På utveksling til millionbyen Mumbai

NTNU-studenten Frida dro på utveksling til Indias New York. — Mumbai er byen som har alt!

Utsikt over Mumbai

Frida Parnas

Studieland: India
By: Mumba
Studiested: Indian Institute of Technology Bombay
Studium: Bygg- og miljøteknikk (utveksling)

Ung, smilende kvinne står foran en glassvegg med teksten "sivilingeniør"

Fra Trondheim til Mumbai

Til vanlig studerer hun til sivilingeniør i bygg- og miljøteknikk ved NTNU i Trondheim. Nå befinner Frida seg på den andre siden av jorden, i et land som er veldig annerledes fra Norge. Det er heller ikke hvilket som helst universitet hun studerer ved – IIT Bombay er et av de høyest rangerte universitetene i India. Utvekslingsavtalen med studiet fikk hun gjennom en professor ved NTNU. 

Trygg i Mumbai 

— Campusområdet på IIT Bombay er rolig, grønt og fint selv om det ligger midt i byen. Jeg føler meg trygg i Mumbai, og skolen er kjent for å ha veldig mye sosialt som skjer for studentene. De fleste internasjonale studentene kommer fra Tyskland, Frankrike, USA og Canada, sier Frida.

Det finnes mange tilbud ved siden av studiene, som for eksempel sport, musikk, dans og drama. 

— I tillegg holdes det kule festivaler, og den siste jeg var på minnet mye om UKA i Trondheim og Ås. 

Høye blokker blant skog ved en innsjø

Tett oppfølging

For Frida er forholdet mellom professor og student den største forskjellen mellom studier i Norge og India. 

— I India følger professorene opp studentene veldig nøye. De vet hvem du er og kan bli sinte dersom du har gjort det dårlig. Det er et mye større press på studentene her i India, og arbeidsmengden er stor. Dette året har jeg for eksempel lært flere formler enn jeg hittil har gjort i Norge, og det er mange obligatoriske presentasjoner, quizer, prøver og innleveringer. 

All den obligatoriske aktiviteten har både fordeler og ulemper, mener hun. 

— I Norge er det mindre obligatorisk aktivitet, og det er mer opp til deg selv hvordan du velger å håndtere pensum Det fører til et større fokus på at du har lyst til å lære, og det er bra. Men det igjen krever mer selvdisiplin enn hvis noen bestemmer hva du skal gjøre. 

Havnepromenade Mumbai

Mumbai er byen som har alt! Det er den mest folkerike byen i India, så du kommer ikke utenom all trafikken og slumområdene. Men kollektivtilbudet er godt, og det er nok den byen i India som er mest vestlig av seg. Business-områdene her er mer business enn i Norge, men samtidig er tilbudet av restauranter, kafeer og underholdning uendelig. Sånn sett kan byen sammenlignes med New York. 

Én blant mange

I et av verdens tettest befolkede land må man venne seg til å være tett på andre mennesker. Frida bor på et studenthjem sammen med mer enn 1000 andre jenter. 

— Siden jeg er utenlandsstudent har jeg fått et eget rom, men jeg deler bad med andre. Jeg trives godt med den ordningen. Det beste med studenthuset er at vi får deilig indisk mat hver dag. Inderne kaller det “kantinemat”, men jeg er veldig glad i den! 

Prisen hun betaler for bolig er det ingen ting å si på. Hun betaler like mye for ett semester i India som hun gjorde for én måned hjemme i Norge. 

Veien videre

Frida synes utvekslingen til India har vært en veldig positiv opplevelse, og hun skulle gjerne ha vært i landet enda ett år. Etter studiene kan hun tenke seg å jobbe i India for en periode.

Om jeg kunne ha base i Norge og med mulighet til å reise til India ville det vært perfekt!   

— Frida Parnas
Gult og hvitt tog i et bystrøk i India
Tempellanddskap i India

Drømmer du om utlandet?

Finn ut mer om studier i India!