T Y S K L A N D

Tyskland er et fantastisk land som bugner over av studiesteder, aktiviteter og kulturtilbud fra Berlin i nord til München i sør. Men hvordan skal du komme deg rundt? Hvordan finner du ut av boligmarkedet i et land med 80 millioner mennesker? Og er det egentlig lurt å få seg en tysk bank? På disse sidene gir vi deg en praktisk guide slik at utenlandsoppholdet skal bli så bra som mulig.

Bolig

Vær ute i god tid når du skal søke leilighet i Tyskland. Som en av de mest populære destinasjonene for utvekslingsstudenter i Europa, er det STOR pågang i leiemarkedet!

I fjor var det 2,7 millioner studenter i Tyskland. 400.000 av disse var internasjonale.

Registrere bosted: Når du flytter til Tyskland, må du melde inn den tyske adressen din til Einwohnermeldeamt, det tyske folkeregisteret, innen ti dager etter at du er ankommet byen. Du må ha med deg passet ditt og navn og adresse til utleier. Det dokumentet du får der, trenger du for å åpne bankkonto, tegne telefonabonement og lignende.

Pris: Skal en leie privat er det en stor variasjon i prisen på rom eller leilighet. I Berlin kan man finne mange billige alternativer, og prisen på et rom varierer mellom 3000-7000 kroner. Byer som München og Hamburg er litt dyrere enn dette, og kan være fra 4500 kr og oppover. Tyske byer varierer veldig. Studenter betaler i gjennomsnitt mellom 3000 og 6000 kroner for et rom. Felles for alle byene er at studiestedene tilbyr de billigste alternativene.

Vær så tidlig ute som du kan! Når du skal finne deg et sted å bo har du to muligheter, søk på bolig tilknyttet skolen din eller prøv å finne et rom eller en leilighet gjennom det private markedet. 

Vær obs på at det kan være vanskelig å finne seg en studentleilighet tilknyttet studiestedet. Du blir ikke automatisk meldt opp til et rom på campus, selv om du får studieplass. Det kan være taktisk å lete på det private markedet parallelt, mens du venter på svar om du får leilighet gjennom studiestedet. Da har du alternativet klart om du får avslag!

Bolig gjennom studiestedet. Gjennom universitetet og studentsamskipnaden, Studentenwerk eller Studierendenwerk, kan du søke om plass på forskjellige studenthjem, med forskjellig standard, pris, plassering og ventetid. Gode nettsider for kollektiv og leiligheter er Studentenwg.de og Wg-gestucht.de.

Det finnes flere studentleiligheter i hver by. Et rom i en studentleilighet er betydelig billigere enn privatmarkedet og derfor populært. Søker du med en gang du får studieplassen din bekreftet, er det større sjanse for at du får deg et rom. Du søker gjennom Studentenwerk.

Study in Germany har laget en full oversikt over alle studentleiligheter i alle byer.

Det er også viktig å merke seg at International Office på en del skoler ofte administrerer eller er behjelpelig med bolig gjennom studiestedet. Men dette kan variere fra sted til sted.

Miniordbok for boligjakten

Her er en liten ordbok som kan komme til hjelp når du skal lete etter leilighet:

 • Wohnung – Leilighet
 • Wohngemeinschaft (WG) – bofellesskap/kollektiv
 • Warmmiete – leie inkl. strøm og varme
 • Kaltmiete – leie uten strøm og varme
 • Zwischenmiete – leie for et begrenset tidsrom (som oftest 1–6 mnd.), mens den egentlige leietakeren er borte.

Privat leiemarked

Når du reiser til utlandet må du ofte fikse bolig på forhånd, uten å ha sett den først. Om du ikke kan være til stede, kan du ha visning gjennom videosamtaler som Skype og FaceTime, slik at du får et inntrykk.

Wg-gestucht.de er det vanlig å finne rom i kollektiv. Ellers kan Facebook også være nyttig. Det finnes mange grupper og sider det det daglig postes om ledige leiligheter eller rom. 

Eksempler på grupper for leilighetsøk på Facebook:

 1.     Wohnung München
 2.     Wohnung Berlin
 3.     Wohnung Aachen
 4.     Wohnung Mannheim
 5.     Wohnung Freiburg

Ikke betal leie på forhånd!

Ikke betal leie på forhånd. Det er nok av tilfeller hvor studenter betaler leie for et semester, og så viser det seg at de har blitt rundlurt. Det er også svært lurt å ha en leiekontrakt — og sørg for at du vet hva du faktisk signerer på!

Uten bolig? Fortvil ikke!

Om du ikke får tak i leilighet før du reiser, eller vil vente til du har ankommet Tyskland, finnes det også alternativer. Mange utvekslingsstudenter bor på ungdomshostell et par uker før de finner seg leilighet. Det koster ofte rundt 100-200 kroner (10-20 €) per døgn.

For å få rom på hostell må du være medlem i International Youth Hostel Federation. Hvis du ikke er medlem, kan du enkelt bli det ved ankomst. Du finner informasjon om det her.

Bank

Å åpne en tysk bankkonto anbefales. De færreste butikkene, ikke engang IKEA, lar deg betale med VISA-kort — og mange små butikker tar ikke kort i det hele tatt. Dessuten krever f.eks. mobiloperatører at man har en tysk konto. Når du velger bank, er det viktig å tenke på at det koster å ta ut penger i andre banker og deres minibanker. Det vil si at det lønner seg å velge en bank med mange terminaler eller en i nærheten av der du bor. 

Deutsche Bank og Sparkasse er to banker, som pleier å ha mange filialer i de fleste byene, og det er også mulig å få egne studentkonto hos dem. Merk deg at du ikke bare kan droppe innom og opprette en konto, du må først bestille en time med banken. 

Tyskland er et land med over 80 millioner mennesker. For at samfunnet skal fungere for alle er det viktig å følge regler og systemer — det er en del av den tyske måten å tenke på. Det betyr at du må ha med akkurat det du trenger når du skal i banken, på postkontoret eller lignende. Det gjøres sjelden unntak. Tanken er at alle skal behandles likt, og da må alle følge reglene.

Dette trenger du for å åpne en bankkonto:

 • Pass
 • Student-ID eller en bekreftelse på at du er student fra universitetet
 • Bekreftelse på at du har registrert deg i Tyskland (fra det tyske folkeregisteret)

Du kan lese mer om hvordan du oppretter en bankkonto på denne siden. 

Telefon

I Tyskland er det nesten som i Norge når det kommer til mobiltelefoner. Du kan kjøpe mobiltelefon fra store elektrokjeder som Saturn, som tilsvarer Elkjøp og Power i Norge. Her får du kjøpt både med og uten abonnement. Skal du kjøpe med abonnement, får du også kjøpt telefoner i operatørenes egne butikker.

Visste du at meldingsappen WhatsApp er veldig populær i Tyskland? Det er vanlig blant unge tyskere å sende sprachnachrichten eller lydmeldinger til hverandre. Last det ned du også, da blir du mye mer integrert i kulturen med en gang!

Uansett om du velger å kjøpe en telefon med et såkalt “pre-paid” simkort eller et abonnement, er det lurt å få seg et tysk nummer rett etter ankomst. Bruker du ditt norske nummer blir det fort dyrt. Ringer du mye hjem, kan du ringe med wifi over Facebook Messenger, Skype eller Facetime, slik at det ikke koster noe hver gang du skal snakke.

I Tyskland kan du velge mellom tre mobilnett; T-Mobile (D-Netz), Vodafone eller O2. Førstnevnte er det dyreste, men også det med best dekning (i byer har dette som oftest ikke noe å si). Abonnement er dyrere enn i Norge, men skaffer du deg Handyvertrag Vergleich  (abonnement) eller Prepaid Handy Vergleich (kontantkort) har du god kontroll på kostnadene.

 • Abonnement: Vær obs på å lese gjennom før du signerer kontrakten i butikken. Noen fastlåste kontrakter løper kanskje lenger enn du skal være i landet, og du vil da måtte betale for et tysk abonnent du ikke lenger trenger. Det finnes kontrakter i mange varianter, så vær sikker på at du får en kontrakt som passer perioden du er der. Som i Norge er det også mulig å tegne et abonnement knyttet til en ny telefon du kjøper.
 • Kontaktkort: Uten kontrakt står du friere, og kan ha det mer fleksibelt. Du kan fylle opp kontantkortet på de fleste supermarkeder, apoteker og kiosker, eller online. Om du bruker mye data og ringer mye er det likevel lønnsomt å ha et abonnement som gir en fastpris per måned.
 • Fasttelefon (homezone): En annen mulighet, som er ganske spesiell for Tyskland, er å få ett mobilnummer og ett eget homezone-nummer. Homezone gjelder i 1 km omkrets fra der du bor, og når du befinner deg der, kan du ringe med fasttelefonpriser. Spør i butikken for mer informasjon.

Er du opptatt av miljø eller vil spare penger? I et land med 80 millioner mennesker, er det naturligvis et stort marked for brukte telefoner.  Blant annet kan du kjøpe og selge brukt på Merkandi.de, Swappa.com og viber.de. Som med andre bruktmarkeder bør du være forsiktig med å kjøpe ting usett, og ikke overføre penger før du har møtt den du kjøper av.

Internett

M-net og Alice er de største operatørene på fast internett. Her finner du en guide fra 2020,  som gir oversikt over priser og pakker. Det kan også være lurt å gå inn på de enkelte selskapenes sider for å sammenligne selv.

De fleste universiteter tilbyr dessuten gratis trådløst nettverk, som du kan koble deg opp på fra din egen laptop, nettbrett eller mobiltelefon. Det samme gjelder biblioteker, kafeer, utesteder, hoteller, og andre offentlige steder.

Visste du at en del tyske byer har offentlig wifi i byen? På nettsiden og appen FreeWifi Hotspots in Germany, finner du en oversikt over steder med gratis internett. Den teller så langt over 56 000 steder i Tyskland (!), så det er gode sjanser for å kunne koble deg opp helt gratis.

Fly

SAS og Norwegian flyr fra flere store byer i Tyskland. Bestiller du i god tid, kan du få billetter til og fra Tyskland for under tusenlappen. Hvis du er litt sent ute og billetten til Norwegian er i dyreste laget, kan du sjekke SAS sine ungdomsbilletter — der får man også bagasje inkludert. Hvis du skal til andre byer enn Oslo, har KLM som oftest de beste tilbudene. Det er også billig å fly til andre europeiske land og byer fra Tyskland. Når du er i Tyskland er du også mye nærmere resten av Europa, slik at flytiden er kortere til land som Spania, Frankrike, Italia.  På momondo.com kan du sammenligne priser og avganger fra alle flyselskapene.

Tog, buss og bane

Velkommen til et av Europas beste togland! I Tyskland kan du reise på kryss og tvers, innad i byer og mellom byer og mellom land. Det er et svært godt utviklet kollektivtilbud i hele landet, og uansett om du befinner deg i en småby eller storby finnes det som regel alltid et godt, billig og pålitelig kollektivtilbud fra morgen til kveld. De største byene har metro som går døgnet rundt. I de mindre byene er det som regel ikke metro, men buss og trikk. Alle byene er riktignok bundet sammen av tog, som både går lokalt, regionalt, nasjonalt eller mellom de andre landene i Europa.

GRATIS Å REISE LOKALT! Visste du at du som regel får gratis kollektivtransport som student i Tyskland? Et semesterkort fra skolen kan byttes inn i et reisekort, som kan brukes innad i byen eller delstaten du bor i. Vær obs på at dette ikke alltid gjelder alle typer tog, og at det er egne satser for tog mellom byer og regioner. Sjekk med studiestedet ditt hva kollektivkortet innebærer.

Deutsche Bahn kjører og opererer togene i Tyskland. Det finnes mange togtyper og mange måter å komme seg frem på, så her er det viktig å holde tunga rett i munnen. Den gode nyheten er imidlertid at du nesten alltid kommer deg fra A til B, bare ved hjelp av kollektivtransport, og at du sjelden trenger bil. Som student er Tyskland derfor et land det er lett å komme seg rundt i.

Noen togtyper:

 • InterCity Express (ICE)
 • Intercity (IC)
 • Eurocity (EC)
 • Interregio-Express (IRE)
 • Regional Express (RE)
 • Regional Bahn (RB)
 • Metro (U-Bahn)
 • Metro mellom/innad i byer (S-Bahn)

Som så mye annet i Tyskland er det viktig å være ute i god tid når du skal bestille togbilletter. Om du skal reise langt lønner det seg å kjøpe billett på forhånd og ikke samme dag. Prisene varierer nemlig og øker i likhet med flybilletter frem mot avreisedato, så du sparer penger på å planlegge.

RABATTKORT! Reiser du ofte er det lurt å kjøpe et BahnCard 25 eller BahnCard50. Dette kortet reduserer prisen på billetten med 25-50 prosent. Det finnes også andre spesialtilbud som “Schönes-Wochenende-Ticket” (helgebillett), der opp til fem mennesker kan reise med lokal kollektivtransport lørdag eller søndag. Et annet bra tilbud er “Quer-durhs-Land-Ticket” (gjennom landet-billett), som lar deg og fire venner dra rundt omkring i Tyskland på regiontog for lave priser.

BUSS: Det finnes flere varierte busstilbud i de forskjellige byene. Det er også mange lavprisselskaper som går til andre destinasjoner til Tyskland og andre byer i Europa. 

Du finner som regel rutetidene på selskapets nettside, slik at du kan planlegge avgangen din.

BØTER: Du bør alltid sørge for å ha gyldig billett. Blir du tatt i kontroll må du betale rundt 60 euro. Dette kalles “Schwarzfahren”. Har du allerede et reisekort er det viktig å alltid ha dette med.

Haiking, taxi og uber!

Mitfahr Gelegenheit er ganske populært i Tyskland, også kjent som organisert haiking. Kort forklart sitter man enkelt og greit på med noen som skal samme sted som deg. Mange er litt skeptiske til denne "moderne haikingen", men det er billig og trygt. I Tyskland er man vant til at det alltid er mange mennesker og at man derfor deler på plassen — enten det er på trikken eller i bilen.

Uber og Lyft er også stadig mer populært som taxi i de største byene. Prisene varierer ofte avhengig av hvilken by og tid på døgnet — og om du deler bilen eller vil sitte på alene. Som regel er riktignok Uber og de andre bil-appene billigere enn vanlig taxi med taksameter. Merk at det stadig kommer nye aktører og apper i dette markedet. Forhør deg med lokale om hvilke apper som er vanligst å bruke på stedet du er. 

På denne siden kan du lese mer om leie av bil og andre bildelingstjenester i Tyskland. 

Sykkel

Det kanskje mest populære fremkomstmiddelet i Tyskland er verken buss, bane eller bil, men sykkel! “Fahrad fahren” er et kjent begrep for alle tyskere. Sykkel er noe de fleste har, og er godt for miljøet, gir mosjon og koster ikke penger. Mange byer har bysykler som kan leies, men det kan lønne seg å få skaffe deg en egen, du kan lett selge den videre når du flytter. Det er mange fine sykkelstier, alt fra  Neuschweinschtein i Bayern til sykkeltur langs de lange sandstrendene i Warnemünde i Nord-Tyskland eller en tur gjennom det frodige landskapet i Moseldalen.

denne siden finnes det forslag til flere langdistanseruter for sykkel i Tyskland.

Sykeforsikring og helsetjenester

Når du studerer med støtte fra Lånekassen er du automatisk medlem av folketrygden i Norge. Du får da tilsendt Europeisk helsetrygdekort fra NAV. Om du ikke får det, kan du bestille kortet selv på NAV.no. Med dette har du tilgang til samme helsetjenester som offentlig forsikrede tyskere (gesetlich). I praksis vil dette si at det er gratis, det er sjelden egenandeler og som nordmann behøver du ikke å betale månedsavgiften.

I Tyskland har du en slags fastlege, en Hausarzt. Han eller hun kan henvise deg til en spesialist, en Facharzt, men du kan ofte gå dit også uten henvisning også. På Study in Germany finnes også mer info om helsetjenestene.

Dersom du skal til en bestemt lege for første gang, er det lurt å forsikre seg om at han eller hun tar imot nye pasienter. Av og til tar leger bare imot nye pasienter som er privat forsikret (privat versichert). Det er ikke du; du er offentlig forsikret (gesetzlich versichert). Når du er hos legen og de ber om ditt Versichtertenkärtchen, gir du dem ditt Europeiske helsetrygdekort ([die] EHIC, Europäische Gesundheitskarte). Ikke glem passet som gyldig legitimasjon. Som oftest finnes det en ansatt som forstår hva de har med å gjøre. Dersom det ikke er noen på helsestasjonen som forstår, er det viktig å insistere på at du har rett på samme tjenester som de med offentlig forsikring — altså Gesetzlich Versicherte. Du forklarer at du har ikke et Versichertennummer siden du ikke er tysk statsborger; du er strengt tatt ikke registrert hos en Krankenkasse, men alt avvikles gjennom den.

Tannlege

I Tyskland er tannlegetjenester gratis (hurra!) – dersom det blir ansett for å være nødvendige. Styret med Europeisk helsetrygdekort er likt som hos legen. Kontroll er gratis, ved fylling av hull vil sikkert tannlegen anbefale deg å investere i mer enn det krankenkassen betaler for.  Vær obs på at priser kan variere mye fra tannlege til tannlege. 

Hvordan finne en tannlege?

Det er høy tetthet av leger og tannleger i tettbygde strøk, du kunne nesten banket på en tilfeldig dør! Søk etter Arzt/Zahnarzt + [by/bydel] på nettet. Du kan også få helt gratis tannlege hvis du går til en student. Går du til en vanlig tannlege kan f.eks  rotfylling koste flere tusen kroner, mens du får dette gratis hos en tannlegestudent. Det tyske svaret på Gule sider er Gelbe Seiten. Alle tannleger, leger og medisinske spesialister finner du her, gelbeseiten.de. Det kan også gjøres gjennom Google-søk, men merk at de dyreste alternativene (private) vil være mer synlige i søket enn de rimeligere alternativene.

Study in Germany har god oversikt og oppdaterte sider på tannlege og helsetjenester i Tyskland.

Apotek

Har du sett de grønne firkantede korsene som blinker på hvert gatehjørne? Det er ofte et kjennemerke for apotek i Tyskland. Akkurat som i Norge kan du på apotekene få medisiner med og uten resept avhengig av hvilken medisin det er. Det kan være verdt å merke seg at det er ganske strengt med tilgang til medisiner i Tyskland, og at de fleste medisiner krever resept fra legen.

DM og Rossman er typiske kjeder der man kan kjøpe reseptfrie medisiner som hostesaft, hodepinetabletter og nesespray. Her selges det også et variert utvalg av toalettsaker og hygieneartikler. På denne siden finner du oversikt over hvilke apotek som finnes i nærheten av der du bor.

Media                                                                                                                                  Med stor befolkning har Tyksland et bredere utvalg av aviser, som varierer i fokusområder og politisk ståsted. De største riksdekkende avisene er:

TV: De statlige riksdekkende kanalene er ARD, ZDF og Aerte. Den riksdekkende radiokanalen er Deutschlandfunk (DLF). Det finnes mange regionale TV- og radiokanaler. Alle har reklame.

Lisens: I Tyskland må alle betale lisens.Den het tidligere Rundfunkgebühr og skulle betales til Gebühreneinzugszentrale (GEZ), men er blitt omdøpt til Rundfunkbeitrag som skal betales til Beitragservice. Man får et brev i posten og deler betalingen på personene som bor i husstanden.


Bilde: Billion Photos/Shutterstock