Sophie Holten Wennberg studerer sykepleie på Københavns Professionshøjskole og er kontaktperson i Danmark. Her gir hun sine tips og triks som utenlandsstudent i Danmark.

Sykepleie på Københavns Professionshøjskole

Lærestedet

Københavns professionshøyskole (KP) er fordelt på flere campus og bygninger. På KP leser man professionsstudier, som vil si at du studerer i 3,5 år, og når du er ferdig har du en bachelor og en professionstittel, eks. Sykepleier.

Sykepleiestudiet på KP ligger på bydelen Nørrebro, hovedsakelig på Tagensvej 86 (TG86), men også litt på Sigurdsgade (SIG). På SIG er det mange helserelaterte professionsbachelor som har sin primære base, eks. Jordmor, fysioterapi, bioanalytiker osv. SIG ligger en 5 minutters gåtur fra TG86.

Kantinen på TG86 er relativt liten sammenlignet med kantinen på SIG, men de serverer god mat og drikke begge steder til en ok billig pris. På SIG er det også en liten kaffekiosk, hvor du kan få forskjellige typer kaffe osv. men dette koster også noe mer enn det man kjøper i kantinen.

Det er en fredagsbar for studenter på både TG86 og SIG. Sykepleiernes sin fredagsbar er lokalisert på TG86, og heter Cafe Coma. Det er en frivillig bar, som alle på studiet kan søke om å være med i. Baren er åpen hver fredag og drives kun av studerende.

Mitt inntrykk er at det er mange nordmenn på studiet, men jeg sosialiseres mest med dansker selv, da det ikke er noen andre nordmenn i min klasse. Det finnes en facebook gruppe som heter metropol norske sykepleierstudenter som jeg er medlem i, men jeg har ikke satt meg noe inn i hvor aktiv denne gruppen er.

Undervisningen foregår som:

  • forelesninger,
  • klyngeundervisning (som er når klassen deles i mindre grupper. Her får du tettere oppfølgning av underviserne),
  • simlab (simulations undervisning hvor det er fokus på sykepleiefaglige prosedyrer osv),
  • klinikk/praksis (i praksis blir du plassert ute i en bestemt periode, eks. sykehus, pleiehjem osv)

 

Studiet

Søknadsprosessen til KP er beskrevet på ansa.no. Du kan søke både kvote 1 og 2. Kvote 1 er basert på karakter. I kvote 2 medregnes et motivasjonsbrev og CV.

KP er en stor skole, så det er skolestart 2 ganger i året, og man kan ønske å starte i august eller februar.

Det er ingen studieavgift.

Eksamen er som regel muntlig, som skifter mellom å individuell og gruppe. Variende fra hvilket semester du er på, er det kriterier for å komme til eksamen. Dette kan være skriftlige oppgaver, simulations øvelser som man skal bestå før eksamen.

Mesteparten har undervisningen er frivillig, men noe er obligatorisk.

Underviserne oppfatter jeg som generelt flinke og de har mye forskjellig erfaring, som gjør at

 

Bomuligheter, pris, praktisk info

Når det gjelder bo muligheter så kan det som alle andre storbyer være vanskelig å finne et sted. Det finnes mange kollektiv og studieboliger, som det gjelder å sette seg på venteliste så fort man vet at man skal studere i KBH. Ventelisten er ofte lang, men det varierer fra hvor ettertraktet og sentralt kollektivet/studieboligen er. En fordel som nordmann, er at du er registret på en utenlandsk adresse, som er lang unna ditt kommende studiet. Dette kan være med på, og få deg fram i ventelisten. Generelt ligger leie fra 2000-6000 DKK.

 

Evaluering av studieopphold

Alt i alt er jeg veldig glad for å bo i København. Det er en sjarmerende by, som har en avslappende atmosfære. Sykkelkulturen er både sjarmerende og veldig praktisk, da du som regel kan sykle til hvor du skal på max. 15 minutter.

De som leser til å bli sykepleier på KP, kan være veldig forskjellig steder i livet, som kan gi førsteinntrykk at det ikke er det typiske studiemiljøet som man finner på andre studier. Det var hvertfall min opplevelse, men jeg fant et godt studiemiljø da jeg ble medlem av Cafe Coma.

 

Gode råd

Å flytte til et nytt sted, og enda mer et nytt land krever mye tilpasning, så jeg har følgende råd:

  1. Det finnes flere facebookgrupper for norske studenter i København, hvor du kan få tips til mye forskjellig, eks. bolig. Jeg er selv medlem av:
    • nordmenn i København,
    • norske studenter i københavn,
    • norske studenter ved cbs,
    • deilig å være norsk i københavn.
  2. For transport vil jeg anbefale at du fort skaffer deg en bysykkel, og evt. et rejsekort. Et rejsekort fyller man opp med penger også kan du bruke det på al offentlig transport.
  3. Få så fort som mulig CPR-nr. Det trenger du for å få mobilnr. og dankort.
  4. Lær deg dansk. Generelt er dansk og norsk veldig like språk, men det er noen ord som kan skape forvirring, eks. ordene og skal har motsatt betydning på dansk. Når du skal gjøre noe, betyr det at det er noe du må gjøre.
  5. Lær deg det danske tallsystemet. Det er viktig i forbindelse med tall og verdier når du er i praksis, og legemiddelregning.