Hjem / Fag /

Musikkstudier

Drømmer du om å bli musiker eller musikkprodusent?
Det finnes mange studieretninger innen musikk, både utøvende og teoretisk. Rundt 250 norske studenter studerer musikk i utlandet. De fleste er i Tyskland, Danmark og Storbritannia.

Om musikkstudier

Musikere skaper, fremfører og koordinerer musikk innenfor en rekke sjangre og stilarter. Musikere spiller instrumenter, synger, dirigerer og arrangerer og underviser i diverse sammenhenger.

Hvor kan jeg studere musikk?

Du kan studere musikk i alle land og få støtte fra Lånekassen. De fleste norske musikkstudenter er i Tyskland, Danmark, Sverige, Storbritannia og USA.

Om du vil studere utenfor Norden, må du ta en utdanning på bachelornivå (eller høyere). Lånekassen støtter ikke forkurs.

Les om musikkstudier i noen land, men du kan også velge andre land:

Godkjenning

Du trenger ingen formell godkjenning av utdanningen din når du kommer hjem, det er opp til arbeidsgiver å vurdere bakgrunnen din når du søker jobb. Søker du master i Norge, er det den norske høgskolen eller universitetet som vurderer studiene dine på bachelornivå.

Det du må passe på er at utdanningen er offisielt godkjent i studielandet for å få gyldige studiepoeng og støtte fra Lånekassen.

Finansiering

Abstrakt maleri i flere farger

Juvenarte

Juvenarte er ANSAs egen kulturmønstring for alle som har studert eller studerer kunst-, scene- og mediefag i utlandet. Utstillingen finner sted i Oslo hvert år.

Jobbmuligheter

De fleste musikere er selvstendig næringsdrivende, og tar konsertjobber eller jobber i studio. Musikere kan også være fast ansatt i orkestre. Mange er medlem av band som opptrer på forskjellige scener og festivaler. Utøvende musikere må være forberedt på en god del reising, alene eller sammen med andre.

Noen musikere arbeider helt eller delvis med undervisning og har stillinger som musikkpedagog eller sangpedagog.

Som musiker må du være musikalsk, ha godt gehør og like å opptre. Konsentrasjon og innsatsvilje er også viktige egenskaper for en musiker.

— Utdanning.no

Ofte stilte spørsmål

Ung mann sitter ved et skrivebord med flere PC-er

Ønsker du hjelp?

ANSA hjelper deg med å forstå søkeprosessen!