Spansk er det offisielle språket i 21 land og det mest talte språket etter mandarinkinesisk. I Spania kan du lære spansk både ved universiteter og private språkskoler. Kursene kan vare i alt fra en uke til et helt år. Det finnes flere muligheter for støtte til spanskundervisning fra Lånekassen.

Hva er mulig med støtte fra Lånekassen?

  • Du kan ta et kortere språkkurs hvis du har kommet inn på, eller er i gang med, studier som foregår eller vil foregå på spansk.
  • Du kan ta et lengre språkkurs fra tre - tolv måneder som forberedelse til mulige fremtidige studier i Spania.

Kortere språkkurs
Du kan få 22 164 nok i språkstipend hvis du har kommet inn ved et godkjent spansk lærested, skal studere på spansk, og trenger et kortere språkkurs i forkant av studiene. Hvis du allerede er student og utdanningen din til neste studieår vil foregå på spansk kan du også få språkstipendet.

Språkkurset må vare i minst fire uker og du må ha minimum 15 undervisningstimer i uken. Dette alternativet er også aktuelt for deg som skal på utveksling fra et norsk lærested.

Lengre språkkurs
Har du planer om å ta hele utdanningen din i Spania kan du søke om støtte til språklig tilrettelegging. Du må ta kurset ved et universitet eller en godkjent språkskole. 

Språkkurset må vare mellom 3 og 12 måneder og du må ha minimum 15 undervisningstimer i uken. Videre må du opplyse i søknaden om hvilken grad du planlegger å ta og navnet på lærestedet du planlegger å ta graden ved. Støtten gjelder selv om du planlegger å ta en grad undervist på engelsk. Les om hvordan du finner og søker på studier i Spania her.

Lånekassen gir deg både basislån, skolepengelån og reisestøtte. 40% av basislånet omgjøres til stipend når du sender Lånekassen en kopi av kursbevis/vitnemål når du er ferdig med kurset.

Les mer om de forskjellige støtter på ANSAs side om finansiering.

Hvordan finne språkkurs?

Språkkurs ved språkskole
Via denne linken finner du offentlig godkjente språkskoler i Spania. Skriv inn byen der du ønsker å studere i søkefeltet buscar:
Godkjente språkskoler knyttet til Instituto Cervantes.

Tar du kurset ved en språkskole må du avslutte med språktesten DELE

Språkkurs ved universiteter
Mange universiteter har et eget språksenter eller Centro de Idiomas. Det er ingen spesielle krav for å søke på språkkurs bortsett fra generell studiekompetanse, og det er bare å melde seg på. Alle får plass så lenge man søker innen frister. Her er et utvalg om universiteter som tilbyr språkkurs.

Spanias offisielle språktest DELE

DELE står for Diploma de Español como Lengua Extranjera og er den offisielle språktesten i Spania. Skoler godkjent av Instituto Cervantes tilbyr forberedelseskurs til DELE eksamen.

Universiteter i Spania kan kreve dokumentasjon på at du har et visst nivå i spansk. For å følge undervisning på universitetsnivå anbefales det å ha spansk på nivå B2. Her kan du teste ditt nivå med eksempler på DELE-eksamen. DELE testen kan tas ved Den Franske skolen i Oslo i april og mai 2022. Les mer her om DELE-testen og hvor og når den kan tas.

Reise gjennom en norsk agent

Flere norske agenter samarbeider med og rekrutterer studenter til språkskoler i Spania og andre spansktalende land.

Hva er en agent? Les mer på vår informasjonsside om agenter.

Brosjyre fra Femmedspråksenteret: Fokus på språk, spansk i verden

Foto: Ivan Soto Cobos / Shutterstock.com