En ung, blond kvinne med svart ryggsekk står foran kirsebærtrær

Bo og leve i Japan

Få all praktisk informasjon du trenger før du blir student i Japan. Lurer du på hvordan du får deg bolig, og hva er egentlig TsugakuTeiki-ken? ANSA guider deg gjennom alt dette og litt til.

Bolig

De aller fleste japanske universiteter tilbyr studentboliger (dormitories) til utvekslingselever eller førsteårsstudenter. Om du ikke får informasjon om søknadsprosessen til studentbolig ved opptak til universitetet, anbefaler vi å kontakte universitetet for mer informasjon om dette.

Private boliger

I Japan foregår det meste av utleiemarkedet gjennom utleiemeglere. Ønsker du å leie privat anbefales det derfor at du tar kontakt med et utleiefirma. Disse vil hjelpe deg å finne passende boliger, samt ta deg med på visning.

Ved leie av bolig er det noen oppstartsutgifter som må betales til utleiefirmaet. Disse varierer fra firma til firma, men under kan du finne de mest vanlige utgiftene:

  • Depositum (敷金): Dette er et vanlig depositum som sikrer eieren ved ødeleggelser i leiligheten. Her får man som oftest tilbake deler av summen ved utflytting, etter det har blitt trukket for rengjøring av leiligheten. Vær oppmerksom på vilkårene i kontrakten, da det kan variere hvor mye du får tilbake, måten det skjer på og tidspunktet.
  • Nøkkelpenger/Takkepenger (鍵の変更/礼金): Nøkkelpenger er kostnader for å bytte lås på boligen, og ny nøkkel. Takkepenger er penger du ikke får tilbake. I gamle tider var det en måte å vise takknemlighet får å få lov å bo et sted, og skikken finnes fremdeles i dag. Denne tilsvarer en til flere måneders leie (som oftest en måned) og betales ved signering av kontrakt.
  • Kommisjonspenger (仲介手数料): Dette er et kommisjonsbeløp til utleiemegleren for deres administrative arbeid. Dette er også penger du ikke får tilbake, og tilsvarer en måneds leie.

Noen utleiefirma tar betalt for én eller flere av utgiftene nevnt ovenfor. De fleste utleieselskap snakker bare japansk, mens i store byer har det blitt vanligere med selskaper med engelskspråklige ansatte.

Etter innflytting må du som oftest aktivere bruk av strøm, gass og vann på egenhånd. Spør utleiefirmaet om prosedyre og kontaktinformasjon for dette.

Vær obs på at hus og leiligheter i Japan ofte er veldig lytt, og man burde prøve holde seg stille etter klokken 23.00. Om man bråker mye, er det ikke uvanlig at naboen kontakter nærmeste koban (lokal politistasjon) i stedet for å be deg direkte om å være stille. Mye av kulturen i Japan sirkler rundt bevaring av freden, og dette er den mest naturlige måten å håndtere problemet på, da det lett kan føles ukomfortabelt å håndtere situasjonen i person.

Registrering i Japan

For å studere i Japan trenger du visum.

Etter du har blitt tatt opp på et japansk studiested må du først søke om et Certificate of Eligibility (COE) ved det lokale immigrasjonskontoret i Japan. Dette gjør du gjennom ditt japanske lærested. De sender deg deretter ditt COE, og prosessen tar vanligvis 1-3 måneder.

Når du har både opptaksbrev og COE, er du klar til å søke om visum hos Den japanske ambassaden. Du trenger også å ta med pass, søknadsskjema, og passbilde.

Det tar vanligvis én uke fra du søker, til visumet er klart.

Du finner all informasjon om søknadsprosessen på Den japanske ambassadens hjemmesider. Har du spørsmål om studentvisum, kan du også sende mail til ryouji@os.mofa.go.jp. 

Bankkonto i Japan

Om du skal på utveksling hjelper mange av universitetene til med åpning av bankkonto. For utenlandske studenter er det vanlig å velge Japan Post Bank (ゆうちょ銀行). Konto kan åpnes på det lokale postkontoret.

De fleste banker krever følgende ting når du åpner konto:

  • Japansk legitimasjon (Residence card)
  • Gyldig pass
  • Personlig stempel (ikke nødvendig for Japan Post Bank)
  • Student ID fra ditt Japanske universitet
  • Telefonnummer

Med bankkontoen får man et bankkort (kan ikke brukes til netthandel) og en bankbok. Bankboken kan brukes for å sjekke saldo, og i minibanker for å ta ut penger.

Telefon og internett i Japan

Ettersom prosessen for å få kjøpt telefon eller installert internett kan være litt komplisert, anbefales det å ta med noen som kan språket dersom man ikke mestrer det selv.

Telefon er for mange det mest nødvendige å ha i Japan. For å få kjøpt telefon må man ha med residence card og bankkonto (helst Japansk, siden mange ikke aksepterer utenlandske kontoer). Det finnes forskjellige operatører, men de tre største er Softbank, Docomo og au. Om du velger å kjøpe telefon med kontrakt kan det være billigere å kjøpe den gjennom 12 eller 24 måneders nedbetaling. Om du må kansellere kontrakten koster dette ca 10 000 yen, i tillegg til det resterende beløpet for kjøpet av selve telefonen. Det kan være lurt å spørre etter kontrakt på engelsk. Prosedyren med å få skaffet telefon tar mellom 1-3 timer. Telefon med kontrakt koster mellom 6000 og 13 000 yen i måneden avhengig av valg. Telefon med kontantkort koster fra 2000 yen og utover, pluss det du fyller på.

Om ikke Internett følger med leiligheten, kan du kjøpe dette på samme måte som telefon. Du behøver kontoinformasjon og residence card, samt telefonnummer og adresse. Også her anbefales det å ha med noen som snakker språket om man ikke mestrer det selv. Du kan velge mellom en bærbar nettbrikke (pocket wifi), eller hjemmenett. Kontraktene varer ofte i to år, og det koster penger å kansellere kontrakten før tiden. Det anbefales også å ikke godkjenne alt av kampanjer, da disse må avbestilles innen en viss frist for at det ikke skal komme ekstra kostnader.

Japan har verdens strengeste lover på ulovlig nedlasting, dette kan føre til inntil 2 års fengselstraff og/eller bot.

Offentlig transport i Japan

Japan har et effektivt og punktlig offentlig transportsystem, og er kjent for høyhastighetstoget shinkansen.

Som student i Japan får du reisepass med studentrabatt (TsugakuTeiki-ken). For å kjøpe dette må du ha gyldig student-ID og et pendlesertifikat kalt «Tsugaku Shomeisho ,» som du får via automat på campus.

Du kan lese mer om buss, tog, ferger og flyplasser i Japan nedenfor. Velg by fra menyen til høyre.

Helsehjelp i Japan

Alle studenter knyttet opp til et universitet må betale den nasjonale helseforsikringen. Forsikringen dekker 70% av legeutgiftene dine, inkludert fysioterapi, kiropraktikk og tannlege. Registrering må gjøres på “city hall”. Turer dit arrangeres ofte gjennom skolen.

Ved registrering får du et helsekort som du må ta med når du oppsøker helsehjelp. Mange universiteter har egen sykepleier på campus, og de kan henvise videre til riktig legekontor. Hvis ikke skolen tilbyr en slik ordning, kan det være lurt å orientere seg om hvor forskjellige legekontor ligger, samt hvilke som tilbyr engelsktalende leger om dette skulle være nødvendig.

Alle studenter som er i Japan, også de på egenhånd (språkskole, feltstudier), må betale den japanske helseforsikringen.

Japan har ikke fastlegeordning slik som i Norge, og man velger fritt hvilken lege man ønsker å oppsøke, men det er en ekstra registreringskostnad første gang man oppsøker et kontor. Mange steder er også spesialiserte (dermatolog, kiropraktikk, tannlege), så om du vet hvilken lege som kan hjelpe deg, bør du dra rett dit.

Kvinne med brunt, langt hår leser i en bok

Har du innspill til bo og leve-sidene?

Del dine beste tips fra ditt studieland! Det gjør at ANSA kan lage bedre bo og leve-sider, og er til stor hjelp for kommende utenlandsstudenter.