Litt praktisk informasjon om bolig, bank, telefonabonnement, transport og mye mer som du vil ha bruk for som student i Polen finner du under. DU REISER ALDRI ALENE MED ANSA. Så det kan derfor være lurt å kontakte lokallaget i din nye studieby om du lurer på noe. Norske studenter som allerede har bodd i Polen en stund kan garantert svare på det du lurer på.
Bolig - viktig å vite ved leie/kjøp av bolig i Polen
- Wynajem -leie
- Mieszkania -leilighet
- Pokoi -rom
- Leie: Ta kontakt med ditt lokale ANSA styret, de kan ha informasjon om ledige leiligheter i byen du studerer. Lokallagene vet også hvilke firmaer som legger ut leiligheter for leie/salg i din by. Leieprisene varier mye fra by til by, og også i forhold til standard. Prisen på leiligheter blir noe høyere hvis man ønsker å bo alene enn med andre.
- Mange leiligheter i Polen går på gass; Det kan være lurt å anskaffe seg en gassdetektor hvis dette ikke allerede er i leiligheten. Vær klar over at elektrisitetsprisene i Polen er dyrere enn gassprisene.
Først og fremst burde du høre med studenter som allerede studerer i byen. Det er stor mulighet for at de vet om ledige leiligheter, og kan hjelpe deg med å komme i kontakt med huseier. Dette kan også fort bety at du slipper unna et dyrt meglerbeløp.
Bank - hvordan åpne bankkonto i Polen
- Det kan være lurt å åpne en bankkonto hvis du skal bo I Polen over lengre tid. I forhold til valutaendringer kan man spare en god del penger ved å overføre skolepenger/husleie fra en polsk konto gjennom hele studieåret.
- Dra innom ein bank som Millenium eller PKO BP, og hugs å ta med pass/anna ID. Dei set opp ein konto for deg og du får kortet i posten nokre dagar seinare.
- Nordea kan være en god løsning, som også har nettbank på engelsk. Hvis man ikke behersker det polske språket kan det komme godt med.
- Husk å ta med pass hvis du ønsker å åpne en konto, de pleier å kreve dette som legitimasjon.
Telefon og internett i Polen
Telefon: Det er lurt å kjøpe simkort med en gang man ankommer studiestedet sitt, dette blir mye billigere en å beholde sitt norske simkort. Simkort kan man kjøpe i de fleste matbutikker/kiosker.
Internett: Forhør deg med utleier av din leilighet, de vet hvilke firmaer som leverer internett til ditt nærområdet. Evt andre studenter ved ditt universitet. Prisene varierer mye fra sted til sted. Dette avhenger selvfølgelig også av hvilken hastighet du velger.
Både Orange og Play er to veldig ok selskap som tilbyr telefonabonnement. Man kan også bare kjøpe kontantkort og fylle på om det er det man ønsker.
Internett kan man bestille på internet, eller gå til deira eigne butikkar; UPC, TP/Orange er trygge valg.
Transport i Polen
Trikk: Infrastrukturen varierer fra by til by, men kan mange steder være et godt transportalternativ.
Taxi: Taxiprisene i Polen er lave, mange studenter benytter seg derfor av dette. I mindre byer er prisene noe lavere. Det kan være lurt å forhøre seg med andre studenter hvilke taxiselskap som er billige, prisene kan variere mye mellom de forskjellige taxiselskapene. Det er også billigere å ringe taxi enn å ta en fra gata.
Buss: Buss kan ofte være et like godt transporttilbud som trikk, men også lønne seg ved mellomlange turer. Et kjapt googesøk, og du finner flere busselskaper hvor man kan bestille billetter online.
Tog: Et flott alternativ hvis man ønsker å reise mellom forskjellige byer i Polen/lengre turer. Det finnes mange forskjellige togselskaper, og som med buss er det bare et kjapt googlesøk unna.
Wizzair er raskt og rimelig. De flyr direkte frå fleire stader i Norge (Sandefjord, Bergen. Ålesund, Stavanger) til bl.a Gdansk, Szczecin, Warszawa og Poznan.
Nasjonale studentkort
Dette vil du få utlevert av ditt universitet. Hvis problemer med dette, ta kontakt med ditt lokale ANSA lag.
Studentkorta er gull verdt med tanke på å rabattar, f.eks. på tog, trikk og kino.
Visum
Norske borgere trenger ikke visum for å komme inn i Polen, men trenger oppholdstillatelse for å være der i mer enn tre måneder. Du registrerer deg hos de lokale myndighetene, Vovoidskapet, województwo, før de tre månedene utløper. Denne prosedyren er gratis. Den norske ambassaden i Warszawa inviterer også alle nordmenn som oppholder seg i Polen over lengre tid til å registrere seg hos dem. Dette vil gi mulighet for god kontakt og rask informasjon i eventuelle krisesituasjoner. Det understrekes at ordningen ikke er obligatorisk, men kun et tilbud.
Jobb under studiene
Det er få studenter i Polen som jobber under studiene. Mange har krevende studier som tar mye tid, og lønningene i Polen er lave.
Studierelatert arbeid: Mange universiteter tilbyr forskerassistentjobber etc, ta kontakt med ditt universitet for mer informasjon om dette.
Foto: Canva/Giota Sakellariou