
Studier i Kina
Vil du studere i Kina? I Kina kan du ta bachelor-, mastergrad, eller et semester på utveksling. Flere studier tilbys på engelsk spesielt innen økonomi, IT og samfunnsfag. Du kan også lære deg kinesisk med støtte fra Lånekassen.
Finn ditt drømmestudium i Kina
I Kina er det et uendelig antall studiesteder og studieretninger, og det er lett å bli overveldet over hvor mange valgmuligheter man faktisk har. Det finnes over 600 læresteder som tar imot internasjonale studenter.
En bachelorgrad i Kina er normert fra fire til fem år. På kinesisk kalles graden xueshi/benke (学士/本科).
En mastergrad i Kina er normert fra to til tre år. På kinesisk kalles graden shuoshi (硕士).
De som tar graden kalles yanjiu sheng (研究生).
Dersom du tar en hel bachelorgrad i Kina vil du få støtte fra Lånekassen til alle årene, og du vil få graden godkjent som en bachelorgrad. Merk allikevel at det første året av bachelorgraden ikke vil gi studiepoeng i Norge fordi det ikke er likestilt med norsk utdanning på bachelornivå. Fag fra det første året kan derfor ikke innpasses i en norsk bachelorgrad.
Skoleåret
Studieåret i Kina går som regel fra september til mai.
Du bør starte prosessen for å finne og søke studier i Kina inntil ett år før studiestart.
For å få støtte fra Lånekassen til språkkurs i Kina må språkkurset tilbys av et kinesisk universitet som f.eks.:
Støtte fra Lånekassen til språkkurs
Du kan få støtte fra Lånekassen til språkkurs i inntil ett år for å lære deg språket før du begynner på en bachelor- eller mastergrad i et ikke-engelsktalende land.
Lengre språkkurs – for deg som skal ta hel grad
For deg som skal ta en hel grad passer det best med lengre språkkurs (12 537 kr/md.) Du kan ta språkkurs på inntil 12 mnd. ved et universitet eller ved et offisielt godkjent, privat kurssted.
- Kurset må vare i minst tre måneder
- Opplæringen må være på fulltid, med minimum 15 undervisningstimer i uken
- Tar du kurs utenom universitet må det lede frem mot en godkjent språk-eksamen
Videre må du opplyse i søknaden om hvilken grad du planlegger å ta etter språkkurset, og navnet på lærestedet du planlegger å ta graden ved.
Kort språkkurs – for deg som skal på utveksling
Du kan søke om språkstipend fra Lånekassen (24 746 kr) hvis du har kommet inn ved et godkjent lærested, skal studere på et annet språk enn engelsk, og trenger et kortere språkkurs i forkant av studiene.
- Kurset må vare i minst fire uker
- Opplæringen må være på fulltid, med minimum 15 undervisningstimer i uken
Dette alternativet passer best for deg som skal på utveksling fra et norsk lærested.
Visste du at du kan reise på utveksling til utlandet ett semester eller ett år mens du studerer ved et norsk studiested? Drar du på utveksling til Kina vil du få 2 675 kr i ekstra stipend per måned fra Lånekassen, fordi Kina er et satsningsland for Norge.
Et utvekslingsopphold er en fantastisk mulighet til å få utenlandserfaring i løpet av graden, lære deg et språk eller ta fag som ikke tilbys ved ditt studiested i Norge. Du kan reise med eller uten utvekslingsavtale.
Med utvekslingsavtale
En utvekslingsavtale er en avtale mellom ditt lærested i Norge og en eller flere kinesiske læresteder. Ta kontakt med ansvarlig for studieprogrammet ditt eller med internasjonalt kontor ved lærestedet ditt for å finne ut hvilke utvekslingsavtaler som finnes.
Søknadsfristen er gjerne i februar (1. eller 15.) for utveksling i høstsemesteret, eller i september (1. eller 15.) for utveksling i vårsemesteret. Du søker via det norske lærestedet ditt.
Utvekslingsmuligheter ved ulike norske universiteter:
- Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU)
- OsloMet – Storbyuniversitetet
- Universitetet i Agder (UiA)
- Universitetet i Bergen (UiB)
- Universitetet i Oslo (UiO)
- Universitetet i Stavanger (UiS)
- Norges arktiske universitet (UiT)
- Universitetet i Sørøst-Norge (USN)
- Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
- Nord universitet
De norske vitenskapelige høyskolene og andre høyskoler har også utvekslingsavtaler tilgjengelig for deg som student.
Uten utvekslingsavtale
Du kan dra på utveksling selv om studiestedet ditt ikke har utvekslingsavtale dit du ønsker. Ta direkte kontakt med skolen du ønsker å søke deg til og hør om de kan ta deg inn som guest student eller free mover for ett semester eller år. Merk at du ikke kan ta fag fra det første året av en bachelorgrad siden det ikke gir uttelling i studiepoeng i Norge.
For at fagene skal godkjennes i utdanningsplanen din må ditt norske lærested forhånds- og ettergodkjenne fagene.
Finn bachelor og mastergrader i Kina
For å finne skoler og utdanning i Kina kan du bruke disse søkemotorene:
Noen eksempler på læresteder med undervisningstilbud på engelsk:
- Renmin Unviersity Business School (økonomi og administrasjon), Beijing
- Xi’an Jiaotong Liverpool University (økonomi og administrasjon, HR), Suzhou (utenfor Shanghai)
- Fudan University (Shanghai)
- Tsinghua University (Beijing)
- University of International Business and Economics (Beijing)
- Nottingham Ningbo University (Økonomi og administrasjon, Ningbo, 160 000 kr i skolepenger)
Undersøk også andre universiteter for å få sammenlikningsgrunnlag. De fleste norske studenter studerer i Beijing og Shanghai.
Opptakskrav bachelor og master
Det er lærestedet som bestemmer hvilke fag, karakterer og eventuelt hvilken språktest du trenger for å være kvalifisert til opptak så du må alltid undersøke dette på lærestedets hjemmesider under admission. Her er de vanligste kravene:
For opptak til bachelorgrad kreves generell studiekompetanse.
For opptak til mastergrad kreves relevant bachelorgrad.
Vitnemålet må være oversatt til engelsk eller kinesisk og ha rett kopi-stempel.
Universitetene krever som regel å få dokumentert engelsknivået ditt. Det gjør du ved å ta en engelsk-test, enten TOEFL eller IELTS.
For å teste hvilket språknivå man er på i kinesisk brukes testen HSK (hanyu shuiping kaoshi).
Testen har seks nivåer, med nivå HSK1 som det letteste og nivå HSK6 som det vanskeligste. Det kreves minimum at man er på HSK4 for opptak til universitetsutdanninger der undervisningen er på kinesisk. Noen krever HSK5 eller HSK6.
Det anslås at man trenger 1–2 års intensivkurs i Kina for å oppnå dette nivået.
Noen universiteter krever at du sender med CV-en din og motivasjonsbrev. Et motivasjonsbrev skal være ca. 500–1 000 ord i lengde og beskrive dine personlige egenskaper, interesser, utdannelse, hvorfor du vil studere i Kina, dine fremtidige karriere- eller akademiske planer og lignende. Har du jobberfaring bør du også nevne det.
Motivasjonsbrevet skal være skreddersydd skolen du søker deg til, så ikke bruk samme motivasjonsbrev til flere skoler.
Noen universiteter krever at du sender med ett eller to anbefalingsbrev. Brevet kan være fra din nåværende eller tidligere lærer eller foreleser; noen universiteter kan godta brev fra arbeidsgiver. Anbefalingen bør inneholde: en vurdering av dine studieevner, karakterer, lagånd, lederegenskaper, potensial for utvikling etc.
Noen kinesiske universiteter krever eller anbefaler at du tar en opptakstest,
Til bachelorgrader kreves eller anbefales ofte SAT eller ACT.
Til mastergrader kreves eller anbefales ofte GMAT eller GRE
Slik søker du bachelor og master
Søknadsfristen varierer fra universitet til universitet; undersøk derfor fristen tidlig.
Ofte er søknadsfristen i februar/mars.
Det kan være mulig å sende inn tidlige søknader.
Siste frist kan ofte være i slutten av juni, men du kan da oppleve at det er vanskelig å få bestilt time for å behandle visumsøknaden din.
Du søker direkte til universitetet både til bachelor og master. Sjekk på universitetenes hjemmesider hvilke dokumenter som kreves og hvordan du søker.
Dokumenter til visum
Det tar normalt 4 til 8 uker for et universitets opptakskontor å behandle en søknad og lage en opptakspakke med de dokumentene du trenger for å kunne søke om visum. Noen universiteter vil også gjennomføre intervjuer med de aktuelle søkerne etter at søknad er sendt inn.
Når opptaket er gjort, tar det flere virkedager (5–15 dager) å sende opptaksbevis og JW202-skjema. Begge disse dokumentene er nødvendig for å søke om studentvisum.
Det skilles mellom studenter som studerer i Kina gjennom et av mange stipendprogram, og studenter som er selvfinansierende. Søker du på et stipendprogram må du søke om opptak gjennom China Scholarship Council (CSC). Det er den kinesiske ambassaden i Oslo som behandler og formidler disse søknadene for norske studenter.
Det er også mulig å søke gjennom CUCAS, men de tar egen «service fee» i tillegg til søknadsavgiften fra universitetene. Om du ikke ønsker å betale for dette, kan du søke direkte til universitetene. Du finner informasjon om hvordan du søker på universitetets nettsider. (Vi har også fått tilbakemeldinger på at det ikke fungerer så godt å søke gjennom CUCAS.)
Finansiering
For å få støtte fra Lånekassen må du som hovedregel ha Generell studiekompetanse og statsborgerskap.
Lånekassen gir kun støtte til studier som er offisielt godkjent. Når du har funnet en skole du vil studere ved, må du derfor sjekke om den er godkjent.
Lånekassen gir kun støtte til studier ved studiesteder som er offisielt godkjent i Kina. Når du har funnet en skole du vil studere ved, må du derfor sjekke om den er godkjent.
Du kan sjekke det i databasen til WHED.
Det finnes seks universiteter i Kina som gir rett på utvidet stipend til betaling av skolepenger. Dette utvidede stipendet blir utbetalt når skolepenger er over 152 177 kr, noe du sjelden møter på i Kina. Det er allikevel fint å merke seg at dette er blant de beste universitetene i Kina:
- Tsinghua University
- Peking University
- Zhejiang University
- Fudan University
- Schanghai Jiao Tong University
- University of Science and Technology of China
- Statsstipend til Kina
Den kinesiske stat tilbyr årlig Norge inntil 10 stipender til studier eller forskning ved et kinesisk høyere lærested for viderekomne studenter og yngre forskere innen alle fagområder. Dette stipendet forvaltes av HK-dir i Norge og China Scholarship Council i Kina. - China Scholarship Council (CSC)
China Scholarship Council (CSC) gir ut stipender både til kinesere som studerer utenfor Kina og til internasjonale studenter som ønsker å studere i Kina. Stipender blir gitt ut med mål om å utvikle samarbeidet med andre nasjoner innenfor utdanning, vitenskap, teknologi m.m. - Shanghai Government Scholarship
Med mål om å tiltrekke flere dyktige internasjonale studenter til Shanghai tilbyr Shanghai Municipal Education Commission stipendet kalt “Shanghai Government Scholarships for International Students.” Stipendet er for internasjonale studenter som ønsker søker seg inn på høyere utdanning ved et universitet i Shanghai. - Beijing Government Scholarship
Stipendet deles ut av myndighetene i Beijing, med mål om å trekke flere dyktige internasjonale studenter til byen. - Guangdong Government Scholarship
Stipendet deles ut av myndighetene i Guangdong-provinsen, med mål om å trekke flere dyktige internasjonale studenter til Guangdong. - Legater
I tillegg til stipender er det mulig å søke på legater. 50 legater er ikke definert for noe spesifikt land, slik at man kan søke på det om man skal til Kina også. Legatene her er i kategoriene; ballett, handel, jus, kunst, medisin/helse, musikk, språk, økonomi/administrasjon og ”udefinert eller flere”. Mange av legatene har tidlig søknadsfrist, så det er lurt å være tidlig ute.
Finn legater i Legathåndboken.
Ekstra stipend ved utveksling
Du kan få ekstra stipend til utvalgte land: Brasil, India, Kina, Japan, Sør-Afrika og Sør-Korea.
Dette er land som norske myndigheter satser på og ønsker å samarbeide med. Reiser du på utveksling til et av disse landene vil du få 2 675 kroner ekstra i måneden i tillegg til basislån og reisestøtte. Dette stipendet kan du få i inntil ti måneder.

Hva vil du studere?
Les om ulike fag på våre fagsider
Hva koster det å studere i Kina?
Offentlig utdanning i Kina er subsidiert av den kinesiske staten, men du må likevel betale litt skolepenger.
Flere private universiteter fra USA og UK har campus i Kina. Disse skolene har lik pris som i hjemlandet.
Offentlige universiteter
Private universiteter
NYU Shanghai: 600 000 kr
Nottingham Ningbo Uni: 160 000 kr
Hvor høye er levekostnadene?
Det er billigere å bo og leve som student i Kina enn i Norge.
For å få et estimat på hvor mye det koster å bo og leve Kina, kan du bruke denne kalkulatoren for å sammenligne levekostnader i ulike byer.
Visum
Du må ha visum for å studere i Kina. Ta kontakt med Kinas ambassade for å søke om visum. Du kan ikke søke om studentvisum før du har blitt tatt opp på en utdanning i Kina.

Jeg har kommet inn på en skole i Kina — hva nå?
Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.

Ønsker du hjelp?
ANSA hjelper deg med å forstå søkeprosessen!