ettertid ikke et sekund på at jeg bare kastet meg ut i det! Derfor er mitt råd: Ikke bare drøm. Studer i utlandet! 

— Einar Abrahamsen Gregersen

Benk med utsikt over havet
Bygg i interessant arkitektur rager opp mot skyene

Drømmer du om utlandet?

Finn ut mer om studier i Spania!