Fotostudier
Å studere foto i utlandet åpner en verden av muligheter som strekker seg langt utover det tekniske. Det er en reise der du får utforske nye stilarter, dykke ned i ulike kulturer, og utfordre ditt eget perspektiv på verden. Det handler ikke bare om å lære å bruke et kamera, men om å se verden gjennom et nytt objektiv – både bokstavelig og metaforisk.
Om fotostudier
Drømmer du om å bli fotograf eller fotojournalist? Ute i den store verden finner du en rekke studieretninger som kan passe nettopp din interesse. Du kan velge mellom spesialiserte fotoutdannelser som dykker dypt ned i teknikk og kunst, eller bredere medieutdanninger hvor foto er ett av flere kreative verktøy. Uansett hvilken vei du velger, gir studier i utlandet deg en unik mulighet til å skape en utdannelse som reflekterer dine personlige ambisjoner og interesser.
I Norge finnes det 1-2 årige fagskolegrader innen foto, men også muligheter på universitets og høyskolenivå. Variasjonen som er i Norge gjenspeiler også variasjonene i utlandet. Det vil være mulig å finne studieprogrammer hvor du kan spesialisere deg innen et spesifikt område eller ta en mer generell mediautdanning.
Fotografi som bransje er utrolig allsidig og spennende! Den omfatter alt fra reklame og fashion til fine art og moderne kunst, og spiller en viktig rolle i multimedia og visuell kommunikasjon. Uansett hvilken retning du velger, er det mange muligheter for å skape noe unikt og betydningsfullt.
Som fotograf er din hovedoppgave å fange øyeblikk som gir mening for kundene dine, enten de er privatpersoner, bedrifter eller institusjoner. God kommunikasjon er nøkkelen – det handler om å lytte, forstå kundens visjon, og bruke din kunnskap om bildekommunikasjon til å skape bilder som treffer. Med evnen til å tilpasse stil og teknikk leverer du visuelle uttrykk som både møter og overgår forventningene. Din rolle er å være broen mellom kundens idé og det endelige resultatet, og å skape bilder som inspirerer og gjør inntrykk.
Les mer på utdanning.no
Hvor kan jeg studere foto?
Du kan studere foto over hele verden. Trykk på «landsider» under og finn mer info om søknadsprosess og frister i mange ulike land eller se vårt utvalg av land under.
Dersom du skal studere utenfor Norden gir Lånekassen kun støtte til utdanning på minst bachelornivå. I Norden kan Lånekassen gi støtte til yrkesfaglig og praktisk fotografutdannelse.
Om du lærer deg et annet språk åpner mulighetene seg for flere europeiske land med billig offentlig utdanning. Du kan få støtte fra Lånekassen til å ta språkkurs i forkant av utdanningen.
Mange studerer i Storbritannia, Australia og USA, men det er høye skolepenger.
Ved en del private skoler i europeiske land er det også mulig å finne fotoutdanninger på engelsk.
Opptakskrav varierer veldig mellom ulike land og skoler, men noen krever opptaksprøve.
For informasjon om opptakskrav og søknadsprosess i ulike land, se våre ulike landsider og skolenes nettsider.
Utvalgte land
I Danmark kan du velge mellom korte og lengre utdanninger innen foto ved ulike type læresteder. Utdanningene tilbys på videregående og på bachelor -og masternivå.
Du finner frem til din utdanning via søkemotoren Ug.dk.
Fotografutdanningen
Denne utdanningen tilbys ved:
- NEXT uddannelse København
- Media College Denmark
Utdanningen er en erhvervsuddannelse (EUD), altså en arbeidsutdannelse, og varer i 4 og et halvt år. Utdannelsen er oppdelt i et grunnforløp og et hovedforløp. Grunnforløpet varer normalt 20 uker på en teknisk skole, men kan forlenges opp til 60 uker. På hovedforløpet er det 4 skoleperioder på 15, 10, 10 og 5 uker. Resten av tiden er du i praksis. Der er adgangsbegrensning til fotografutdannelsen. De søkerne som har en utdannelse før hovedforløpets start, kan fortsette. Det betyr at du må finne en praksisplass før du kan gå videre.
Fotojournalist
Denne utdanningen tilbys ved:
Utdannelsen varer 4 år. Utdannelsen består av 18 måneders undervisning på skolen, 18 måneder i praksis og til slutt 12 måneder på skolen igjen. Det er ingen spesielle opptakskrav. Du må derimot bestå en opptaksprøve som forutsetter at du har grundig kjennskap samfunnsmessige forhold og utviklingstrekk både kulturelt, sosialt, økonomisk og politisk. Du må også ha elementær kjennskap til bilderedigering og komposisjon. Dessuten bør du kunne betjene ulike kameraer.
Du kan studere fotografi på både bachelor- og masternivå i Sverige.
Du kan studere det som eget kunstnerisk fag (konstnärligt kandidat- og/eller masterprogram i fotografi), som en del av en grad innen for eksempel visuell kommunikation, eller du kan studere bildjournalistik om du ønsker å bli fotojournalist.
Göteborg universitet er eksempel på lærested med fotografiutdanning. Det er gratis å studere ved offentlig utdanning i Sverige. Undervisning går vanligvis på svensk.
Finne fag og lærested
Bruk søkemotoren www.studera.nu for å finne frem til fag og lærested. Hak av for kurs om du vil ta enkeltemner, og program om du vil ta kandidat (bachelor) eller master.
Opptakskrav
Du finner opptakskrav på lærestedets hjemmeside under behörighet/behörighet og urval. Til kreative og utøvende utdanninger vurderes gjerne studenter ut fra arbeidsprøver og eventuelt intervju. Til mastergrader skal du i tillegg ha en relevant bachelorgrad innen samme fagkrets.
Det finnes mange ulike studieretninger innenfor foto i Storbritannia, blant annet photographic communication, fashion photography, advertising photography, editorial photography og photojournalism. Du kan også kombinere fotoutdanning med andre fag, for eksempel sosialantropologi.
På UCAS kan du finne bachelor- og mastergrader.
Du kan lese mer om studier og yrket på The Association of Photographers hjemmeside.
Ettårige eller toårige utdanninger (Fdg eller HND) vil ikke bli støttet av Lånekassen.
I Spania tilbys fotoutdanning først og fremst ved spesialiserte skoler, og det er kun ett universitet som tilbyr en bachelorgrad i foto. Vær oppmerksom på at Lånekassen kun støtter skoler som er på høyskole- eller universitetsnivå, og som tilbyr en Grado eller Máster «Oficial». Ett eksempel på en bachelorgrad er ved Universidad Rey Juan Carlos i Madrid, med undervisningsspråk på spansk.
Dersom du skal finne andre bachelor- og mastergrader må du sjekke ut ANSA sin nettside om studier i i Spania for å finne riktig fremgangsmåte til godkjente programmer.
I USA kan du studere foto på både bachelor- og masternivå.
Oppbygging av studiet
Fotoutdanningen i USA finnes som en fireårig Bachelor of Arts (B.A.) og Bachelor of Fine Arts in photography (BFA), og som en toårig Master of Arts (M.A.) og Master of Fine Arts in photography (MFA). Foto finnes også som en toårig Associate Degree.
Vanlige fag på bachelornivå:
- Black-and-white photography
- Color photography
- Digital photography
- Dark room photography
- History of photography
- Lighting techniques
- Materials and processes
- Photojournalism
- Two-dimensional design
Søkemotorer
Bachelor:
Master:
National Association of Schools of Art & Design (NASAD) akkrediterer lærersteder i USA som tilbyr utdanninger innen kunst og design. Det kan være lurt å velge et lærested som er godkjent av NASAD, da dette kan ses på som et kvalitetsstempel.
Godkjenning
Du trenger ingen formell godkjenning av utdanningen din når du kommer hjem, det er opp til arbeidsgiver å vurdere bakgrunnen din når du søker jobb. Søker du master i Norge, er det den norske høgskolen eller universitetet som vurderer studiene dine på bachelornivå.
Finansiering
For at du skal få støtte fra Lånekassen til utdanning innen foto utenfor Norden, må utdanningen kunne regnes som høyere utdanning, utdanningen må være offisielt godkjent i utdanningslandet og tas på fulltid. Det kan være lurt å søke forhåndsvurdering fra Lånekassen dersom du er i tvil om utdanningen er godkjent for støtte.
Ja! Dersom du studerer i Norden har du mulighet til å studere foto på VGS, folkehøyskoler (i noen land) og ved fagskoler.
På Lånekassens sider om utdanning i norden kan du se hva du kan få i stipend og lån. For å få støtte fra Lånekassen må du som hovedregel være norsk statsborger og ha generell studiekompetanse.
Lånekassen gir kun støtte til studier som er offisielt godkjent. Når du har funnet en skole du vil studere ved, må du derfor sjekke om den er godkjent.
Vi har samlet en oversikt over mange stipender for utenlandsstudenter:
Jobbmuligheter
Som fotograf har du mange spennende muligheter! Du kan for eksempel jobbe i et fotostudio som portrettfotograf, eller kanskje i reklamebransjen, for magasiner og aviser. Du kan også finne veien til museer, sykehus, universiteter eller kommunikasjonsavdelinger i både offentlige og private virksomheter. Noen velger å følge drømmen som uavhengige kunstfotografer.
De fleste fotografer er frilansere, og det gir friheten til å styre sin egen arbeidsdag og velge prosjekter som inspirerer.
Som fotograf må du være kreativ og skapende. Du må ha evnen til å jobbe selvstendig. Du må også kunne samarbeide godt både med mennesker du fotograferer og med kunder.
— utdanning.no
Ofte stilte spørsmål
Har du startet studiene (minimum ett år), men ønsker å bytte til en annen skole? Da kan du kontakte aktuelle læresteder, og forhøre deg om de har ledige studieplasser. Vanligvis krever skolen at du har hatt omtrent de samme fagene i tilsvarende tidsrom.
På disse nettstedene finner du gode tips og verktøy til å velge utdanning:
- Du finner et stort utvalg av gode og anerkjente skoler i utlandet.
- I utlandet kan du finne spennende kombinasjoner av fag som du ikke vil finne her hjemme.
- Det kan være lettere å få opptak til skoler som er høyere ranket enn i Norge.
- Du får internasjonal erfaring, – gull verdt både i arbeidslivet og i livet ellers.
- Ved å flytte til utlandet får du faglig og personlig vekst.
- Du får lære et språk flytende!
- Du får bli kjent med en helt ny kultur – og får ta del i den i hverdagslivet.
- Du får et nettverk utenfor Norge – kanskje i hele verden?
- Du får en spennende og interessant CV – du skiller deg ut for resten av livet.
- Du kan bli med i ANSA og delta på de morsomme arrangementene de har rundt om i verden – du kan få verv og ta del i spennende prosjekter, jobbe politisk og bedre situasjonen for norske studenter i utlandet!
- Velg skolen med de høyeste opptakskravene der du kan komme inn.
- I hvilken by vil du trives best? Det er viktig at du trives der du skal bo under utdanningen.
Du vil få jobb raskere ved å skaffe deg arbeidserfaring i Norge under studiene. Samtidig er det verdt å sjekke med norske fotografer hvilke studiesteder de studerte ved for å finne ut hvilke som er mest populære og anerkjent som utdanning med høy kvalitet.
- Motivasjon
- God studieteknikk og gode arbeidsvaner
- God psykisk og fysisk helse
Ønsker du hjelp?
ANSA hjelper deg med å forstå søkeprosessen!