Kurs i fransk finner du både ved universiteter og private språkskoler. Kursene kan vare i alt fra en uke til et helt år. Det finnes flere muligheter for støtte til franskundervisning fra Lånekassen.

Hva er mulig med støtte fra Lånekassen?

  • Du kan ta et kort kurs før du begynner på en bachelor- eller en mastergrad (språkstipend).
  • Du kan ta et lengre språkkurs fra 3 - 12 måneder ( lengre språkkurs)
  • Årsstudium

Hvordan finner man frem til språkkurs?

Du kan finne frem til alle de forskjellige typene språkkurs via Qualite Fle
og lese mer om dem nedenfor på denne siden.

 

Kort språkkurs

Du kan søke om språkstipend fra Lånekassen (21 751 NOK) hvis du har kommet inn ved et godkjent fransk lærested, skal studere på fransk, og trenger et kortere språkkurs i forkant av studiene.

Kurset må vare i minst fire uker og du må ha minimum 15 undervisningstimer i uken. Dette alternativet er også aktuelt for deg som skal på utveksling fra et norsk lærested.  

Du kan finne frem til språkkurs enten via kart på nettsiden til FLE

via Alliance Francaise eller oversikten til CIEP

 

Lengre språkkurs

Ønsker du å ta hele utdanningen din i Frankrike, kan du i få støtte fra Lånekassen til lengre språkkurs . Det betyr at du kan ta inntil 12 mnd med språkkurs ved et fransk universitet, ved Alliance française, eller ved andre eksamenssentra for DELF og DALF som er godkjente av CIEP (Centre international d`etudes pédagogiques) eller FLE (Français langue étrangère).

Opplæringen må være på fulltid med minimum 15 undervisningstimer per uke og vare i minst tre måneder. Tar du kurs utenom universitet må det lede frem mot DELF eller DALF. Videre må du opplyse i søknaden om hvilken grad du planlegger å ta og navnet på lærestedet du planlegger å ta graden ved.

Dersom du skulle ombestemme deg etter språkkurset, og likevel ikke ønsker å studere i Frankrike, vil du ikke miste stipendet.

Lære fransk ved et universitet

Universitetene i Dijon, Montpellier og Besançon tilbyr utenlandske studenter et ettårig studium i fransk språk og kultur. Studieåret avsluttes med eksamen og diplom.

NB! Du vil ikke få norske studiepoeng for disse språkkursene, men de passer veldig godt som forberedelse for videre studier i Frankrike

Kursene over er bare gitt som eksempler. Flere universitetskurs finner du via denne søkemotoren

Årsstudium (som gir studiepoeng) i Frankrike

Fransk-norsk senter i Caen

Fransk-norsk senter i Caen tilbyr årskurs i fransk for lærere og lærerstudenter uten fransk i sin fagkrets. Kurset egner seg også for deg som ønsker å lære fransk på en grundig og effektiv måte.

Studiet gir 60 studiepoeng og inkluderer fagdidaktikk som gir undervisningskompetanse i fransk. Det er NTNU som er faglig ansvarlig for studiet. Støtte fra Lånekassen gis som til utdanning tatt i Norge, det er forøvrig ikke krav om skolepenger.

Du finner mer informasjon på nettsidene til NTNU og  Utdanning i verden

Les mer om studier i Caen, Frankrike i artikkelen "I hjertet av Normandie; en opplevelse utenom det vanlige".

Språkkurs i Montpellier

Halvparten av innbyggerne i denne populære studentbyen er under tretti år. Her kan man skryte av hele 300 soldager i året og at sommeren varer ut oktober.

Det finnes mange tilbud om språkkurs i Montpellier, her er eksempler på noen. Dersom du kan en del fransk, og kan finne frem og søke selv finnes det muligheter ved universitetet. Du som ikke kan så mye fransk vil kanskje finne det lettere å søke til et av de private språkkursene.

Tre språkskoler som gir støtte fra Lånekassen
Institut Linguistique Adenet (ILA): Lokalisert midt i den historiske gamlebyen. Kurs på alle nivåer. Maks 10 studenter per klasse. Man kan velge om man vil bo på skolens egne studentboliger eller i vertsfamilie. Søk via Language Abroad eller SIOC. Se filmsnutt fra skolehverdagen ved ILA

Alliance Francaise: Ikke-kommersielt kulturnettverk som arbeider for spredning av franskspråklig kultur. Sentralt plassert i Montpellier. Kurs på alle nivåer. 10-12 studenter per klasse. De har også tilbud om vertsfamilie. Kursstart hver mandag. (med unntak, sjekk nettsiden til skolen). Søk direkte til skolen eller via SIOC

IEFE ved Universitetet i Montpellier: tilbyr semesterkurs i fransk språk og kultur. Her tilbys kurs på 16t i uka mellom september og desember samt januar til mai. Kurs på alle nivåer. Kontakt skolen direkte for å søke. 

Test ved ankomst
Ved alle de tre tilbudene må man ta en plasseringstest ved ankomst for å kunne plassere studenten i riktig språkklasse.

Hvordan reise til Montpellier
Montpellier ligger lokalisert på sydkysten av Frankrike. Man kan fly hit blant annet via København flyplass med Norwegian, men også enkelt fly til Barcelona og ta tog på under tre timer.

Søk gjennom en norsk agent

Du kan også velge å reise gjennom en norsk agent om du skal gå på språkkurs i Frankrike. Via disse kontorene kan du også få hjelp til bolig på studiestedet.

Kostnader

Du finner oversikt over hva de forskjellige tilbudene koster på kursets nettside. Det billigste tilbudet er tilbudet om årsstudium i Caen som er gratis.

Ett semesterkurs ved et universitet koster fra ca. 900EUR i semesteret. Sjekk timeantall og hva du får for pengene, det varierer fra kurs til kurs.

Eks.:

Reims 900EUR per semester

Perpignan ca. 1400EUR per semester

Montpellier 1400EUR per semester

Dijon 1500EUR per semester

Becancon 1550EUR per semester