
Studier i Finland
Norske studenter kan studere gratis i Finland. Det finnes flere programmer både på svensk og engelsk. Studiestart både høst og vår. Typiske studentbyer er Helsinki, Åbo, Tampere og Uleåborg.
Finn ditt drømmestudium i Finland
Finland tilbyr mange spennende bachelor- og masterprogrammer – nesten 600 av dem er på engelsk. Som norsk student betaler du ikke skolepenger ved offentlige universiteter og høyskoler, uansett om undervisningen er på engelsk, svensk eller finsk.
Svensk er et av Finlands offisielle språk, og flere læresteder tilbyr studier på svensk – noe som kan gjøre overgangen enklere for norske studenter.
Bachelorgraden ved universitetene varer i 3 år (180 ECTS) og fra 3,5 til 4,5 år (210, 240 eller 270 ECTS) ved de tekniske høgskolene.
Mastergraden ved universitetene er normert til to år (120 ECTS). Ved de tekniske høgskolene varer masteren 1,5 til 2 år (60 eller 90 ECTS). Sistnevnte krever to års arbeidserfaring.
Det akademiske året i Finland går fra 1. august til 31. juli. Studieåret er delt i to, høstsemester og vårsemester. Høstsemesteret avsluttes 31. desember, vårsemesteret begynner 1. januar.
Finske universiteter i topp 30 på Times Higher Educations Impact Ranking
I 2024 kom tre finske universiteter blant topp 30 i Times Higher Education (THE) Impact Rankings, som måler universitetenes bidrag til FNs bærekraftsmål.
Viktige oppnåelser:
- University of Eastern Finland: Plassert som nr. 6 for Climate Action (SDG 13).
- LUT University: Plassert som nr. 10 for Climate Action (SDG 13).
- University of Helsinki: Plassert som nr. 19 for Peace, Justice and Strong Institutions (SDG 16), nr. 26 for Climate Action (SDG 13), og nr. 30 for Responsible Consumption and Production (SDG 12).
Samlet sett viser finske universiteter sterke prestasjoner, som reflekterer deres forpliktelse til bærekraft og global påvirkning.
Finn bachelor- og mastergrad i Finland
Finland har 14 universiteter og 24 tekniske høgskoler.

Dra på utveksling!
Visste du at du kan reise på utveksling til utlandet ett semester eller ett år mens du studerer ved et norsk studiested?
Et utvekslingsopphold er en fantastisk mulighet til å oppleve en annen kultur og lære språk. Du kan reise med eller uten utvekslingsavtale.
Opptakskrav
Bachelor
For å være kvalifisert for bachelorstudier i Finland må du ha fullført videregående opplæring som gir generell studiekompetanse i Norge. Dette inkluderer vitnemål fra videregående skole eller tilsvarende kvalifikasjoner.
Mange universiteter og høyskoler i Finland krever at søkere gjennomfører opptaksprøver. Disse prøvene kan variere i format og innhold avhengig av studieprogrammet. Noen institusjoner aksepterer også SAT-resultater som en del av vurderingen .
Enkelte studieprogrammer har spesifikke fagkrav. For eksempel kan tekniske studier kreve fordypning i matematikk og fysikk fra videregående skole. Det er viktig å sjekke de spesifikke kravene for hvert program du vurderer.
For engelskspråklige bachelorprogrammer må du dokumentere engelskkunnskaper gjennom en godkjent språktest. De vanligste testene er: IELTS Academic, TOEFL iBT eller Cambridge English.
Det anbefales å sjekke de spesifikke språkkravene for hvert lærested.
Master
Du må ha en bachelorgrad for å kunne søke på mastergrad. For å søke master ved en teknisk høyskole må du som regel også ha to års arbeidserfaring.
Opptakskrav varierer mellom læresteder, ettersom skolene har rett til å sette sine egne krav. Både ved universiteter og tekniske høyskoler, er det vanlig å vurdere søkere basert på snitt og opptaksprøve. Kontakt det aktuelle lærestedet for nærmere informasjon om opptakskrav.
Noen utdanninger har også spesifikke fagkrav. Ved engelskspråklige utdanninger er det som regel krav om språktest, enten TOEFL eller IELTS.
Søknadsprosess
Studiestart høst: Søknadsperiode for engelskspråklige programmer med oppstart i september, er i januar samme år som studiestart.
Søknadsperiode for svenske og finske programmer med oppstart på høsten, er i mars.
Noen læresteder har egne søknadsprosesser med egne frister.
Studiestart vår: Søknadsperiode for studier med oppstart etter jul, er i midten av september.
Det finnes to hovedtyper søknadsprosesser:
Felles søknad (Joint Application): Denne prosessen lar deg søke på opptil seks studieprogrammer med én søknad.
Separat søknad (Separate Application): Noen programmer har egne søknadsprosesser og -frister. Det er viktig å sjekke spesifikke detaljer for hvert program på Studyinfo.fi.
Slik søker du
- Finn studieprogrammer: Bruk Studyinfo.fi til å søke etter programmer som passer dine interesser og kvalifikasjoner.
- Forbered dokumenter: Samle nødvendige dokumenter, inkludert vitnemål, karakterutskrifter og eventuelle språktester.
- Fyll ut søknaden: Under søknadsperioden, fyll ut det elektroniske søknadsskjemaet på Studyinfo.fi.
- Last opp dokumenter: Last opp skannede kopier av de nødvendige dokumentene sammen med søknaden.
- Send inn søknaden: Sørg for å sende inn søknaden før fristen. Etter innsending vil du motta en bekreftelse på e-post.
Etter søknaden
Etter at søknadsperioden er over, vil universitetene gjennomgå søknadene og sende ut tilbud om studieplass. Hvis du blir tilbudt en plass, må du bekrefte aksepten innen en angitt frist.
Finansiering
Offentlig utdanning i Finland er gratis også for norske borgere.
På Lånekassens sider om utdanning i norden kan du se hva du kan få i stipend og lån. For å få støtte fra Lånekassen må du som hovedregel være norsk statsborger og ha generell studiekompetanse.
Lånekassen gir kun støtte til studier som er offisielt godkjent. Når du har funnet en skole du vil studere ved, må du derfor sjekke om den er godkjent.
Hvor høye er levekostnadene i Finland?
For å få et estimat på hvor mye det koster å bo og leve i Finland, kan du bruke denne kalkulatoren for å sammenligne levekostnader i ulike byer.
Visum
Norske statsborgere trenger ikke å søke om visum for å oppholde seg i Finland.

Jeg har kommet inn på en skole i Finland — hva nå?
Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.