Her har vi samlet praktisk informasjon om bolig, bank, telefonabonnement, transport og mye mer som du vil ha bruk for som student i Polen. 

Bank - hvordan åpne bankkonto i Polen

 • Det kan være lurt å åpne en bankkonto hvis du skal bo I Polen over lengre tid. I forhold til valutaendringer kan man spare en god del penger ved å overføre skolepenger/husleie fra en polsk konto gjennom hele studieåret.
 • Dra innom ein bank som Millenium eller PKO BP, og hugs å ta med pass/anna ID. Dei set opp ein konto for deg og du får kortet i posten nokre dagar seinare.
 • Nordea kan være en god løsning, som også har nettbank på engelsk. Hvis man ikke behersker det polske språket kan det komme godt med.
 • Husk å ta med pass hvis du ønsker å åpne en konto, de pleier å kreve dette som legitimasjon. 

Bolig - viktig å vite ved leie/kjøp av bolig i Polen

 • Leie: Ta kontakt med ditt lokale ANSA styret, de kan ha informasjon om ledige leiligheter i byen du studerer. Lokallagene vet også hvilke firmaer som legger ut leiligheter for leie/salg i din by. Leieprisene varier mye fra by til by, og også i forhold til standar. Man kan finne alt fra leiligheter til 2000 NOK til 6000 NOK pr måned. En leilighet med god standard pleier normalt ikke å overgå 3500/4000 NOK pr måned. Prisene blir noe høyere hvis man ønsker å bo alene.
 • Mange leiligheter i Polen går på gass; Det kan være lurt å anskaffe seg en gassdetektor hvis dette ikke allerede er i leiligheten. Vær klar over at elektrisitetsprisene i Polen er dyrere enn gassprisene. 

Finne bolig i Bygoszcz

Det å finne leilighet på eigahand kan vere ein utfordring då eiendomsmeglarnettsidene ikkje inneheld informasjon om kor den aktuelle leiligheta befinner seg, men kun område. Det er også ofte slik at den einaste kontaktinformasjonen som er gitt er namn og nummer til eiendomsmeglaren. Derfor for å kunne dra på visning må man ofte gå gjennom ein meglar. Dersom meglar finn ei passande leilighet og du skriv kontrakt, tar dei fleste byråa ein sum som tilsvarar 120% av ei månad husleige i betaling. Fordelen med å bruke meglar er at du kan dra på visning med nokon som snakker relativt bra engelsk. Det er også ofte slik at om det skulle oppstå utfordringer mellom deg og huseigar, så hjelper dei deg.

Då desse sidene er på polsk, så er det greit å vete kva du skal søke på:

 • Wynajem -leie
 • Mieszkania -leilighet
 • Pokoi -rom

Først og fremst burde du høyre med studentar som allereie studerar i byen. Det er stor mulighet for at dei veit om ledige leilighetar, og kan hjelpe deg med å komme i kontakt med huseier. Dette kan også fort bety at du slepp unna det dyre meglarbeløpet.

Dei fleste norske studentane bur i områda ved Stary Rynek og Bielawy. Dette er område som krev alt frå 10-45 minutters gange for å komme seg til skulebygga. Elles er det grei tilgang til trikk og buss så og seie overalt. Sentrum og dei fleste andre fasiliteter ligg midt i mellom desse to områda. Dersom du skal bu åleine ligg prisane på 2000-3500 kr avhengig av standard og kvadratmeter.  I forhold til andre utgifter som strøm, gass, vatn, varme og administrering, så varierar det veldig om det er inkludert i husleiga eller ikkje. Likevel så skal du kunne klare å finne ei fin leilighet på 45 kvm til 3000 kroner. Viss du velger å bu saman med nokon vil det sjølvsagt bli relativt billigare då man delar på alt.

Det er og høve for studentbustad til ein god beliggenhet og pris. Det er nybygde studentbustadar ved universitetssjukehuset, og se bilete og informasjon her.

Har ikkje noko særleg med informasjon å bidra med når det kjem til kjøp av eiga leilighet då alle leiger (med unntak av éin nordmann).

Telefon og internett i Polen

Telefon: Det er lurt å kjøpe simkort med en gang man ankommer studiestedet sitt, dette blir mye billigere en å beholde sitt norske simkort. Simkort kan man kjøpe i de fleste matbutikker/kiosker. Prisen pleier å ligge rundt 25 PLN, men får da inkludert 25 PLN i saldo (ca 30 NOK).

Internett: Forhør deg med utleier av din leilighet, de vet hvilke firmaer som leverer internett til ditt nærområdet. Evt andre studenter ved ditt universitet. Prisene varierer mye fra sted til sted, og kan ligge på alt fra 30 PLN- 100 PLN. Dette avhenger selvfølgelig også av hvilken hastighet du velger. 

Både Orange og Play er to veldig ok selskap som tilbyr telefonabonnement. Ein kan også berre kjøpe kontantkort og fylle på som ein ynskjer.

Internett kan man bestille på internet, eller gå til deira eigne butikkar; UPC, TP/Orange er trygge valg.

Transport i Polen

Trikk: Infrastrukturen varierer fra by til by, men kan mange steder være et godt transportalternativ. Priser ligger mellom 1 til 2 PLN.

Taxi: Taxiprisene i Polen er lave, mange studenter benytter seg derfor av dette. I mindre byer er prisene noe lavere. Det kan være lurt å forhøre seg med andre studenter hvilke taxiselskap som er billige, prisene kan variere mye mellom de forskjellige taxiselskapene. Det er også billigere å ringe taxi enn å ta en fra gata.

Buss: Buss kan ofte være et like godt transporttilbud som trikk, men også lønne seg ved mellomlange turer. Et kjapt googesøk, og du finner flere busselskaper hvor man kan bestille billetter online.

Tog: Et flott alternativ hvis man ønsker å reise mellom forskjellige byer i Polen/lengre turer. Det finnes mange forskjellige togselskaper, og som med buss er det bare et kjapt googlesøk unna.

Transport i Bydgoszcz

Då det ikkje går fly frå Norge til Bydgoszcz, så er eit godt alternativ å fly til Gdansk eller Poznan (ca 1,5 times flytur). Deretter tar du taxi (ca 800 kr) eller tog (ca 70 kr) til Bydgoszcz.

Gdansk: Frå flyplassen kan man ta taxi eller buss nr 210 til togstasjonen (ca 5 kr). Denne bussen går ca 2 gongar i timen, og tar mellom 30-45 min til togtasjonen.

Det er lett å ta taxi til togstasjonane.

Togstasjonane heiter:

 • Gdansk Glowny
 • Poznan Glowny

Togturen kan ta alt frå 2 til 4 timer, avhengig av toget du velger. Det kan vere lurt å velje et direkte tog, så slepp du stresset med å bytte.

Her finn du togtider.

Wizzair er raskt og rimelig og flyr frå fleire stader i Norge til både Gdansk og Poznan,

Frakt i Polen

Vedrørande frakt kan ein benytte seg av MPT taxi, som har ein 'taxi bagazowe'. Den er veldig praktisk og det er som ein flyttebil.

Nasjonale studentkort

Dette vil du få utlevert av ditt universitet. Hvis problemer med dette, ta kontakt med ditt lokale ANSA lag

Ved skulen får man informasjon om å ta bilder til studentkort. Du leverer bilete ilag med kontaktinformasjon på Office of the Centre for Medical Education in English, der dei sørger for å få lagd kortet, og så får du beskjed når det er klart og kan komme og hente det. Desse studentkorta er gull verdt med tanke på å rabattar, f.eks. på tog og kino.

Visum

Norske borgere trenger ikke visum for å komme inn i Polen, men trenger oppholdstillatelse for å være der i mer enn tre måneder. Du registrerer deg hos de lokale myndighetene, Vovoidskapet, województwo, før de tre månedene utløper. Denne prosedyren er gratis. Den norske ambassaden i Warszawa inviterer også alle nordmenn som oppholder seg i Polen over lengre tid til å registrere seg hos dem. Dette vil gi mulighet for god kontakt og rask informasjon i eventuelle krisesituasjoner. Det understrekes at ordningen ikke er obligatorisk, men kun et tilbud.

Jobb under studiene

Det er få studenter i Polen som jobber under studiene. Mange har krevende studier som tar mye tid, og lønningene i Polen er lave.

Studierelatert arbeid: Mange universiteter tilbyr forskerassistentjobber etc, ta kontakt med ditt universitet for mer informasjon om dette.

Nyttige lenker