Hjem / Artikler /

Dra på utveksling på videregående!

Er du eventyrlysten og vil gjøre noe spennende mens du går på videregående? Ta et år i utlandet! Utveksling gir deg mange minner og kan forandre livet ditt.

| Sist oppdatert: | Forfatter: Ingeborg
Ungdommer kjører zipline
To jenter smiler på en strand

Denne muligheten får du bare én gang

Utveksling på videregående skjer vanligvis på VG2.* Du kan bo hos en vertsfamilie hele skoleåret, og mange utvekslingselever blir skikkelig sammensveiset med familien de bor hos. Ved å ta noe av videregående utenfor Norge, kommer du tett på dagliglivet i et annet land.

Selv om du som student også kan reise på utveksling eller ta en hel grad i utlandet, er det bare på videregående du har mulighet til å bli en del av en familie og et lokalsamfunn på akkurat denne måten!

*Det finnes også muligheter for å reise ut på VG1 eller ta hele videregående i utlandet. Les mer.

Måter å reise ut på

Den vanligste måten å reise på utveksling på, er gjennom en utvekslingsorganisasjon. Noen videregående skoler har også egne avtaler om utveksling med bestemte skoler i utlandet. Uansett hvilket opplegg du søker gjennom, kan du velge mellom en rekke land og språk!

Ungdommer spiller basketball

Få dine foresatte med på laget

Hvis du er yngre enn 18 år, må dine foresatte samtykke til at du drar på utveksling.

Det er ikke uvanlig at foresatte synes det er litt vanskelig at ungdommen skal være langt borte såpass lenge. Hvis de ikke er helt overbevist, er det lurt å snakke med dem om hvorfor du vil reise og hva du ser frem til å lære. Vis dem at ideen er gjennomtenkt og at du er klar for en utfordring!

Nedenfor finner du tre gode argumenter du kan bruke for å få dem med på ideen.

Hvor mye koster utveksling på videregående?

Kostnadene for utveksling varierer ut fra hvor og hvordan du reiser ut, men det trenger ikke bli så dyrt!

Lånekassen gir deg stipend som dekker deler av kostnadene. Vertsfamilien din vil dekke mat og husrom, så i det daglige trenger du bare lommepenger hjemmefra. Sannsynligvis vil det beløpet være mindre enn det koster foreldrene dine å ha deg hjemme!

Godkjenning av skoleåret

For at du skal få støtte fra Lånekassen, må du få et forhåndstilsagn fra skolen din om at utvekslingsoppholdet i utlandet kan erstatte VG2 i Norge, og at du vil kunne fullføre VG3 i Norge innenfor normert tid.

Skulle det likevel vise seg at du ikke får året godkjent når du kommer hjem, vil du ikke bli fratatt pengene du fikk i støtte fra Lånekassen. Ungdomsretten din vil fremdeles gjelde, så du har også rett til å fortsette i andre klasse. Husk å snakke med rådgiver før du begynner planleggingen.

Jente ser utover den kinesiske mur.

Vil du dra på utveksling?

Les mer om hvordan du går frem!