By og fjellandskap i Afrika sett ovenfra

Studier i Sør-Afrika

Med elleve offisielle språk og mange folkegrupper er mangfoldet det som særpreger kulturen i Sør-Afrika. Du kan studere på både engelsk og afrikaans. Film og samfunnsfag er de mest populære fagene for norske studenter i Sør-Afrika, men også fag som sosialt arbeid og politikk er etterspurte fag.

Finn ditt drømmestudium i Sør-Afrika

Visste du at Sør-Afrika er et viktig økonomisk sentrum i Afrika og en av Norges viktigste samarbeidspartnere utenfor Europa? Landet er har en rik kultur og historie og huser flertallet av de best rangerte universitetene i Afrika.

Mange norske studenter har valgt å dra til Sør-Afrika for å oppleve en helt annen kultur mens de studerer. Noen drar på utveksling, mens andre velger å ta en hel grad. De fleste norske studentene er på Stellenbocsh eller Cape Town University.

Finn studier i Sør-Afrika

Det finnes ingen egen katalog med oversikt over alle utdanninger i Sør-Afrika. Vi anbefaler å gå inn på oversikten til hvert universitet for å finne studieprogram (se finn universiteter). Du kan også laste ned universitetsguiden under og lese om alle de 26 sørafrikanske universitetene (fom. side 22).

Opptakskrav

Bachelor

Master

Søkeprosess

Høstens webinarer

Hvis du ikke finner noen webinarer nedenfor, er det ingen aktive webinarer.

Hva koster det å studere i Sør-Afrika?

I likhet med andre engelskspråklige land må du betale skolepenger for å studere i Sør-Afrika. Vanligvis ligger skolepengene for et skoleår på mellom 5 000 og 10 000 dollar i året. Helsefaglige studier koster ofte rundt 11 000 dollar. MBA (Master of Business Administration) kan koste opp til 25 000 dollar. Study Abroad/utveksling koster rundt 4 000 – 5000 dollar per semester. 

$ 5 000 – 10 000

Offentlige skoler

$ 25 000

MBA

Hvor høye er levekostnadene?

For å få et estimat på hvor mye det koster å bo og leve Sør-Afrika, kan du bruke denne kalkulatoren for å sammenligne levekostnader i ulike byer.

Finansiering

For å få støtte fra Lånekassen må du som hovedregel ha Generell studiekompetanse og statsborgerskap.

Lånekassen gir kun støtte til studier som er offisielt godkjent. Når du har funnet en skole du vil studere ved, må du derfor sjekke om den er godkjent.

Ekstra stipend ved utveksling

Du kan få ekstra stipend til utvalgte land: Brasil, India, Kina, Japan, Sør-Afrika og Sør-Korea.

Dette er land som norske myndigheter satser på og ønsker å samarbeide med. Reiser du på utveksling til et av disse landene vil du få 2 675 kroner ekstra i måneden i tillegg til basislån og reisestøtte. Dette stipendet kan du få i inntil ti måneder. 

Studentvisum

Alle internasjonale studenter som skal studere i Sør-Afrika må ha et studentvisum. Så snart du har fått opptaksbevis fra et lærested bør du ta kontakt med den sørafrikanske ambassaden i Oslo. Det koster rundt 500 kroner å få utstedt studentvisum. Har du alle dokumenter i orden når du leverer visumsøknaden på ambassaden, tar det cirka 2 uker før du får visumet, men forbered deg likevel på at det kan være mangler i søknaden.

Følgende skal med i visumsøknaden

 • Pass (gyldig i minst 30 dager etter endt studieperiode)
 • Opptaksbevis og/eller avtale mellom norsk og sør-afrikansk skole om du skal på utveksling
 • Passbilde i farger
 • Bevis på at du har nok penger til oppholdet ditt i Sør-Afrika. Gjerne i form av kontoutskrift som viser sparepenger, støtteerklæring fra foreldre eller papirer på mottatt lån og stipend fra Lånekassen.
 • Bevis på innkvartering (f.eks hotell eller bolig)
 • Lokal helseforsikring, eksempelvis fra Momentum Health. Vi anbefaler også at du har en studentforsikring i tillegg. Om du skal bli i under 90 dager er det nok med norsk helseforsikring.
 • Attest på tidligere eller nåværende giftemål
 • Radiologisk rapport (gjelder ikke for opphold under 90 dager)
 • Medisinsk rapport (gjelder ikke for opphold under 90 dager)
 • Politiattest (gjelder ikke for opphold under 90 dager)
 • Flybilletter
 • 455 kroner for betaling av studentvisum
 • Om du ønsker å få tilsendt passet må du legge ved en frankert selvadressert og konvolutt. Dette koster mellom 185 og 235 kr

Dersom du ikke har returbillett fra Sør-Afrika tilbake til Norge, må du også betale et depositum på rundt 7000 kroner til ambassaden.

Pass godt på kvitteringen da du får pengene tilbake når du kommer hjem til Norge igjen.

Fant du ikke det du lette etter?

Da kan du ta kontakt med oss i Forum eller avtale en en-til-en veiledning med en studieveileder. Du kan også melde deg på webinar.

Mann står på klippe og ser ned mot bylandskap

Jeg har kommet inn på en skole i Sør-Afrika — hva nå?

Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.