Studier i Australia
I Australia kan du velge mellom 40 universiteter av høy kvalitet. Australske læresteder har rullerende opptak. Du søker direkte til skolen eller gjennom en norsk agent som samarbeider med australske universiteter.
-
Finn bachelor og master
-
Opptakskrav
-
Søkeprosess
-
Hvor mye koster det?
-
Finansiering
-
Bli med på webinar!
Finn ditt drømmestudium i Australia
Australia er et populært studieland blant norske studenter. Australske universiteter holder høy standard og har et bredt fagtilbud. Australia er delt opp i seks delstater og to territorier. De fleste norske studentene studerer i Queensland, New South Wales og Victoria.
Studier i Australia er delt inn i undergraduate (bachelor) og postgraduate (graduate certificate/diploma, master og doktorgrad). De fleste australske universiteter opererer med to eller tre semestre per skoleår. Merk at noen studier kun tar opp studenter første semester, så forhør deg alltid med universitetet når ditt program har oppstart.
Finn studier i Australia
Et utvalg studier i Australia
Dette er bare et utvalg av studier, det finnes mange spennende muligheter i Australia.
Bachelorgrad (undergraduate)
En bachelorgrad i Australia går som regel over tre til fire år (nivå 7 AQF).
De fleste australske universiteter tilbyr også en fireårig bachelorgrad kalt «Bachelor Honours» (nivå 8 AQF). Disse programmene er ofte mer krevende enn en vanlig treårig bachelorgrad, og har som regel høyere opptakskrav.
Mastergrad
Etter du har fullført en treårig bachelorgrad, er det også mulig å bygge på graden med en ettårig «honours degree». Dette er en ekstra fordypning innen ditt fagfelt, og innebærer som regel en større oppgave. Du søker deg til honours-programmet etter du har fullført bacheloren.
Graduate Diploma
Graduate Diploma/Certificate er programmer som vanligvis over et semester eller ett år. Merk at Graduate Diploma/Certificate ikke gir deg en mastertittel, men kan i mange tilfeller inngå som det første året av en toårig mastergrad.
Mastergradene (Master’s degree) (nivå 9 i AQF) har en varighet på ett til to år. Det finnes tre typer mastergrader: «Masters by Coursework», «Masters by Research» og «Master Extension». I utgangspunktet likestilles graden med en norsk master. HK-dir, norsk godkjenningsnemda for utenlandsk utdanning, tar likevel forbehold om at det tas en individuell vurdering av dokumentasjonen for å vurdere omfanget av disse mastergradene.
En Coursework-master består vanligvis av fagundervisning med forelesninger og workshops, oppgaveinnlevering og eksamener. Mange coursework-mastere vil innebære en større oppgave, men i noen tilfeller er det valgfritt.
En research-master en forskningsbasert master, som omfatter en større akademisk oppgave. Du vil jobbe under oppsyn av en veileder, som du vil møte med regelmessig. Du vil i løpet av masteren som regel delta på gjesteforelesninger, seminarer og konferanser.
Australske universiteter har semesterstart enten 2 eller 3 ganger i året.
- Semester 1 – feb/mars
- Semester 2 – juli
- Semester 3 – november
Dra på utveksling!
Visste du at du kan reise på utveksling til utlandet ett semester eller ett år mens du studerer ved et norsk studiested?
Et utvekslingsopphold er en fantastisk mulighet til å oppleve en annen kultur og lære språk. Du kan reise med eller uten utvekslingsavtale.
Opptakskrav
Bachelor
Australske universiteter vurderer norske søkere basert på karaktersnitt. Mange skoler har veiledende poenggrenser for norske søkere, som du kan finne på universitetenes hjemmesider.
Her kan du se et eksempel på veiledende poenggrense for opptak til undergraduate-programmer ved University of Melbourne.
Til noen utdanninger vil det også være spesifikke fagkrav, eller krav om audition, intervju eller portefølje. På lærestedets hjemmeside vil du finne informasjon om opptakskrav for studiet. Dersom du søker gjennom agent, kan du høre med agenten.
Universitetene krever som regel å få dokumentert engelsknivået ditt. Det gjør du ved å ta en engelsktest. De vanligste er TOEFL eller IELTS.
For opptak til bachelor godtar mange læresteder karakter 4 eller bedre fra engelsk VG1, som et alternativ til språktest. Dette vil fremkomme av universitets nettside, under «English language proficiency requirements». Se etter «international equivalent» eller tilsvarende.
Dersom du søker gjennom en norsk agent vil du som regel slippe språktest.
Merk likevel at engelsk fra videregående som regel bare vil være gyldig i et visst antall år etter du gikk ut fra videregående.
Master
Du må ha fullført en bachelorgrad for å kunne søke en mastergrad. Til de fleste mastergradsprogrammer er det ikke en forutsetning at du har tatt bachelorgrad innen samme fagretning, men det kan finnes krav til bestemte fag du må ha hatt i fagkretsen for å få opptak til studiet.
Opptakskravene til mastergraden er lik søknadsprosessen for bachelorgrad, men det er andre opptakstester for opptak til master.
Generelt sett må du ha karaktersnitt C eller bedre fra din bachelor, for å bli vurdert. Det kan være krav om at du har en bachelor innen samme fagfelt, men til noen mastergrader er det mulig søke selv om du har gått en annen studieretning.
For opptak til enkelte mastergrader, kreves det at du har relevant arbeidserfaring og i noen tilfeller kreves det at du har en «honours degree».
Universitetene krever som regel å få dokumentert engelsknivået ditt. Det gjør du ved å ta en engelsktest, enten TOEFL eller IELTS.
Dersom du søker gjennom en norsk agent vil du som regel slippe språktest.
Søkeprosess
Søknadsfrister varierer fra skole til skole.
Australske universiteter har semesterstart enten 2 eller 3 ganger i året.
- Semester 1 – feb/mars
- Semester 2 – juli
- Tresemestermodell: Semester 3 – november
Anbefalte søknadsfrister
- midten av november for oppstart i semesterstart februar/mars
- midten av april for oppstart i juli/august
- september og utover for november-start
Mange læresteder har rullerende opptak, som betyr at det ofte er mulig å søke tett opp mot studiestart, så fremt det er ledige studieplasser. Dette betyr også at om du søker på et populært studie burde du søke så tidlig som mulig.
Det anbefales å søke så tidlig som mulig, slik at du har god tid til å ordne alt det praktiske som visum, Lånekassen og organisering av reisen.
De fleste læresteder ønsker at du søker direkte til skolen via lærestedets egen onlinesøknad som du finner på skolens nettside. Du vil finne søknaden under Admission eller How to apply.
Du kan bruke søkemotorene Study in Australia eller CRICOS for å finne ut hvilke studieprogrammer som tilbys ved de ulike lærestedene.
«Group of Eight» (Go8), er et samarbeid mellom de åtte fremste forskningsuniversitetene i Australia. Skolene ranker høyt både på australske og internasjonale rankinger, og regnes som de ledende universitetene i Australia.
Du søker direkte til lærestedet eller gjennom en norsk agent.
Søknaden finner du på lærestedets hjemmesider. De fleste australske universiteter har en ikke-refunderbar søknadsavgift på mellom 50-100 AUD.
Legg ved eller ettersend attesterte kopier av vitnemål oversatt til engelsk, resultater fra språktest og kopi av pass. Til enkelte utdanninger må du også sende CV, arbeidsprøver, portefølje og lignende.
Dersom du søker deg til et australsk universitet samme år som du fullfører videregående, vil skolen som regel godta at du ettersender vitnemålet så fremt du oppgir dette i søknaden.
En agent samarbeider med utenlandske universiteter for å rekruttere norske studenter. Har du funnet et utenlandsk studiested du ønsker å søke deg til? Da kan du undersøke om studiestedet samarbeider med en agent for å få hjelp til søknadsprosessen. Dersom agenten er godkjent av ANSA, vet du at hjelpen du får er kvalitetssikret og til å stole på.
Blant lærerstedene til agentene vil du blant annet finne de seks universitetene som står på Lånekassens utvidet stipend-liste for toppskoler:
- Australian National University
- Monash University
- University of New South Wales (UNSW)
- University of Melbourne
- University of Queensland
- University of Sydney
Disse agentene samarbeider med skoler i Australia:
Webinarer
Hvis du ikke finner noen nedenfor, er det ingen aktive webinarer.
Finansiering
På Lånekassens sider om utdanning i utlandet kan du se hva du kan få i stipend og lån. For å få støtte fra Lånekassen må du som hovedregel være norsk statsborger og ha generell studiekompetanse.
Lånekassen gir kun støtte til studier som er offisielt godkjent. Når du har funnet en skole du vil studere ved, må du derfor sjekke om den er godkjent.
I tillegg til finansiering fra Lånekassen finnes det også ulike stipend det går an å søke på.
Merk at du kan søke om støtte fra Lånekassen først etter du har mottat «Confirmation of Enrollment (CoE)» fra lærestedet ditt.
Seks Go8-universiteter ligger på Lånekassens utvidet stipendliste. Som student på en av disse skolene, kvalifiserer du for et ekstra stipend fra Lånekassen for å betale skolepenger.
- Australian National University
- Monash University
- University of New South Wales (UNSW)
- University of Melbourne
- University of Queensland
- University of Sydney
Hva koster det å studere i Australia?
Kostnader vil variere mellom lærestedene og programmene. De rimeligste lærestedene koster fra ca 20 000 AUD i året, men mange ligger på rundt 30-35 000 AUD i året. Det anbefales å undersøke hvilke stipender som finnes for internasjonale studenter ved ditt lærested.
Nærmere informasjon om skolepenger og tilgjengelige stipender finner du på universitetenes hjemmeside.
Hvor høye er levekostnadene?
For å få et estimat på hvor mye det koster å bo og leve Australia, kan du bruke denne kalkulatoren for å sammenligne levekostnader i ulike byer.
Studentvisum
Les mer om hvordan du søker visum til Australia her
Fant du ikke det du lette etter?
Da kan du ta kontakt med oss i Forum, se ofte stilte spørsmål eller lese om praktisk informasjon om studier i utlandet
Jeg har kommet inn på en skole i Australia — hva nå?
Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.