Studier i Slovakia

Slovakiske universiteter er kjent for sine sterke fagmiljøer og moderne fasiliteter. Mange nordmenn studerer helsefag som medisin og veterinær, men landet byr også på andre studier på engelsk, som økonomi, politikk- og teknologifag.

Finn ditt drømmestudium i Slovakia

Å studere i Slovakia gir deg en unik mulighet til å oppleve en rik kulturarv samtidig som du får en høykvalitets utdanning. Slovakiske universiteter er kjent for sine sterke fagmiljøer og moderne fasiliteter. Landet tilbyr også et levende studentmiljø og en relativt lav levekostnad sammenlignet med andre europeiske land.

En utdanning fra Slovakia kan åpne dører til karrieremuligheter både i Europa og internasjonalt. Landet har et voksende næringsliv, spesielt innen teknologi og innovasjon, noe som gir gode jobbmuligheter for nyutdannede.

Finn bachelor- og mastergrader i Slovakia

Slovakia har 35 læresteder for høyere utdanning hvorav 23 er offentlige. Du finner en liste over alle fordelt på by på side 5 i brosjyren Study programmes offered in foregn languages (pdf)

Ung kvinne med solbriller sitter med utstrakte armer i en trebåt

Dra på utveksling!

Visste du at du kan reise på utveksling til utlandet ett semester eller ett år mens du studerer ved et norsk studiested?
Et utvekslingsopphold er en fantastisk mulighet til å oppleve en annen kultur og lære språk. Du kan reise med eller uten utvekslingsavtale.

Opptakskrav

Bachelor

Master

Søknadsprosess

Ung kvinne ligger på benk og ser opp på noe

Hva vil du studere?

Her er noen populære studier i Slovakia.

Språkkurs før studiene?

Det offisielle språket i Slovakia er slovakisk. Det er kjent som et av de mest interessante og kompliserte språkene i verden. Skriftlig er slovakisk gjenkjennelig på grunn av det store antallet aksenter det bruker. Slovakisk har det lengste alfabetet blant europeiske språk, med hele 46 bokstaver.

Språkkurs regnes ikke som høyere utdanning. Du må søke direkte til kurset også om det tilbys ved et universitet.

Comenius University i Bratislava og Technical University i Kosice er eksempler på læresteder som har tilbud om språkkurs i slovakisk.

Hva koster det å studere i Slovakia?

Studieavgiftene for engelskspråklige programmer varierer fra 500 til 12 000 EUR per år, mens studier på slovakisk ofte er gratis.

Hvor høye er levekostnadene?

Det kan være rimeligere å bo og leve som student i Slovakia enn i Norge, men det kommer mye an på hvor du skal studere og hva du sammenligner med.

Finansiering

Lånekassens sider om utdanning i utlandet kan du se hva du kan få i stipend og lån. For å få støtte fra Lånekassen må du som hovedregel være norsk statsborger og ha generell studiekompetanse.

Lånekassen gir kun støtte til studier som er offisielt godkjent. Når du har funnet en skole du vil studere ved, må du derfor sjekke om den er godkjent.

I tillegg til finansiering fra Lånekassen finnes det også ulike statsstipend og skolestipend det går an å søke på.

Visum

Norske borgere trenger ikke visum for å reise innen EU/EØS.  Som EØS-borger har du rett til å oppholde deg i et annet EØS-land for en periode på opptil 90 dager, så lenge du har et gyldig identitetskort eller pass. Etter 90 dager må du registrere deg lokalt. Du vil vanligvis få informasjon fra universitetet ditt om hvordan du kan gå frem.

Fant du ikke det du lette etter?

Kirke på en plass med hvitt slott i bakgrunnen

Jeg har kommet inn på en skole i Slovakia — hva nå?

Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.