
Finansiering fra Lånekassen
For de fleste studenter er støtte fra Lånekassen den viktigste finansieringen. Les om ulike lån og støtteordninger som hjelper deg med å gjøre drømmen om utlandet til virkelighet!
Finansiering hjelper deg å oppnå drømmen!
Hvert år får over 20 000 utenlandsstudenter finansiering fra Lånekassen i form av lån og stipend. I tillegg finnes det andre stipendordninger, blant annet statsstipend og skolestipender, som tilbys innen forskjellige fagretninger. Det er lurt å bruke litt tid på å finne ut hvilke ordninger du kvalifiserer til.
Hva skal til for å få støtte fra Lånekassen?
Generelle krav fra Lånekassen i studieåret 2023/2024
- Du må som regel være norsk statsborger og ha generell studiekompetanse.
- Utdanningen må være på fulltid, du må altså være heltidsstudent.
- Utdanningen må tilsvare, være på nivå med, eller kan bli godkjent som en del av en norsk bachelor-, mastergrad, eller PhD.
- Utdanningen må være offentlig godkjent i studielandet.
- Du må oppgi i lånesøknaden at du søker støtte til utenlandsstudier (enten du skal studere hele graden ute eller skal på utveksling)
Ulike typer lån
Basislån
Du kan få inntill 137 907 kroner i basisstøtte per undervisningsår for å dekke bo- og levekostnader. Det blir 12 537 kr per måned i 11 måneder, men beløpet utbetales to ganger i året.
Pengene vil bli utbetalt som et lån to ganger i året, men dersom du fullfører graden kan 40 % av støtten (55 163 kr) omgjøres til stipend. Dersom du ikke fullfører blir 25% omgjort til stipend.
Utdanninger som kvalifiserer til omgjøring
Bachelornivå
Offentlig grad som er godkjent i studielandet, og som Nokut gir generell godkjenning på minst 120 studiepoeng.
Master-/doktorgradsnivå
Offentlig grad som er godkjent i studielandet, og som Nokut gir generell godkjenning på minst 60 studiepoeng.
Skolepengelån
Lånekassen kan gi skolepengestøtte til hel eller delvis dekning av skolepenger utenfor Norden med inntil 270 080 kr for et skoleår.
40% av de første 77 820 kr blir gitt som stipend. Det vil si at du maksimalt vil kunne få 31 128 kr i stipend i løpet av et år.
Resten vil være et lån som må betales tilbake. Det maksimale lånebeløpet blir 238 952 per år. Du får kun låne det du trenger for å betale skolepengene.
Dersom du får dekket noe av skolepengene fra for eksempel andre stipender, blir skolepengelånet fra Lånekassen redusert.
Hvis du skal studere ved et studiested av høy kvalitet og skolepengene er høyere enn 152 177 kr, kan du få utvidet stipend fra Lånekassen. Lånekassen har en egen liste med studiesteder som kan kvalifisere til utvidet stipend.
Stipendet er på maks 82 280 kr per år.
For studieåret 2023/2024 er det 75 utenlandske studiesteder som gir rett til utvidet stipend.
I Norden kan du få inntil 74 366 kr i lån per år for å dekke skolepenger. Du får ikke noe stipend for å dekke skolepenger i Norden. Du har også rett på basisstøtte på samme måte som i Norge.
All skolepengestøtte blir beregnet ut fra valutakursen fra mars/april 2023, og valutajustert på utbetalingstidspunktet. Dette skjer automatisk.
Automatisk valutajustering inntreffer når valutaen har styrket seg med mer enn 1 prosent i forhold til den kursen Norges Bank hadde per 1. april. Både stipenddelen og lånedelen av skolepengestøtten kan bli valutajustert.
Reisestøtte utenfor Norden
Reisestøtte er et tilskudd til dekning av utgifter for to tur-retur reiser i året for deg som studerer utenfor Norden. Lånekassen beregner tilskuddet etter satser basert på regionen studiestedet ligger i.
Tilskuddet blir gitt som 35 % stipend og 65 % som lån på årets første reise.
Til årets andre reise får du kun lån.
Maksimalt årlig reisetilskudd:
Europa | 5 704 NOK |
Afrika | 23 440 NOK |
Asia | 19 584 NOK |
Nord-Amerika | 21 284 NOK |
Mellom-Amerika | 21 284 NOK |
Sør-Amerika | 27 248 NOK |
Oseania | 31 048 NOK |
Støtte til sommerkurs
Går du på hel grad i utlandet og har lyst til å fortsette studiene gjennom sommeren? Da kan du få støtte fra Lånekassen.
Du kan få støtte fra Lånekassen for studier i inntil to måneder om sommeren. Støtten vil være det samme som du får ellers i det vanlige undervisningsåret.
- Du må være registrert fulltidsstudent
- Det må være er fastsatt i utdanningsprogrammet ditt at undervisningen eller praksisen skjer i løpet av sommerterminen
- Du må kunne dokumentere at du sparer inn på normert studietid ved å ta sommerkurs
- Undervisningsopplegget må vare i minst fire uker

Støtte til språkkurs
Hvis du planlegger å studere utenfor Skandinavia i et ikke-engelskspråklig land, kan du få støtte av Lånekassen til å lære deg språket før du begynner på studiene.

Få dekket mer med stipend
Noen studiesteder tar mer i skolepenger enn det du får i støtte fra Lånekassen. Da er det fint å kunne få inn litt ekstra penger fra et stipend!
Det finnes mange stipender der ute, og det er gode sjanser for at du finner ett eller flere du er kvalifisert til å søke på.

Finner du ikke webinar om landet du er interessert i?
Det er ikke alle land vi holder webinar om, men du kan bli med på individuell veiledning om utvalgte land. Her får du hjelp med hva og hvor du kan studere og info om alt det praktiske før du reiser.