Studier i Australia

Australia har over 40 læresteder for høyere utdanning og tar hvert år imot mange norske studenter.

Publisert: 28.07.2014 - Oppdatert: 30.05.2017

Utdanning i Australia

Studier i Australia er svært populært blant internasjonale studenter. Australske universiteter holder høy standard og har et bredt fagtilbud. Universitetene har mange tilbud innenfor internasjonale studier, politikk og økonomi, og er ansett for å være ledende innenfor maritim vitenskap og undervisning i energi og miljø. 

Bachelor

En bachelorgrad i Australia kalles for undergraduate degree. Det finnes både tre- og fireårige bachelorgrader. Det er svært vanlig at studenter i Australia kombinerer to bachelorgrader ved å ta en double degree eller combined degree

Honours

Etter en fullført treårig bachelor kan du bygge på graden med et honours-år, som ofte innebærer en større oppgave og ytterligere fordypning i faget. Vanligvis søker du separat til honours-året etter at du har fullført tre år. De fleste lærestedene har høye akademiske opptakskrav til dette året. Skal du søke deg videre til en mastergrad i Australia, krever mange læresteder at du har en honours for å kunne kvalifisere til opptak.

Bondi beach.

Bondi beach. (Foto: Ragnhild Utne)

Master

Mastergradene er enten ett- eller toårige, avhengig av fagretning, type undervisning eller mengden selvstendig forskning og hovedoppgave.

Det finnes to typer mastergrader: Research Master (M. Phil) og Masters Coursework. En research master er en forskningsrettet master, og omfatter en større masteroppgave enn en masters coursework-grad. Sistnevnte har en litt mer teoretisk vinkling og ligner mer på de mastergradene vi har i Norge.

Graduate Diploma og Certificate er utdanninger på postgraduate-nivå som ikke gir deg en mastertittel. Et ettårig Graduate Diploma kan være det første året av en toårig mastergrad.

Morgensurfing.

Morgensurfing. (Foto: Ragnhild Utne)

Studieåret i Australia

Studieåret i Australia er vanligvis delt i to. Første semester starter som regel i februar/mars, etter den australske sommerferien, og avsluttes i juni/juli. Etter en kort vinterferie i juli er det klart for andre semester. Dette semesteret strekker seg fra midten av juli til slutten av november.

Du kan stort sett begynne begge semestrene, men for sikkerhets skyld bør du dobbeltsjekke dette med det aktuelle lærestedet at akkurat din utdanning har oppstart i juli. 

Hvor kan jeg studere?

Du kan bruke en av søkemotorene Study in Australia eller CRICOS for å finne ut hvilke bachelorgrader som tilbys ved de ulike lærestedene.

Group of Eight

«Group of Eight» (Go8), er et samarbeid mellom de åtte fremste forskningsuniversitetene i Australia. Go8-universitetene ranker høyt internasjonalt, på verdensrankinger som Times Higher Education World Rankings (THES) og QS World University Rankings (QS). Flere av universitetene samarbeider med norske agenter, som kan tilby veiledning og hjelp med søknadsprosessen. Du kan lese mer om Group of Eight HER.

Go8-universitetene:

Opptakskrav

Opptakskrav kan variere mellom ulike universiteter og programmer, og du bør alltid undersøke dette direkte på lærestedets hjemmesider. Mange australske universiteter har veiledende poenggrenser for norske søkere som du kan finne på universitetenes nettsider.

For å være kvalifisert for opptak i Australia må du ha generell studiekompetanse for opptak til bachelor og en bachelorgrad for opptak til master. Det er mulig å ta en mastergrad i et annet fagfelt enn det du har bachelorgrad i. 

Mange læresteder krever bare at du sender inn norsk vitnemål, og gjør en helhetsvurdering av søknaden din utover dette.

Engelsktest

Det er veldig vanlig å kreve en språktest som IELTS eller TOEFL. Dersom du søker gjennom en norsk agent vil du ofte kunne slippe engelsktest.

Slik søker du

Du søker direkte til lærestedet eller gjennom en agent. 

Søknaden finner du på lærestedets hjemmesider. Legg ved eller ettersend attesterte kopier av vitnemål oversatt til engelsk. Noen skoler ønsker også at du sender CV, anbefalingsbrev, motivasjonsbrev og eventuelle arbeidsprøver. I tillegg kan du bli bedt om å legge ved kopi av pass og passfoto.

Enkelte skoler tar et gebyr for å behandle søknaden din. Gebyret refunderes ikke. 

Emuer i Australia.

Emuer. (Foto: Ragnhild Utne)

Søke gjennom en agent

Flere norske agenter samarbeider med australske læresteder og kan hjelpe deg med søknadsprosessen.

Hva er en agent? Les mer på vår informasjonsside om agenter.

Søknadsfrist

Søknadsfristen for opptak til australske universiteter varierer, men vi anbefaler deg å komme i gang med prosessen fem til seks måneder før studiestart i enten februar eller i juli. Universitetene har rullerende opptak, og det lønner seg å søke tidlig. Da har du tilstrekkelig med tid til å ordne visum, lånekassen og organisere reisen.

Skal du søke medisin, må du starte prosessen ett år i forveien på grunn av tester og tidlige søknadsfrister.

Skolepenger og finansering

Bachelorgrader: 15 000 - 33 000 AUD i året
Medisin og veterinær: 40 000 - 60 000 AUD i året


Nærmere informasjon om skolepenger finner du på hver enkelt skoles nettside. 

Du kan søke om støtte fra Lånekassen når du har fått opptaksbevis med Confirmation of Enrollment-nummer fra lærestedet ditt. 

Les mer om finansiering av utenlandsstudier .

På vei til Melbourne.

På vei til Melbourne. (Foto: Ragnhild Utne)

 

Foto: Ragnhild Utne