Lyst til å studere medisin i Sverige? Her får du informasjon om aktuelle læresteder, opptakskrav, hvordan du søker, finansieringsmuligheter og godkjenning av studiet i etterkant.

Medisinstudiet i Sverige kalles for Läkarprogrammet. Utdanningen tilbys ved syv studiesteder som alle har høyt faglig nivå. Mest kjent er kanskje Karolinska Institutet som er rangert som et av verdens beste læresteder for medisinfaget ifølge Times Higher Education. Det er studiestart to ganger i året. Grunnstudiet er normert til 6 år. Du kan søke deg inn via karaktersnitt, test eller arbeidserfaring. Utdanning i Sverige er gratis. Undervisningsspråket er svensk. 

Hvor kan du studere medisin i Sverige?

Hva er opptakskravene for medisin i Sverige?

For å kunne søke, må du ha generell studiekompetanse (grundläggande behörighet) samt fagkravene:

  • R1+R2
  • FY1+ FY2
  • KJ 1
  • BI 1 

Kilde for fagoversettelse: Bedømningshåndboken

Du søker med førstegangsvitnemål. Dersom du mangler ett eller flere fag, kan du ta opp disse og legge de nye fagene på et eget kompetansebevis.

I Sverige er det flere veier til opptak. Du kan søke på grunnlag av karaktergjennomsnittet på førstegangsvitnemålet. Du kan søke på grunnlag av Högskoleprovet. Og du kan søke gjennom alternativt utvalg til enkelte læresteder. Sistnevnte skjer da på grunnlag av relevant arbeidserfaring, test eller intervju.

Karaktersnitt

Dersom du har et høyt snitt kan det holde å søke på grunnlag av karaktersnittet på førstegangsvitnemålet. Du finner siste tilgjengelige karaktersnitt på søkemotoren www.studera.nu under «antagningsstatistik». Der vil du kunne lese av karaktersnitt under kolonnen «BI». 

Les mer om utregning av ditt svenske karaktersnitt på hovedsiden om utdanning i Sverige. Husk at norske tilleggspoeng kun telles i Norge, så det er rent karaktersnitt som oversettes til svensk. Men hyggelig nok får du svenske tilleggspoeng for utlendinger, og du kan få opp til 2,5 svenske tilleggspoeng ut fra hvor høyt ditt svenske snitt er.

Högskoleprovet

Dersom du er usikker på om snittet ditt holder, eller vil maksimere dine sjanser for å komme inn, bør du også ta Högskoleprovet. Dette er en opptakstest til høyere utdanning i Sverige og (opp til) 1/3 av alle studieplasser er forbeholdt søkere med gode resultater herfra. Du testes blant annet i matematikk og logikk, samt språk (svensk og engelsk). Poengskalaen går fra 0-2, der 2 er best. Les mer om Högskoleprovet på hovedsiden om utdanning i Sverige.

Du finner siste tilgjengelige poengsum på søkemotoren www.studera.nu under «antagningsstatistik». Der vil du kunne lese av karaktersnitt under kolonnen «HP». 

NB: For deg som satser på studieplass ved Karolinska Institutet kan du ved siden av å søke på grunnlag av snitt eller Högskoleprovet, også søke i deres lokale opptak (alternativt urval). Der plukkes søkere med gode resultater fra Högskoleprovet ut for videre test og intervju. For å delta i alternativt urval ved KI må du søke direkte til studiestedet (egen frist), i tillegg til vanlig søknad via den felles søkeportalen.

Aalternativt urval 

Les mer om arbeidserfaring i Linköping.

Les mer om opptak i alternativt urval ved Karolinska Institutet her.

Les mer om opptak via alternativ urval ved Umeå Universitet

Hvordan søke på medisin i Sverige

Du søker om opptak via søkeportalen www.antagning.se. Søknadsfristen er 15. april til høstsemesteret. Til vårsemesteret er søknadsfristen 15. oktober.

Godkjenning av medisinstudiet

For å jobbe som lege i Norge må du ha autorisasjon fra Helsedirektoratet.

Les mer om autorisasjon på ANSAs hovedside om medisinutdanning i utlandet.

Finansiering

Det er gratis å studere i Sverige. På Lånekassens sider om utdanning i utlandet kan du lese om stipend og lån.

 

 

Foto: Karolinska Institutet, Aula Medica. MariaSW / Shutterstock.com