Hjem / Artikler /

10 steg til drømmestudiene

Drømmer du om å studere i utlandet? Her får du våre ti beste tips som hjelper deg med å gjøre drømmen til virkelighet!

| Sist oppdatert: | Forfatter: Ingeborg
Ung kvinne i en bygate med biler og høye bygninger

1. Velg studieland

Vil du studere i utlandet, kan du reise hvor du vil i hele verden! Det er fantastisk, men det å ha så mange alternativer kan også oppleves forvirrende. Derfor er det lurt å skaffe seg litt oversikt.

Vårt tips er å først finne ut hva du er interessert i, og deretter hvor du vil studere det.

Vil du reise til et ANSA-land?

Det kan hende at du vil reise til et sted hvor du kan få deg et norsk nettverk. Da kan du reise til ett av de mange ANSA-landene! I disse landene har norske utenlandsstudenter dannet lands- eller regionsstyrer, slik at de kan holde arrangementer for ANSA-medlemmene i området.

Husk at det også kan finnes norske studenter i land som ikke regnes som ANSA-land.

Les om andres erfaringer

Hvis du vil vite mer om hvordan det er å studere i utlandet, bør du lese våre studenthistorier. Mange ANSA-medlemmer har skrevet ned sine erfaringer, og vi samler hele tiden inn nye historier! Du kan også kontakte et av våre lands- eller regionsstyrer eller lokallag og snakke med noen som studerer i utlandet akkurat nå.

Bestem deg for om du vil lære et nytt språk

Ingenting er morsommere enn å lære en ny kultur å kjenne – og den beste måten å gjøre det på er gjennom å lære språket! Lånekassen gir deg støtte til å ta språkkurs i inntil ett år til alle språk unntatt engelsk, svensk og dansk.

2. Finn riktig studiested for deg

Etter du har bestemt deg for hvilket land du ønsker å dra til, er det på tide å finne aktuelle studiesteder.

Bruk en god søkemotor

Google er god til mye, men når du skal finne studiesteder bør du bruke landets egne utdanningssøkemotorer. Nedenfor finner du søkemotorer for de mest populære studielandene, og du finner flere inne på beskrivelsen av hvert enkelt land.

Populære utdanningssøkemotorer

Vil du se hvilke studiesteder Lånekassen gitt støtte til de siste tre årene?

Les også:

Ung mann med kamera rettet mot fotografen

6 tips til å velge studiested

Det er lett å bli overveldet av mulighetene når du først har bestemt deg for å studere i utlandet. Her får du seks tips som kan hjelpe deg med å velge studiested.

Les mer

3. Undersøk opptakskravene

Det er viktig å finne ut hva som kreves for å komme inn på ditt drømmestudium.

Ofte er minstekravet for opptak til høyere utdanning i utlandet generell studiekompetanse. En del studier har også krav om at du har bestemte fag, relevant praksis, språktester eller opptakstester.

Merk: I de fleste land gjøres det en helhetsvurdering av søkeren, og det er ikke bare karaktersnittet som teller! Tilleggspoeng og realfagspoeng teller ikke i utlandet.

Finn informasjon om opptakskrav

  • ANSAs fagsider
  • Utdanningssøkemotorene i studielandet
  • Studiestedets egne nettsider (finnes gjerne under entry requirements eller admission)
  • Finner du ikke svar? Send en e-post til det internasjonale kontoret ved studiestedet!

4. Finn ut hvordan du søker

De fleste studiesteder i utlandet krever at du søker direkte til dem. På beskrivelsene av hvert studieland finner du informasjon om generelle opptakskrav i landet.

Få hjelp av en agent for studiestedet

Noen studiesteder har agenter i Norge som kan hjelpe deg med søknadsprosessen. Dersom du velger en ANSA-godkjent agent, kan du være trygg på at de oppfyller ANSAs etiske retningslinjer.

5. Pass på at du rekker søknadsfristen!

Det er selvsagt, men likevel så fort gjort å glemme! Studiesteder i utlandet har andre frister enn vi har i Norge. I USA må du for eksempel begynne søknadsprosessen et helt år i forveien!

6. Sjekk at studiet godkjennes i Norge

Noen yrker krever godkjenning i Norge for at en skal kunne utføre arbeidet. Eksempler på yrker som krever autorisasjon eller godkjenning er advokat, lege, psykolog og veterinær.

Hvis du skal studere helsefag trenger du autorisasjon når du kommer hjem for å få lov til å jobbe med pasienter. Informasjon om hvilke helsefaglige yrker som trenger autorisasjon finner du hos Helsedirektoratet.

Du finner mer informasjon om lovregulerte yrker og hvilke kontorer som godkjenner dem hos Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.

Eksempler på utdanninger som ikke krever godkjenning

Økonomiske fag, samfunnsvitenskapelige fag, realfag, humanistiske fag og mange ingeniørfag.

7. Sjekk om du får støtte fra Lånekassen

Når du har mottatt opptaksbrevet fra studiestedet du skal gå på, kan du søke om støtte fra Lånekassen. Du kan få lån og stipend både til å bo og leve, samt til skolepenger.

8. Send inn søknaden!

Dette kan du bli bedt om å inkludere i søknaden:

  • Oversatt vitnemål 
  • Motivasjonsbrev
  • Anbefalingsbrev
  • Språktest 
  • Opptakstest
  • Arbeidsprøver (f.eks. kunstfag)

9. Finn informasjon om visum, helse og forsikring

Visum

Du kan først søke om visum når du har fått opptaksbrev fra universitetet.

Helse

Nordmenn som får støtte fra Lånekassen blir automatisk innmeldt i folketrygden. Får du ikke støtte fra Lånekassen, kan du søke om frivillig medlemskap. Mer informasjon om Folketrygden finner du på Nav.no.

Forsikring

Selv om du er medlem av Folketrygden anbefaler NAV at du tegner en studentforsikring mens du studerer i utlandet.

ANSA studentforsikring er en skreddersydd forsikring for deg som er utenlandsstudent!

10. Bli medlem av ANSA!

Alle som skal studere eller ta praksis i utlandet kan bli medlem av ANSA. Vi har medlemmer fra videregående og opp til doktorgradsnivå i mer enn 90 forskjellige land!

ANSA har vært der for utenlandsstudentene helt siden 1956. Takket være ANSAs politiske innsats regnes finansieringsordningene for norske utenlandsstudenter blant de mest sjenerøse i verden.

Du kan føle deg trygg på at ANSA er der for deg hvis noe skulle skje med deg mens du befinner deg i utlandet. Vår sosialrådgiver kan kontaktes både på e-post og telefon, og vi har dessuten en beredskapsplan ved for eksempel ulykker eller naturkatastrofer.

ANSA jobber for at du skal ha en trygg og morsom tid i utlandet. Hvert år arrangeres det ca. 450 arrangementer over hele verden i ANSA-regi. Det er alt fra 17. mai-feiring, quiz og semesterfester til ulike faglige aktivitet av ulik art, og du er selvfølgelig hjertelig velkommen til å delta!

Ung mann sitter ved et skrivebord med flere PC-er

Ønsker du hjelp?

ANSA hjelper deg med å forstå søkeprosessen!